StoryEditor
Split'bogati program'

Evo tko će sve nastupiti na Rivi za doček, posebna poslastica će biti božićni koncert: donosimo raspored događanja na Adventu, poznate su i cijene 'kućica'

8. studenog 2019. - 14:13

Ako je vjerovati najavama – pred Splićanima je odlična zabava u vremenu došašća, kao i na samom dočeku Nove godine.

Svojom će nas pjesmom u 2020. uvesti klapa Intrade i Tomislav Bralić, a potom Jelena Rozga preuzima mikrofon, pa do jutra... Fešta na Rivi na Silvestrovo ne bi bila fešta bez vatrometa, organizatori tvrde kako će biti – spektakularan.

O svemu onom što možemo očekivati u ovo predblagdansko (i blagdansko) vrijeme doznali smo vozeći se u "adventskom autobusu".

"Promet" je organizirao besplatan prijevoz našim sugrađanima svakog vikenda, dva će autobusa "krstariti" ulicama, kao kruna linija. Prva vožnja će kretati u 9 ujutro, a posljednja u 23 sata, jedna će linija prometovati od Žrnovnice, a druga od Kile (CCO) pa sve do Rive i tako u krug. Neće vam biti teško prepoznati autobus, a sve što vam za njega treba je – dobra volja, možete do grada i bez kune u džepu.

- Cilj nam je bio rasteretiti promet u gradu. I HŽ Putnički prijevoz u suradnji s TZ Splita svake subote i nedjelje nudi besplatnu povratnu vožnju građanima Splita, Solina, Kaštela i Trogira do centra grada. Besplatan prijevoz vikendom ujutro i poslijepodne bit će omogućen prigradskim vlakom na relaciji Kaštel Stari – Split, a za najmlađe posebno će prometovati adventski vlakić, najavio je Miroslav Delić, direktor "Prometa".

- Cilj ovogodišnjeg "Zimskog akvarela" je probuditi emocije davnih dana, sjetiti se zaboravljenih stihova, igara i okusa. Svi koji posjete Split uploviti će u retro vremeplov, kazala je Alijana Vukšić, direktorica TZ Split.

Turističkim je djelatnicima želja bila probuditi u posjetiteljima dječju razigranost.

- Uveli smo nove lokacije i oživili tradicionalne lokacije klizalištem, foto kornerima, retro izložbom, tematskim programima, plesnjacima i brojnim iznenađenjima. LAni vrijeme Adventa turistički nam je promet porastao za 17 posto u dolascima i 21 posto u noćenjima, a sudeći po ovogodišnjem interesu inozemnih medija, postajemo nezaobilazna adventska destinacija, rekla nam je direktorica.

I naš se poteštat Andro Krstulović Opara provozao božićnim busom, siguran kako će naš grad privući veliki broj posjetitelja. No, istakao je, njemu je važnije da se u svemu ovom najviše zabave upravo – građani sami:

- Nije nam u interesu za Božić raditi veliku turističku priču, tijekom turističke sezone ionako obaramo rekorde, Božićno vrijeme je vrijeme za nas, za našu dicu i naše građane. Osmislili smo adventske svečanosti da Splićanima donesemo božićnu čaroliju i probudimo dobre stare osjećaje. Ajmo bit nasmijani, ajmo bit veseli, to nam je cilj ovog Božića!

Direktor tvrtke Spalatum DMC Ante Šunjić pohvalio se programom na Rivi, tematskim večerima i nastupima poznatih glazbenih imena, poput Gustafa, Giuliana i Diktatora, Alena Nižetića, Marka Pecotića, grupa Vatra, a kao posebnu "poslasticu" predstavio je božićni koncert Tedija Spalata.

Maja Lekšić, direktorica marketinga Radio Dalmacije, kazala je kako će imati "živi" studio u Marmontovoj ulici, koju će prigodno urediti za djecu. Biti će to razigrani kantun našega grada.

- Imati ćemo više iscrtanih zona sa zogom, a u čemu će nam pomoći ekipa HNK-a, namjera nam je potaknuti djecu, roditelje, djedove i bake da ponovno zaigraju tu pomalo već zaboravljenu igru. Bit će tu i glazbe, smijeha, natjecanja i nagrada, rekla je Lekšić.

Otvorene su prijave za 'kućice'

Još uvijek je otvoren Javni poziv za dostavljanje ponuda za izlaganje, prezentaciju i prodaju proizvoda i usluga na manifestaciji "Advent u Splitu – Zimski akvarel". I vi možete zatražiti jednu od 25 kućica na: Rivi (3 trgovačke, 3 za jednostavno ugostiteljstvo, 11 ugostiteljskih); Đardin (4 ugostiteljske); Ruđera Boškovića RK Prima 3 (4 ugostiteljske); te na Prokurativama (dječje zabavne naprave).

Prijave se primaju do 14. studenog, početna cijena za kućice na Rivi je od 40 do 50 tisuća kuna, u Đardinu je "start" 23 tisuće, a na Splitu 3 se očekuju ponude od 14 tisuća kuna.

MARMONTOVA

Zaboravljene „zoge“ će se protezati duž cijele ulice, a uz dnevno javljanje u radijski eter očekuju vas i plesne animacije, kao i ulični zabavljači

ĐARDIN

Đardin postaje ledeni park s klizalištem. Subota ujutro od 11 sati rezervirana je za djecu, istim danom u 17:45 će se paliti adventska svijeća. Nedjeljom ujutro rezervirano za klasičnu i duhovnu glazbu od 11 sati.

TRG GAJE BULATA

Kazališni trg fotografijom nas vraća u 70e i 80e u Splitu. Čeka vas izložba Feđe Klarića, a posebno glazbeno iznenađenje prirediti će zbor i orkestar HNK Split.

RIVA

Nezaobilazna adventska lokacija nudi 11 ugostiteljskih, 3 trgovačke i 3 slatke kućice. Dječji programi, klapski nastupi, klasični kvinteti, zabavne grupe, tradicionalni napjevi zborova, samo su dio dnevnog programa koji vikendom započinje u 11 sati.

Ne zaboravite: Retro Božić ponedjeljkom, rock utorkom, plesnjak srijedom, after work četvrtkom, koncertne večeri petkom i subotom te unplugged nastupi i stand up nedjeljom.

ADVENT NA SPLITU 3

Na platou ispred ulaza u Primu 3 program će se održavati od Svetog Nikole u 17 sati. Očekuju nas dječji programi, humanitarne radionice izrade Božićnih ukrasa, prvenstvo u fritulama, karaoke večeri uz animaciju posjetitelja, klapske večeri, DJ večeri.

OSTATAK GRADA

Plesnjakom će se obilježiti davni načini zabave, a osim tradicionalnog Adventa na Pjaci tu su i Advent na Obrovu te poznati Advent u Perivoju.

Čarobno će i ove godine biti u Žrnovnici na Božićnoj štoriji u sklopu koje će biti uprizorene žive jaslice, a tu je i božićni sajam, dječji programi, koncerti i Noć Aurore.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 08:26