StoryEditorOCM
SplitFMFS 2024.

Festival mediteranskog filma objavio: Hrvatska filmska senzacija iz Cannesa imat će domaću premijeru u Splitu!

Piše Diana Barbarić
27. svibnja 2024. - 11:04

Festival mediteranskog filma Split otvorit će se 13. lipnja svjetskom premijerom filma "Sola" scenaristice i redateljice Lane Barić. U ovoj pravoj filmskoj mediteranskoj poslastici u kojoj se glavna junakinja vraća na rodni otok glume Marija Škaričić, Ivana Roščić, Snježana Sinovčić i Goran Marković.

Nakon osvajanja Zlatne palme, povijesnog uspjeha za hrvatsku kinematografiju, film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića svoju hrvatsku premijeru imat će 18. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice.

image

Čovjek koji nije mogao šutjeti

FMFS

Splitski animatori Veljko i Milivoj Popović stižu sa svojim novim animiranim filmom "Žarko, razmazit ćeš dite!". Film je napravljen prema hit knjizi "U malu je uša đava" u kojoj se Tisja Kljaković Braić prisjeća odrastanja u Splitu osamdesetih godina.

Još jedan domaći film u konkurenciji programa "Ješke" je igrani film "Moj muž idiot" redatelja Luke Galešića, s Marinom Redžepović i Nikšom Butijerom u glavnim ulogama. Domaću premijeru u Splitu će imati i slovensko-hrvatska koprodukcija "More među nama" redatelja Luna Sevnika, u kojem glume Leon Lučev i Bruno Mihanović, a dobitnik je nagrade žirija mladih na filmskom festivalu u Trstu.

Najveća novost ovogodišnjeg FMFS-a je da su "Ješke" postale međunarodni program.

- Godinama smo upravo kratkom hrvatskom filmu osiguravali prime time termine pred najbrojnijom publikom u zemlji, a ovu odluku smo donijeli jer je vrijeme da još snažnije pozicioniramo program “Ješke” na međunarodnoj razini. Novi domaći filmovi od ovog izdanja će se u glavnim terminima prikazivati u Ljetnom kinu Bačvice i na Tvrđavi Gripe uz bok najboljim mediteranskim filmovima kratkog metra. Uz to, filmovi iz "Ješki" od ove godine uz Udicu Festivala natječu se i za najvišu novčanu nagradu kratkometražnom filmu u regiju, u iznosu od 3.000 eura - kazao je direktor Alen Munitić.

Pa tako u Split osobno dolazi albanski redatelj Erenik Beqiri koji je filmom "Kratko putovanje" slavio u Veneciji, a prethodnim filmom "The Van" pobijedio u Cannesu. Grčku predstavljaju dva naslova, "Autocesta slomljenog srca" Nikosa Kyritsisa i "Aerolin" Alexisa Koukiasa Pantelisa čiju kameru potpisuje naš Davor Marenjak. Na FMFS-u će se za nagradu boriti i španjolski film "Mussol" Juanja Giméneza, redatelja s nominacijom za Oscara. Selektori su odabrali i tri naslova manje poznatih autora čiji sjajni filmovi su tek krenuli po festivalima: španjolske "Strijele" mladog redatelja Imanol Ruiz de Lare, francuski "Buka" redateljice Salome Da Souza, te portugalski "Samostalni vrtlar/Samostalna vrtlarica" Patricije Neves Gomes.

Uz novi film Nebojše Slijepčevića izvan konkurencije prikazat će se i tri naslova koja su svoj razvojni put započeli na scenarističkoj radionici FMFS-a: "Čopor" Marka Jukića, "Tango Siesta" Dinka Božanića i "Škafetin" Paška Vukasovića. Posebno zanimljiva bit će projekcija filma "1001 noć" redateljice Ree Rajčić koji je svjetsku premijeru imao u Torontu, a sniman je upravo u okruženju Tvrđavu Gripe uz glasanje paunova koji imaju značajnu ulogu u filmu.

Tijekom 17. FMFS-a na četiri lokacije u šest programa prikazat će se preko 100 filmova, a ulaznice kreću u prodaju ove srijede online i na blagani Ljetnog kina Bačvice.Više infomacija na www.fmfs.hr 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 12:24