StoryEditor
Splitpuljak i ivošević

Europska židovska udruga najoštrije osudila splitskog gradonačelnika i njegovog zamjenika, predložili način da se ‘iskupe‘ : ‘Njihovo ponašanje duboko zabrinjava‘

Piše PSD
14. lipnja 2021. - 18:17
Duje Klarić/Cropix

U otvorenom pismu hrvatskim medijima Europska židovska udruga osudila je ponašanje Ivice Puljka i njegovom zamjenika Bojana Ivoševića.

- Pratili smo događaje u Hrvatskoj uslijed netom završenih lokalnih izbora s velikom zabrinutošću. U vrijeme rastućeg antisemitizma u Europi, nije čest slučaj da u drugom najvećem gradu jedne države članice EU-a, osobe koje su imale antisemitske ispade ili pro-nacističke ekscese budu izabrane na dvije vodeće funkcije- započeli su.

- Ako to nije dovoljno loše, ovakvo je ponašanje u stvari opravdano. Incident novoizabranog gradonačelnika Splita koji pjeva ustašku pjesmu dovoljno zabrinjava. Činjenica da taj isti gradonačelnik tada nastoji braniti svog zamjenika koji se posvetio raspravama zagovarajući neonacističku ideologiju te opravdava njegov čin, duboko je zabrinjavajući presedan čak i uzimajući u obzir razmjere modernog antisemitizma na koje smo upravo ukazali diljem europskog kontinenta- kazali su te dodali  kako pozdravljaju hrabru i brzu osudu takvog ponašanja od strane predsjednika Vlade Republike Hrvatske, g. Andreja Plenkovića, kao i osudu obojice u izbornoj noći od strane potpredsjednika Vlade, g. Davora Božinovića.

- Ipak, ponašanje novoizabranih čelnika grada Splita jest neshvatljivo, jer unatoč tome što nude javnu ispriku, ne razumiju opasnosti takvog ponašanja u javnom prostoru u zajednici europskih zemalja - tvrde.

Kazali su kako bi u mnogim slučajevima takvo ponašanje rezultiralo trenutačnim povlačenjem te osobe iz javnog života.

- Nužna je nulta tolerancija na bilo kakvo izražavanje antisemitskih i pro-nacističkih stajališta, stavova i ideja. Stoga pozivamo gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika grada Splita da odigraju pozitivnu ulogu u osudi antisemitizma na način da njihov grad usvoji IHRA definiciju antisemitizma. Takav čin bio bi prikladno podvlačenje linije pod ovaj incident -zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 04:42