StoryEditor
SplitDOVRŠEN PROJEKT

Europskim novcem opremljeno 25 dnevnih bolnica i jedan odjel dnevne kirurgije u KBC-u Split: nabavljeni su novi operacijski stolovi i oprema za dijagnostiku

15. svibnja 2021. - 11:51

Projekt "Unaprjeđenje sustava dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija KBC-a Split" uspješno je dovršen, a ukupna ulaganja vrijedna su 68 milijuna kuna.

Od toga je 50 milijuna kuna nepovratnih EU sredstava, dok je preostalih 18 milijuna osigurano iz državnog proračuna.

– Novac je uložen u nekoliko većih projekata, poput uređenja Dnevne bolnice onkologije, zatim novog Zavoda za traumatologiju i ortopediju, a uredili smo i našu podružnicu u Zagvozdu.

Najveći dio odnosio se na kupnju razne opreme – od operacijskih stolova do UZV-a, aspiratora, monitora... Svi naši odjeli, zavodi i klinike dobili su ponešto od te opreme i sve je to značajno za njihov kvalitetniji, brži i bolji rad, te naravno i na korist naših pacijenata – kazao je dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

image
Saša Burić/Cropix

Objasnio je kako su pacijenti dovršetkom navedenog projekta znatno dobili na kvaliteti, ali i brzini zdravstvene zaštite jer je osiguran veći broj uređaja.

– Opremljeni su neki odjeli pa će usluga biti komfornija. Budući da su kupljeni novi ultrazvučni uređaji, dijagnostika će biti preciznija pa će i liječenje moći brže i bolje započeti. Prema tome, kvaliteta zdravstvene usluge znatno se poboljšava – rekao je čelni čovjek splitskoga Kliničkog bolničkog centra.

Svrha projekta je nabava nove opreme zahvaljujući kojoj se očekuje smanjenje postotka prijema akutnih pacijenata i porast postotka prijema pacijenata kroz dnevne bolnice i dnevne kirurgije, objasnio je Ante Sunara, voditelj Službe za investicije i razvoj EU projekata.

Bolji prostorni uvjeti

– Projektom su poboljšani prostorni uvjeti za rad medicinskog osoblja i boravak pacijenata, te kvaliteta i sigurnost pruženih medicinskih usluga, a povećani su i kapaciteti dijagnostičkih postupaka dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija.

Opremljeno je 25 dnevnih bolnica i jedan odjel dnevne kirurgije pri Zavodu za traumatologiju i ortopediju, a samo za nabavu medicinske opreme utrošeno je oko 50 milijuna kuna nepovratnih sredstava – rekao je Sunara.

image
Ante Sunara i dr. Julije Meštrović
Saša Burić/Cropix

Osim toga, broj dnevnih postelja s deset povećao se na 20, čime je udvostručen kapacitet koji može bolnica trenutačno obraditi. Rekao je da su 2013. godine imali 104 tisuće hospitalizacija, od čega je više od 51 posto bilo dugoročnih hospitalizacija.

Projektom su se obvezali taj broj smanjiti za barem deset posto, pa je tako u 2020. godini, od 124 tisuće hospitaliziranih, 37 posto trajno hospitalizirano, što znači da su premašili ciljeve projekta za sedam posto.

Dr. Meštrović je mišljenja da bolje rade te da su bolje organizirani. Smatra kako nije samo oprema utjecala na to, ali je zasigurno značajno pridonijela.

Ante Sunara, voditelj Službe za investicije i razvoj EU projekata, rekao je kako imaju još šest projekata na kojima rade i provode ih, a spomenuti završni projekt je trajao 36 mjeseci.

image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 21:43