StoryEditor
SplitNOVAC NA PLADNJU

EU nudi 62 milijuna eura, a iz Banovine muk o projektima

Piše Sandi Vidulić
20. travnja 2016. - 01:00

Split bi mogao "potegnuti" čak 62,77 milijuna eura iz EU fondova ako do 15. srpnja prijavi projekte.

To je prvi put da se novac iz Bruxellesa decentralizira na gradove u sklopu fondova integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), a u Hrvatskoj je odabrano sedam gradova koji se mogu prijaviti i biti pokretači ulaganja - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Slavonski Brod, Zadar i Pula.

Unija nudi više od 2,6 milijardi kuna ili 345,35 milijuna eura za sedam naših gradova od čega je za Split rezervirano više od polovine vrijednosti gradskog proračuna - 62,77 milijuna eura odnosno 468,9 milijuna kuna. Lokalne sredine osim samih projekata moraju uložiti i dio svog novca.

- Za Split to znači da mora sufinancirati projekte s dvadeset posto, a ostalih osamdeset posto iz EU-a ne mora vraćati – kazala nam je Ana Odak iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova i dodala kako ne znaju kada će se ova prilika opet ponoviti.

Kada je Banovina nedavno htjela obaviti rebalans proračuna kako bi se financirala obnova javne rasvjete, oporba je skočila na noge s kritikom zašto se za to ne koristi novac iz domaćih ili europskih fondova. Gradski oci tada su kazali da sada nema niti jednog natječaja.

No, sada bi trebalo potrošiti 20 posto proračunskog novca, dok bi ostatak do ukupne vrijednosti ulaganja "pokrila" Unija. Naime, sredstva se mogu dobiti za povećanje energetske učinkovitosti, unapređenje kulturne baštine, poticanje poduzetništva, poboljšanje javnog prijevoza, unapređenje obrazovanja za odrasle i bolju ponudu strukovnog obrazovanja...

No, ima li Split pripremljene projekte za ITU i što namjerava kandidirati do 15. srpnja? Budući da je naš grad poznat po tome da, za razliku od Šibenika (koji se nije našao na ovoj listi), ne povlači značajnije svote iz Unijinih fondova, bit će zanimljivo vidjeti koliko će projekata Banovina poslati, ali i koliko će njih biti prihvaćeno od stručnjaka koji će odlučivati o prijavama.

Pročelnica gradske Službe za gospodarstvo, turizam, međunarodne i EU fondove Ela Žižić kaže da je Grad u "procesu intenzivnih priprema i da se planira prijaviti na natječaj". Na pitanja koja smo joj uputili - postoje li već pripremljeni projekti, što Grad misli prijaviti i koji će projekti biti gotovi do 15. srpnja - nismo dobili odgovor.

Kako doznajemo od pročelnice, u Banovini misle povezati priliku da se dobiju europska sredstva s projektom urbane aglomeracije, odnosno s povezivanjem sa Solinom, Kaštelima, Zagorom...

– U tom smislu, Grad je prepoznao vrijednost ITU mehanizma kao ključnog izvora sredstava za održivi urbani razvoj te je uložio značajne napore u prethodnom razdoblju u pripremi za svoju ulogu ITU-ova posredničkog tijela i jačanju kapaciteta za preuzimanje funkcija sustava upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova – napominje Žižić.


Imate program? Pošaljite ga

Grad je objavio javni poziv za prikupljanje projektnih ideja za izradu Strategije razvoja urbane aglomeracije za razdoblje od 2015.-2020. godine koji potpisuje pročelnica Žižić. U njemu se navodi da će se projekti koji budu jasni i razrađeni uključiti u bazu podataka, na osnovu čega će nastati "lista projekata spremnih za odabir, finaciranje i provedbu, između ostalog i putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja". Dakle, ako imate projekt, pošaljite ga. Ne bude li Banovina znala čime povući milijune eura od EU-a, možda se vama posreći.


KOLIKO I KOME?

345,35 milijuna eura raspoloživo je za sedam velikih hrvatskih gradova

50 posto splitskog proračuna vrijedna je europska 'ponuda'

 

Izdvojeno