StoryEditorOCM
Splitogorčeni vlasnici

Fast foodovi u centru grada ostaju bez štekata, a konačno smo saznali njihovu brojku! Ivošević: ‘Poslali smo poruku‘

Piše Gabrijela Radanović
19. ožujka 2023. - 09:03

U staroj gradskoj jezgri, zoni A kulturno-povijesne cjeline grada, evidentirano je čak 99 ugostiteljskih objekata brze prehrane.

Doduše, brojku treba uzeti s rezervom, jer se evidencija vodi od 1996. godine, a ugostitelji nisu bili obavezni službeno izvršiti gašenje ugostiteljske djelatnosti.

Bez obzira na to, ima ih poprilično, a svi koji su registrirani kao objekti brze prehrane više neće dobiti dozvolu za štekat prema novoj Odluci o komunalnom redu.

Takva odredba najviše je pogodila vlasnike caffe barova, koji su uz primarnu djelatnost svoju uslugu proširili posluživanjem brzo pripravljive hrane. Zato je brojne zatekla odbijenica iz Banovine nakon što su zatražili produžetak ugovora za štekat. Primjerice, na Rivi je nekoliko takvih objekata.

- Ovo je lomljenje preko koljena, jer mi u proljeće doslovno zatvaraju objekt. Zar nije u interesu Grada da ljudi ne zatvaraju ugostiteljske objekte, pogotovo one koji rade cijelu godinu? Trebalo se razgovarati, upozoriti, ali nikako nije u redu na ovaj način s nama postupati - rekao nam je jedan od ugostitelja s Rive, na kojeg izravno utječe takva odluka.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Ugovor za štekat mu je istekao u vrijeme kada se izglasala nova Odluka o komunalnom redu. Požalio se da mu je zbog toga ostalo svega nekoliko dana za prilagodbu novim uvjetima.

- Meni je objekt primarno kafić koji godinama posluje na Rivi, a tek sam kasnije registrirao objekt brze prehrane. Inače, budući da zimi ne radi objekt brze prehrane, odjavio bih ga i radio kao kafić, ali u zadnje vrijeme zbog korone nitko nije išao za tim - ispričao je za "Slobodnu". Idući korak mu je brisanje djelatnosti fast fooda ili prenamjena.

- Predali smo zahtjev kojim ćemo ukloniti tu djelatnost pa ću se konzultirati što mogu registrirati umjesto toga, čemu se sve moram prilagoditi i što mi je činiti… Pitanje je hoću li nakon toga dobiti dozvolu za štekat, ne znam - ogorčen je splitski ugostitelj.

Na takve vapaje iz Banovine stiže nedvosmisleno objašnjenje, kao i namjera zbog koje su se odlučili na uvođenje takvog ograničenja u novoj Odluci o komunalnom redu.

- Odluka o komunalnom redu je jasna. Javne površine se ne dodjeljuju fast foodovima u Staroj gradskoj jezgri. Svi oni jednostavno u Županiji mogu isključiti taj dio svojih minimalnih tehničkih uvjeta. Jasna je to poruka pretvaranju Dioklecijanove palače u fast food - rekao je dogradonačelnik Bojan Ivošević.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ugostitelji su tako postupili i prije nego što im je drugi čovjek Grada sugerirao što moraju činiti. Iz županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo rečeno nam je da je posljednjih tjedana povećan broj takvih upita i zahtjeva.

- Najviše ih je vezano uz mijenjanje ugostiteljske vrste iz objekta brze prehrane (fast food) u drugu odgovarajuću ugostiteljsku vrstu, naročito na adresi Obala Hrvatskog narodnog preporoda.

Trenutno je podnesen jedan zahtjev za promjenu ugostiteljske vrste iz objekta brze prehrane (fast food) u zalogajnicu. Također su obavljena četiri konzultativna očevida na kojima su stranke dobile informaciju koje promjene u prostoru moraju izvršiti kako bi zatražili utvrđivanje druge ugostiteljske vrste - odgovorili su nam.

Izgleda da će pojedinci promjenom djelatnosti uspjeti doskočiti ograničenjima iz Banovine, no neki od njih neće imati takvu mogućnost. Naime, postoji bitna razlika između zalogajnice i fast fooda, a riječ je o prostoru za usluživanje gostiju.

Zalogajnica mora imati unutrašnji prostor za usluživanje gostiju sa stolovima i stolicama prikladnim za duži boravak gostiju, dok objekt brze prehrane može i ne mora imati prostoriju za usluživanje gostiju u zatvorenom prostoru. Osim toga, bitna je razlika i u broju sanitarnih čvorova.

Brojni neće moći ispuniti kriterije za ispunjavanje minimalnih tehničkih uvjeta, dok će neki moći doskočiti novom ograničenju. Što se tiče Rive, većina ih neće moći prenamijeniti fast food u zalogajnicu jer su njihovi zatvoreni prostori većinom skučeni, tako da su u njima smješteni šankovi za pripremu pića i pult za pripremu brze hrane.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Cijelu zimu plaćam štekat, plaćao sam ga i one dvije godine dok je pandemija koronavirusa intenzivno utjecala na promet i poslovanje, a sada, nakon što mi je istekao ugovor, kažu da ne mogu više imati štekat.

Mogu vam samo reći da sam na tabletama zbog toga. U proljeće mi zatvaraju objekt, odnosno neće mi zatvoriti objekt, već mi ne daju dozvolu za štekat. Na policiji već prijavljujemo strane radnike jer ne možemo naći domaću radnu snagu, pripremamo se za sezonu, a sad dobijem odbijenicu za postavljanje štekata. To je za mene nepojmljivo - kazao nam je jedan od ugostitelja s Rive koji je svjestan da mu se neće moći produžiti ugovor za terasu.

Otkrio da su neke od njih upozoravali poznanici iz Banovine da registriraju drugu djelatnost kojom će moći posluživati hranu, ali da to ne bude fast food.

Osim takvih ograničenja, uklanjanja ostakljenih terasa, štandova, kioska, uskoro bi trebale nestati fotelje koje su posljednjih godina osvanule među stolovima i stolicama na Rivi. Uklonit će se nakon što vlasnicima objekata istekne važeći ugovor, u protivnom im se neće produžiti novi ugovor za štekat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 21:35