StoryEditorOCM
SplitNI ZA LIJEKA

Fali sestara u splitskoj bolnici, a Zdravstvena škola duplo smanjila upisne kvote!; Župan Boban: Tražit ćemo i financirati još jedan razred   

3. ožujka 2020. - 18:27

Splitsko-dalmatinska županija učinit će sve što je u njezinoj moći kako bi Zdravstvena škola Split za iduću školsku godinu dobila još jedan razred medicinskih sestara. Radi se o deficitarnom zanimanju, a ako znamo da KBC-u Split u ovom trenutku nedostaje najmanje njih 100, što je nedavno rekla i viša medicinska sestra Marija Grančić, glavna sestra KBC-a Split, jasno je s kakvim se problemom susrećemo – kazao nam je župan Blaženko Boban.

Nekada je Zdravstvena škola u Splitu imala četiri razreda budućih medicinskih sestara i onda je netko “vrlo pametan” odlučio svesti ih na dva, od po 24 učenice.

Tako danas imamo u jednoj generaciji najviše 48 budućih medicinskih sestara, dok smo ih nekada imali i do 120. Samo za predodžbu, na zadnjem raspisanom natječaju krajem siječnja splitska bolnica tražila je 31 medicinskog tehničara.

Trbuhom za kruhom

Veliki problem manjka sestara u Splitu, ali i u cijeloj Hrvatskoj, jest u tome što mnoge od njih odlaze na rad u inozemstvo nakon što završe školovanje. Ne zadržavaju se dugo u splitskim zdravstvenim ustanovama, već idu trbuhom za kruhom.

– Zbog toga je Županija spremna u budućnosti dijelom i financirati školovanja određenog broja medicinskih sestara. Pronaći ćemo sredstva za stipendiranje recimo 10 ili 15 učenica. Neka tako napravi i Grad Split i Ministarstvo zdravstva i eto vam već 45 do 50 medicinskih sestara kojima će biti plaćeno školovanje – rezimira župan.

Te bi buduće medicinske sestre, kojima bi netko stipendirao školovanje, trebalo “vezati” i ugovorom za stipendiranje u kojemu bi bilo normalno da piše kako barem pet godina nakon završetka školovanja moraju ostati raditi u KBC-u Split, županijskom Domu zdravlja županije ili nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi.

Naime, u prošlosti se znalo događati da nakon završenog školovanja, koje je bilo financirano od neke zdravstvene ustanove ili države, osoba koja se školovala “mukte”, ode raditi u neku drugu zdravstvenu ustanovu ili čak u inozemstvo.

– Naravno, morala bi postojati obveza osobe kojoj plaćamo školovanje za radom, određeni broj godina u Splitu ili Županiji. Isto tako moram reći da se apsolutno slažem s višom medicinskom sestrom Marijom Županović, bivšom glavnom sestrom KBC-a Split, koja je nedavno rekla kako se mora naći model kako povećati upisne kvote za sestrinstvo.

Mi smo u Županiji svjesni ovog problema, već prije godinu dana pokrenuli smo inicijativu za povećanjem broja razreda za medicinske sestre, a u četvrtak ćemo imati i sastanak županijskog Savjeta za zdravstvo na kojemu ćemo ponovno raspravljati o ovom problemu – navodi Boban.

I dok u Zdravstvenoj školi postoje dva razreda za medicinske sestre, kojih nedostaje na tržištu rada u Hrvatskoj, ali i u Europi, dotle se u Zdravstvenu školu upisuju neka druga zanimanja za kojima baš i nije pomama.

Valja napomenuti da je završen i projekt nadogradnje Zdravstvene škole i da je, prema našim informacijama, predan u Grad Split.

Po tom projektu bi se sagradio još jedan kat, u kojemu bi zasigurno bilo mjesta za još barem jedan razred medicinskih sestara.

Padaju s nogu od posla

Da je situacija u KBC-u Split po pitanju ovog kadra više nego alarmantna, svjesni su svi.

image
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

– Na Klinici za kirurgiju i Klinici za unutarnje bolesti zbog manjka medicinskih sestara spajaju odjele. Sestre se žale da puno rade, da ne mogu kada žele dobiti godišnje odmore i slobodne dane, a ima i onih koji stare godišnje odmore (od godine prije) ne mogu iskoristiti do 30. lipnja tekuće godine, pa se traži od ravnatelja bolnice produljenje roka za iskorištavanje “starih” godišnjih.

Ne odlazi puno sestara, barem kada je KBC Split u pitanju, na rad u inozemstvo, ali odlaze raditi kod privatnika, u vrtiće ili neke druge javno-zdravstvene ustanove, gdje imaju bolje uvjete rada. Današnja mladost je dinamičnija nego smo to mi bili.

Mi smo zapošljavanjem ostajali vjerni jednoj firmi, a oni danas mijenjaju posao kako hoće i odlaze tamo gdje im je bolje. Međutim, za takav način razmišljanja mladih ljudi, sustav se očigledno nije dobro pripremio – kaže Silvana Ganza, predsjednica Podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

U KBC-u Split ne postoji klinika, zavod ili odjel na kojemu ne nedostaje medicinskih sestara. Odgovorni u bolnici su pravi čarobnjaci, kada je u pitanju organiziranje normalnog funkcioniranja rada medicinskih sestara. Po narodnu bi se reklo, kako se “priliva iz šupljeg u prazno”.

– Najbolji pokazatelji koliko nedostaje medicinskih sestara su njihovi prekovremeni sati. Svi bismo mi htjeli da se KBC Split razvija, htjeli bismo puno raditi i proširivati djelatnosti, ali za tako nešto potrebno je imati ljude, liječnike i medicinske sestre – kaže Ganza.

Dakle, treba što prije reagirati, odnosno “povezati pametne glave” iz Županije, Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja, kako bi se usuglasili i omogućili Splitu barem još jedan razred medicinskih sestara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 02:37