StoryEditor
SplitBRZA REAKCIJA

Folkloraši ‘Jedinstva‘ neće ostati na ulici, plesači se sele u srce Varoša, traži se rješenje i za glazbenike. Predsjednik Sarajlić: Hvala Slobodnoj!

Piše Ivana Perković
24. studenog 2020. - 16:31
Vojko Bašić/Cropix

Nakon što je Slobodna Dalmacija u subotu objavila vijest da bi kulturno-umjetničko društvo "Jedinstvo" uskoro moglo završiti na ulici, nakon 101 godinu djelovanja, nisu prestale pristizati reakcije šokiranih Splićana i prijatelja KUD-a s adresom izvan našega grada.

Redom se pitaju što se to događa, pušta li vlast u Banovini da jedna od trofejnijih tradicija pomalo ugasne. Užarile su se i društvene mreže, a svoj su revolt iskazali i gradski vijećnici i drugi pripadnici lokalne političke scene.

- Osjećam se stvarno tužno kad ovo čitam. Nije da se nije znalo. Znalo se i prije nekoliko godina. Nije da se nije moglo naći odgovarajući zamjenski prostor. Moglo se. I moralo. Ali ista priča je bila i za "Sanctus Domnio", nagrađivani mandolinski orkestar s vrhunskom ekipom. Pa se, evo, prostor nije našao već šest godina.

Sreća da ih je jedna stranka udomila. "Jedinstvo" je jedan od stupova kulture Splita. I možda je dom u Tončićevoj i njihov budući dom. Kultura živi. I grad živi zahvaljujući kulturi - reakcija je Zdeslava Benzona, HSLS-ova gradonačelničkog kandidata.

- Grad ima nekoliko simbola, a KUD "Jedinstvo" je jedan od njih. Taj isti grad s lakoćom nazove "Jedinstvo" kad trebaju prezentirati kulturnu baštinu poznatim i utjecajnim gostima, ali je tom KUD-u sada poklopio slušalicu i zatvorio vrata - poručila je Natalia Tafra Bazina, gradska vijećnica stranke Centar, podsjećajući da je dvaput ovu temu potezala na sjednicama Vijeća, ali nije bilo sluha.

No, čini se da sluha ipak ima. Predsjednika "Jedinstva" Emina Sarajlića su nakon pisanja Slobodne Dalmacije kontaktirali iz Banovine.

- Puno toga se dogodilo od subote, bilo je stvarno burnih reakcija iz svih dijelova svijeta. Kontaktirao nas je i Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti, i pozvao na sastanak koji je održan jutros. Riješili smo problem prostora za probe plesača. Privremeno, ali i to je dobro, bolje nego nikako - skromno će Sarajlić.

U dogovoru s gradskim službama, plesači "Jedinstva" će na djelomično korištenje dobiti prostor u objektu Gradskog kotara Varoš, u kojem trenutno djeluje udruga "Stara pelegrinka".

- "Stara pelegrinka" će ga koristiti u jutarnjim i dnevnim satima, a mi u večernjim, također u statusu korisnika, nikakav podnajam.

Grad je sastavio ugovor na rok od pet godina, podmirit će sve troškove, na nama je samo da dođemo i plešemo. U ugovoru je definirano i da će u tom razdoblju naći adekvatan trajni prostor, a ako se to ne ostvari, automatski se produžuje.

Rješenje nije trajno, ali zahvalni smo i nadamo se da ćemo u predstojećim godinama pronaći stalni smještaj u kojem ćemo imati prostora za plesače, glazbenike i druge potrebe - kaže Sarajlić.

Napominje da ponudu iz Grada mora odobriti Izvršni odbor KUD-a koji se sastaje večeras. Grad će, dodaje naš sugovornik, osigurati i 40 tisuća kuna, iznos koji su dužni privatnim vlasnicima prostora iza Kazališta za najamninu u trazdoblju dok je trajao sudski proces oko imovinsko-pravnog statusa.

Cijelo vrijeme je "Jedinstvo" plaćalo najamninu Banovini, pa se zapravo radi o svojevrsnom povratu novca. Dobra vijest je da je gradska vlast odlučila iznos isplatiti sama, što će uvelike olakšati i ubrzati cijeli proces.

Kako doznajemo, na jutrošnjem sastanku u Banovini razgovaralo se i o prostoru za glazbenike. Podsjećamo, i taj je prostor kroz povrat imovine vraćen izvornim vlasnicima, a pitanje je dana kada će stići presuda, odnosno odluka o deložaciji.

Lokalna vlast je ovaj put odlučila reagirati na vrijeme. Obećali su pronaći adekvatan prostor uskoro, da "Jedinstvo" ne bi za nekoliko mjeseci ponovno došlo u istu situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2021 18:22