StoryEditorOCM
SplitNOVA ZANIMANJA

FESB uvodi nove studijske programe: ‘Za ovo postoji velika potražnja na tržištu rada, naši studenti će kad diplomiraju iz svoje kuće raditi za svjetske firme‘

Piše Merien Ilić
21. ožujka 2022. - 19:40

Od iduće akademske godina Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, namjerava uvesti nove studijske programe vezane uz računarstvo, koji će ponuditi posve nove profile zanimanja, prve takve vrste u Hrvatskoj, najavljeno je to na konferenciji projekta "Dig IT - Izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija u djelatnostima računarstva", danas na FESB-u.

- U sklopu projekta izrađivali smo 4 standarda zanimanja i 4 standarda kvalifikacija za ključna područja računarstva, koja se danas afirmiraju i koja će biti sve značajnija. To su: magistar inženjer računarstva - smjer podatkovne znanosti, magistar inženjer računarstva - smjer računalno inženjerstvo, magistar inženjer računarstva - smjer softversko inženjerstvo te prvostupnik računarstva. Ovakvi profili još ne postoje kod nas u Hrvatskoj, a jako su traženi u cijelom svijetu gdje se stalno pojavljuju novi profili zanimanja u području računalstva.

Ideja je da sutradan na tržište rada izađu naši studenti koji će moći lako naći svoj posao i dalje se obrazovati na području računarstva ako to žele.

image
Ante Čizmić/Cropix

Kvote za upis studenata se još ne znaju no bitno je ponuditi nešto novo, za što postoji velika potražnja na tržištu rada. Zapravo, tolika je potražnja da mi ne možemo ponuditi toliko kadra koliko ih se traži u svijetu. Studenti koji ovo završe, radit će od svoje kuće, ostat će u Hrvatskoj, a mogu raditi za svjetske firme - kazao nam je izvanredni profesor na FESB-u Toni Perković, voditelj projekta Dig IT.

U cijelu ovu priču uključeni su, uz FESB, i svi tehnički fakulteti u Hrvatskoj koji imaju djelatnost računalstva u svojim programima, a to su FER, FERIT, RITEH i Sveučilište u Dubrovniku, Odjel za elektrotehniku i računarstvo.

- Riječ je o jednoj od top tema za studente, i općenito u svijetu, brojnim mogućnostima i velikom potražnjom, pa smo ponosni što smo dio toga. Radimo na usklađivanju standarda, a do kraja rujna 2023. ćemo izraditi te studijske programe sa standardima kvalifikacija. Bit će nam to snažan vjetar u leđa da ponudimo nove studije računalstva na FESB-u - rekao je Srđan Podrug, dekan FESB-a.

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda, a vrijedan je oko 3,8 milijuna kuna od čega EU pokriva 85 posto, te RH 15 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 15:58