StoryEditor
SplitDani ponosa i slave

Fešta na splitskoj Rivi u sjeni katastrofalnog prijevoda: organizatoru su se potkrale dvije velike greške, što će misliti turisti?

Piše PSD
16. srpnja 2019. - 23:27
docekduje

Pitate li se zašto slavljeničko ozračje danas vlada Splitom, a kalendar vam nije bio od velike pomoći, prisjetite se ne tako davne povijesti. Točnije, odgovorite si na pitanje 'što sam radio/la prošloga ljeta'?

Ako se i ne sjećate, onda sigurno znate da je otprilike nekad u ovo vrijeme hrvatska nogometna reprezentacija osvojila srebrnu medalju na Svjetskome nogometnom prvenstvu u Rusiji. Uslijedilo je nekoliko tjedana slavlja po hrvatskim gradovima, reprezentativci su uz bombastičan povratak kući priredili oduševljenim građanima prave fešte za pamćenje. 

U želji da se prisjetimo svi i ponovno porživimo "dane ponosa i slave" Organizatori bez granica, Grad Split i Turistička zajednica pozvali su Splićane da upravo pod tim naslovom ("Dani ponosa i slave") proslave još jednom osvojenu srebrnu medalju. Inicijativu je pokrenuo izbornik Zlatko Dalić, a nije Split jedini grad koji će danas slaviti - fešta je diljem Hrvatske.

No u sveopćem ludilu oko priprema za proslavu važnog datuma, nekome se potkrala pogreška, a onda i još jedna. Umjesto "Dana hrvatskog ponosa i zajedništva", Splićane na Rivi dočekao je natpis "Dani hrvatskog prinosa i zajedništva". Kako bi turisti kojima vrvi grad razumjeli o čemu se radi, netko se očigledno nakon ovog tipfelera poslužio google prevoditeljem i servirao potpuno besmislenu varijantu na engleskome jeziku.

"Days of croatian yield and communion", piše na pozornici pred kojom se, vjerujemo, nalaze brojna zbunjena lica.

Večeras će sve njih zabavljati projekcija filma s prikazom dočeka "vatrenih" u Splitu, a kao finale, posjetitelje će zabaviti grupa Best.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 04:15