StoryEditor
SplitTHIS TIME NEXT YEAR

Evo što su iz Banovine poručili prosvjednicima s Bačvica: Prometne gužve su posljedica rasta turizma od kojega živimo! Trebamo grad gledati kao cjelinu, a ne samo vaš kvart... Strpite se

Piše Ana Franić
30. kolovoza 2019. - 15:55

Nakon što smo objavili kako se stanari Bačvica zbog sezonske regulacije prometa spremaju sutra na prosvjed, stigla je brza reakcija iz gradske uprave Grada Splita.

Kažu da razumiju negodovanje građana GK Bačvice zbog velikog opterećenja turistima koji se najviše izražava kroz prometno opterećenje cijeloga grada, a posebno užeg gradskog središta u koje spadaju i dijelovi kotara Bačvice.

Stanari Bačvica 'probili': Sutra ćemo prosvjedovat! Nova prometna regulacija nam izlazi na uši! Ne spavamo cilo lito, sav promet i kaos su doveli isprid naših vrata! 

- Upravo zbog tog prometnog i turističkog opterećenja, koje posljednjeg desetljeća svake godine raste za dodatnih 5 do 10 posto, Grad Split poduzima niz kratkoročnih i dugoročnih mjera kako bi to brzo narastajuće opterećenje grada pretvorilo u održivi turizam - kažu.

Jedna od tih mjera je, navode u priopćenju, i nova regulacija prometa u Gradskoj luci koju je pripremao niz stručnjaka iz državnih, županijskih, gradskih i ostalih službi i koja je ove godine tijekom najvećeg sezonskog opterećenja puno pomogla u poboljšanju protočnosti prometa u Gradskoj luci.

- Nova regulacija prometa u Gradskoj luci maksimalno koristi državne prometnice i primjenjivat će se kratkoročno, dok se ne izgrade prometnice koje će povezati Gradsku luku i Poljičku cestu i biti dugoročno rješenje za ovaj problem. Grad je odlučan pokrenuti i realizirati taj projekt i na tome poslu rade gradske službe s nadležnim državnim službama predvođenih Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i ministrom Olegom Butkovićem, a o čemu je bilo riječi na posljednjem od niza sastanaka održanom 30. srpnja ove godine-tvrde u Banovini.

U međuvremenu svi smo, kažu u Uredu grada, pozvani dati svoj doprinos u kreiranju rješenja čiji će cilj biti održivi turizam u gradu Splitu. U tom smislu Grad Split trebamo gledati kao cjelinu, a ne samo iz perspektive jednog kotara kao što su Bačvice.

Isto tako za bolje razumijevanje i kreiranje zajedničkih rješenja pozivamo predstavnike GK Bačvice, a i sve ostale koji su spremni angažirati se na ovom planu, neka se odazovu na redovite sastanke koji se održavaju u Gradu Splitu s predstavnicima kotareva i stručnim skupinama.

- Valja imati na umu da su prometne gužve posljedica rasta turizma od kojega živimo i kojega moramo dalje razvijati- zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 16:54