StoryEditorOCM
Splitin memoriam

Frane Grgurević - projektant Doma mladih koji nije dočekao dovršetak svog velebnog djela

Piše PSD.
24. lipnja 2015. - 16:55

U knjizi o arhitektonskim natječajima u našem gradu, Darovan Tušek razdoblje od 1965. do 1978. naziva “zlatnim vremenom” natječaja.

Iako samozatajan, arhitekt Frane Grgurević imao je važnu ulogu u tom vremenu. Naime, u tom razdoblju, kad na nadmetanjima pod Marjanom sudjeluje puno arhitekata iz drugih gradova i bivših republika, Splićani osvajaju jako malo prvih mjesta.

Od tek dvije pobjede, jedna je bila za Dom omladine, gdje je prvo mjesto dobio Grgurević s “Tehnogradnjinim” timom. Grgurević je bio među najaktivnijim natjecateljima u tom razdoblju, pa je i na taj način pridonosio rješavanju bitnih gradskih tema: Lovrinac, konkatedrala sv. Petra, današnji Trg Hrvatske bratske zajednice...

S timom iz “Tehnogradnje” (Edo Šegvić i Grgo Udovičić) osvojio je prvu nagradu za Dom omladine, kojim je riješen prostor na uglu Mažuranićeva šetališta i Ulice slobode. U Vodiču splitske arhitekture XX. stoljeća, od Grgurevićevih zgrada ističe se RTV centar, koji Tušek smatra kvalitetnim ranim primjerom postmodernog oblikovanja. U urbanom pejzažu zanimljiv je trg na Mažuranićevu šetalištu koji je u ono vrijeme predstavljao novo korištenje javnog prostora, posebice s garažom u suterenu.

Također, specifičnost nagrađenog rješenja bila je da trg pruža vizuru na Marjan, koja je poslije dovedena u pitanje gradnjom stambene zgrade u susjedstvu. Grgurević je na tom području ostao prisutan, pa je 1992. projektirao poslovnu zgradu ZAP-a (bivšeg SDK).

Gradnja Doma omladine počela je u optimistično doba Mediteranskih igara, a zaustavljena je 1984. godine. Otada je zgrada mijenjala imena – Dom mladeži, Dom mladih, MKC – mijenjale su se ideje o njezinoj namjeni, kao i projekti drugih arhitekata za dovršenje zgrade.

Grgurević je jednom kazao da je 1975. (prije 40 godina) za Dom omladine postavljen kamen temeljac.

No, sve se iz razloga koji su teško objašnjivi toliko razvuklo da projektant nije doživio dovršenje svoje zgrade.

Nadajmo se da će u najskorijem roku gradske vlasti i ministarstva koja obećavaju nabavu potrebnih sredstava dovršiti posao koji je trebao biti gotov davno prije posljednjeg ispraćaja arhitekta Frane Grgurevića na Lovrinac, za čije uređenje je s bratom Draženom predložio projekt u “zlatnom vremenu” splitskih natječaja.

PIŠE: Sandi Vidulić,
FOTO: Arhiva/CROPIXŽelite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 12:50