StoryEditorOCM
Split‘Ekran‘ izgubio spor

Filmoljupci mogu odahnuti! Nakon dvije godine Grad Split je opet stopostotni vlasnik Ljetnog kina Bačvice, već sutra kreće prva projekcija

27. svibnja 2020. - 14:17

Nakon dvije godine, izvansudskim putem okončan je spor između Grada Splita i privatne tvrtke Ekran d.o.o. koja je godinama neovlašteno koristila prostor Ljetnog kina Bačvice te je odbila izvršiti primopredaju centru "Zlatna vrata" kojem je Grad dao prostor na upravljanje.

To znači da filmoljupci sada mogu odahnuti jer je i službeno potvrđeno da je Grad stopostotni vlasnik ove nekretnine, a "Zlatna vrata", u suradnji s Kinom Mediteran, nastavit će upravljanje ovom splitskom filmskom oazom koja djeluje još od 1956. godine.

Uoči nadolazeće sezone po prvi je put održana i press konferencija u Ljetnom kinu Bačvice koje je već spremno za sutrašnje otvorenje. Propisani razmak među sjedalima je postavljen, a u 21.30 sati kreće prva projekcija - izraelski film "Sinonimi, pobjednik prestižnog međunarodnog festivala u Berlinu.

- Za sada će se projekcije odvijati tri puta tjedno, a ovisno o interesu publike razmislit ćemo o povećanju tog broja. Program ćemo, kao i do sada, objavljivati na tjednoj bazi, a zbog situacije u filmskoj industriji, okosnica će nam biti nezavisni filmovi - poručio je direktor Kina Mediteran Alen Munitić te pozvao sve građane da svoje karte rezerviraju online kako bi se izbjegle gužve na blagajnama.

Iako se mnogi vjerojatno pitaju što će biti s omiljenim Festivalom mediteranskog filma Split koji se također odvija na ovoj lokaciji, na vijest o datumu održavanja trebat će još malo pričekati, poručuje Munitić.

Osim same najave sezone, Munitić se, zajedno sa zamjenicom gradonačelnika Jelenom Hrgović Tomaš i ravnateljicom "Zlatnih vrata" Danijelom Ćukušić osvrnuo na protekle dvije godine rada koje su bile ključne u ponovnom pozicioniranju Ljetnog kina na filmsku mapu grada.

Lani je tako zabilježeno preko deset i pol tisuća posjetitelja, odnosno 140 gledatelja po projekciji, a zahvaljujući vlastitim ulaganjima kao i potpori Ministarstva kulture, kino je dobilo novu rasvjetu, stolice, prijenosnu digitalnu opremu, ali i elektroinstalacije.

- Struja je ovdje jako bitna, sjećate se da nam je prve godine nestalo struje na samom početku projekcije - prisjeća se Ćukušić samo jedne od anegdote vezane za ovaj kultni prostor koji rado posjećuju i domaći i furešti.

Upravo je zadržavanje prepoznatljive uloge Ljetnog kina zajednički cilj Grada i "Zlatnih vrata". Kako naglašava Hrgović Tomaš, riječ je o jedinoj filmskoj pozornici u gradu.

Dodaje kako nakon niza ostvarenih projekata u planu imaju još i onaj hortikulturalni. Iako točan datum početka radova još uvijek nije poznat, Ćukušić pojašnjava kako će se prvo urediti sam prilaz nakon čega i ostatak prostora koji će zadržati ambijentalni ugođaj te se neće rušiti nijedno stablo osim ako nije riječ o hitnoj sanaciji.

Naglašavaju i da je završen natječaj za sanaciju ograde, a radovi bi trebali krenuti narednih dana.

- Jednom kad prostor bude obnovljen, Ljetno kino će biti samoodrživo - pozitivno će Munitić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 06:33