StoryEditorOCM
SplitPropao natječaj

EU-ov ugovor za Marjan od 530.000 kuna nitko neće, a cijelu stvar dodatno kompliciraju pitanje vlasništva i broj korisnika

24. listopada 2018. - 09:21
Planirano (pre)uređenje kanti i kupnja novih ide na popravni

Grad je sklopu EU-ova projekta "Marjan 2020. brdo prošlosti - oaza budućnosti" raspisao natječaj za popravljanje postojeće komunalne opreme u park-šumi i kupnju nove.

Tražio se izvođač koji će sanirati svih 170 postojećih klupa (tipa "Barok", op.a.), te nabaviti i montirati 40 novih istog tipa.

Također, potrebno je sanirati svih 114 aktualnih metalnih kanti za otpatke, ali i postaviti 40 novih. Nadmetanjem se planiralo kupiti i ugraditi 16 novih stalaka za bicikle i dva "pametna" spremnika za recikliranje i odvajanje otpada.

Procijenjena vrijednost radova bila je oko 530.000 kuna, ali očito je da zasad nitko nije pokazao interes za ovaj posao s gradskom upravom, jer, kako se vidi iz zapisnika, do krajnjeg roka, koji je istekao 10. listopada, u Banovinu nije stigla nijedna ponuda potencijalnih partnera.

Katastarske čestice na kojima se planiraju postaviti klupe i koševi za otpad nalaze se na sjevernoj strani Marjana. Kako smo uspjeli vidjeti na internetskoj stranici Katastar.hr, mahom je riječ o šumama i šumskom zemljištu, pri čemu su neke od ciljanih parcela privatne.

Iz ministarstva nadležnog za EU-ove projekte odgovorili su nam da nisu tražili da se utvrdi vlasništvo nad zemljištem tijekom prijave "Marjana 2020." na njihov fond. Tako ispada da je novac dobiven iz EU-ova fonda za postavljanje infrastrukture bez suglasnosti vlasnika.

Budući da se u troškovniku za nabavu i postavljanje komunalne opreme spominje kako će se planirane količine postavljati "na pozicijama s očekivanim porastom broja korisnika po uputama djelatnika Javne ustanove", pomislili smo da bi spomenuti natječaj mogao otkriti gdje se očekuje porast broja posjetitelja u park-šumi. No, ova "detektivska" potraga pokazala se težom nego što bi se očekivalo.

Obratili smo se Damiru Grubšiću, ravnatelju Javne ustanove, a on nam je kazao da "takva pitanja treba uputiti onome tko je osmislio projekt".

- Koliko će biti novih klupa i koševa, u ovom trenutku nije moguće precizirati, jer to ovisi o završetku postupka javne nabave za predmetnu opremu - odgovorio je Grubšić i dodao da će držači za bicikle "vrlo vjerojatno biti postavljeni na ulazima u park-šumu, na Benama i u blizini Zoološkog vrta".

Ipak, u natječajnom troškovniku izričito se navodi da se nabavlja po 40 novih klupa i koševa. Kako je procijenjeno koliko ih je potrebno i na kojim lokacijama se očekuje porast posjetitelja na Marjanu? Također, piše da bi "s obzirom na očekivani broj biciklista" trebalo postaviti 16 stalaka na mjestima koje odrede djelatnici Javne ustanove. Koliko se očekuje biciklista? Potražili smo odgovore kod projektanata.

U gradskoj Službi za javnu nabavu koja vodi postupak prikupljanja ponuda doznali smo da je podlogu za prijavu na EU-ov projekt izradio Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije. Na Fakultetu ističu da su studiju uređenja park-šume (fotodokumentaciju postojećeg stanja i procjenu troškova provedbe projektnog prijedloga za Javnu ustanovu Marjan, op.a.) u travnju 2017. izradili dr. Hrvoje Bartulović i dr. Dujmo Žižić, te dekan prof. dr. Boris Trogrlić.

Nakon sastanka s Bartulovićem i Žižićem dobili smo odgovore u kojima su napomenuli da su radili studiju, a ne projekt. Ali, zakompliciralo se kad smo im poslali sljedeće dodatno pitanje:

"Ako u Studiji niste odredili ni predvidjeli lokacije na kojima se očekuje 'porast interesa broja korisnika' (izraz je iz troškovnika za nabavu i montažu komunalne opreme), na osnovi čega ste onda procijenili koliko je potrebno nabaviti novih klupa, koševa za smeće i držača za bicikle?"

Ljubazno su poslali odgovor, ali kad su trebali obaviti autorizaciju, htjeli su da ostane njihov odgovor uz traženje da izmijenimo dio teksta u kojem navodimo što smo ih pitali. Kad na takvu "autorizaciju" nismo pristali, povukli su odgovore. Dekan Trogrlić je ponudio novi sastanak, gdje bi bio i prodekan prof. dr. Ante Kuzmanić, koji je nam je rekao da nije upoznat s ovim problemom.

Autorima Studije kazali smo da nakon novog sastanaka sve može krenuti iznova, te da na neka pitanja dostave svoje odgovore ili ne odgovore, ali oni se više nisu javili.

Dobrodošlica u bivšoj trafostanici

Gradska uprava raspisala je i natječaj za radove na prostoru dosadašnje trafostanice Dražanac, koja bi se trebala prenamijeniti u centar za posjetitelje park-šume. Posao koji bi se trebao izvoditi prema projektu arhitektonskog biroa "Šverko i Šverko" procijenjen je na oko 250.000 kuna, a zainteresirani moraju svoje ponude dostaviti u Banovinu do 22. listopada. Prostor na početku Botićeva šetališta, pod stijenama Solurata, trebao bi dobiti reprezentativnu unutarnju i vanjsku opremu, a koliko je vidljivo iz natječajne dokumentacije, neće se štedjeti na kamenu i inoksu.

G. Z.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 08:14