StoryEditor
SplitCVJETNA OLUJA

Evo što se događa jer nemamo novu Odluku o komunalnom redu; netko zaključi da je skroz ok na fasadu do Jupiterovog hrama nasaditi rozo umjetno stablo! Odmah smo zvali konzervatore...

Piše Milena Budimir
5. srpnja 2022. - 09:42

Slavili su Rimljani tamo Jupitera. Onda su nam pretci transformirali taj najljepši europski spomenik u Krstionicu. Podno se nalazi kripta svetog Tome. Tamo je i najraniji prikaz jednog europskog kralja u srednjovjekovnoj kamenoj skulpturi. Ivan Meštrović izradio je (predivnu) skulpturu svetog Ivana. Naslagali smo pred hram sfinge koje je Dioklecijan dovukao iz Egipta.

E, i? Pitate se sigurno.

E, i, kad prođete pored Hrama, kroz Pusti me proć, pa stupite na Grabovčevu širinu odmah s lijeve strane dočekat će vas još jedna "veličanstvenost" - skulptura plastičnoga cvijeta, prigodno zakucana za kamenu fasadu.

Odlučio nama nepoznat netko fasadu restorana "uresiti" umjetnim stablom. Rascvjetanim. Rozim.

image
Saša Burić/Cropix

Odmah pored Jupiterovog hrama. Koji je, možda niso dovoljno naglasili, zaštićeno nam kulturno dobro.

- Konzervatori takvo što ne reguliraju, to bi bilo pod ingerencijom komunalnih redara, po Komunalnom redu, kojeg, eto, nemamo - veli nam Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu za područje Splitsko-dalmatinske županije.

Za takvu "neukusnost" ugostitelji dozvolu nemaju, niti su je tražili.

image
Saša Burić/Cropix

- Ne smije svatko raditi što mu se prohtije. Za instalacije takvog tipa dozvola je nužna - dodaje Bužančić napominjući kako među ostalim treba srediti i stanje na samoj poljani, gdje zbog naslaganih stolova ugostiteljskih objekata vlada neopisiva gužva.

Ali nove odluke o komunalnom reduu, rekosmo, nema. Zna se ko kolo vodi, dok mačke nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. kolovoz 2022 10:01