StoryEditorOCM
SplitIZLOŽBA U FOTOKLUBU ‘SPLIT‘

Fotografkinja Maja Prgomet snimala je žene liječene od karcinoma, bilo je to za njih iznimno emotivno iskustvo: ‘Iako smo bolesne, nismo nestale, tu smo...‘

Piše Ana Franić
28. rujna 2021. - 12:49

"One nisu stale" naziv je kampanje koju je u lipnju pokrenula splitska Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma "Caspera" s ciljem osvješćivanja društva kako postoje žene koje imaju karcinom, ali one bez obzira na dijagnozu i dalje postoje i djeluju. 

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke i upravo zbog toga članice "Caspere", kao kruna kampanje, u petak, 1. listopada u Fotoklubu Split otvorit će izložbu "One nisu stale" u sklopu projekta "Tragovi".

image
Maja Prgomet

Izložba donosi 17 crno-bijelih koje predstavljaju žene liječene od karcinoma u kojima fotografkinja Maja Prgomet vizualno transliterira životnu bitku ženskog tijela, naglašavajući istovremeno i njegovu krhkost i ranjivost, ali i hrabrost i snagu odupiranja dijagnozi ili dijagnozama. Fotografije prikazuju ženu s naglaskom na njenom ožiljku koji ju je obilježio na jedan način, ali ju nije zaustavio.

- Priča o izložbi je pokrenuta prije šest mjeseci, a ideja nam je bila da se vratimo s margine. Htjele smo pokazati svijetu da iako smo bolesne nismo nestale, još uvijek smo tu. Usprkos svim ožiljcima, svim tjelesnim nedostacima, dio smo zajednice i društva. 

Razmišljajući o fotografijama i o načinu kako želimo da to izgleda, jedina osoba za taj "posao" nam je bila Maja Prgomet, i pokazalo se da je to bila izvrsna odluka. Vrijeme dok su nastajale fotografije bilo je vrlo emotivno za sve nas, gledati jedna drugu i svu tu spremnost, snagu, hrabrost za stati pred kameru i ogoliti se. 

Maja nam je pomogla da se pred kamerama osjećamo ugodno, opušteno i što je najvažnije da se osjećamo Ženom, objasnile su nam "Casperice". 

image
Maja Prgomet

Projekt Tragovi zamišljen je kao kombinacija različitih aktivnosti s ciljem informiranja o prevenciji i važnosti prevencije te s ciljem destigmatiziranja žena oboljelih i liječenih od karcinoma. Kako i sam naziv projekta sugerira, susret s karcinomom ostavlja svojevrstan trag, bilo emotivni bilo fizički ožiljak, a iz udruge "Caspera" upravo naglašavanjem postojanja toga traga žele pojačati svijest o suživotu s rakom.  

image
Maja Prgomet

Kustosica je Ana Žanko, a izložbu možete pogledati do 23. listopada. Planirano je da iduće godine izložba bude predstavljena u nekoliko gradova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 19:02