StoryEditorOCM
SplitSVE ZBOG KORONE

Epidemija ljudima komplicira štošta: mjenjačnice dižu provizije, a u pojedinim bankama ne žele mijenjati valute onima koji nisu njihovi klijenti

4. travnja 2020. - 13:05

Situacija oko koronavirusa značajno je promijenila svakodnevicu, pa se i građani sve češće nalaze u situacijama u kojima ne znaju kako reagirati i izboriti se za svoja prava. Nakon odluke da se u poslovnice banki ne može ući bez zaštitne maske, a zatim i povlačenja iste mjere, poprilično uznemireni bili su Solinjani koji su proteklih dana željeli promijeniti strane valute u poslovnici PBZ-a u Salona Mallu.

Bili su odbijeni jer, navodno zbog mjera uvedenih zbog koronavirusa, nisu klijenti banke, a kako je i nama potvrdila službenica banke, valute mogu mijenjati samo oni građani koji su njihovi klijenti. Solinjane je ovakva odluka poprilično razljutila, jer uz ograničeno kretanje i nemogućnost odlaska u Split bez propusnice, našli su se u situaciji da nisu imali gdje razmijeniti novac.

- Godinama koristim American karticu, koja je odnedavno postala Visa Premium Gold. Htio sam platiti račun za nju, za što sam trebao razmijeniti 50 eura. To mi nije bilo omogućeno iako sam uza se imao valjanu osobnu iskaznicu. Službenica mi je pojasnila kako je riječ o mjerama zbog koronavirusa, te da oni to ne mogu napraviti jer nemaju moje podatke u sustavu, odnosno nisam njihov klijent. Osobnu sam ipak ubacio u čitač, utvrdili su da nisam u sustavu, jer nemam kod njih otvoren račun. Ostao sam zatečen i šokiran jer sam višegodišnji korisnik kartice koju isključivo oni izdaju i reklamiraju. Svaki mjesec, prilikom plaćanja računa, traže moju osobnu koju uvijek dam na uvid, račun se uostalom, bez toga ne može ni platiti. I što sam doživio? Nakon nekoliko godina redovitog podmirivanja obveza, nisu htjeli uzeti moje podatke i pružiti mi uslugu, već su me uputili na obližnju mjenjačnicu koja je, naravno, zbog situacije s koronavirusom bila zatvorena.. - svjedoči nam čitatelj Slobodne (podaci poznati redakciji).

I mi smo, po dojavi, pokušali promijeniti devize u istoj poslovnici PBZ-a, no otpremljeni smo s istim odgovorom. Okušali smo sreću i u obližnjoj kiosk poslovnici Hrvatske pošte, koja inače obavlja bankarske poslove klijentima HPB-a, no oni su nam rekli kako ne mijenjaju devize.
Pojašnjenje situacije zatražili smo i od službe za odnose s javnošću PBZ-a. Oni, pak, tvrde kako valute kod njih mogu promijeniti svi.

- Otkup i prodaja efektivnog stranog novca omogućena je svim klijentima, kao i ne klijentima koji zatraže tu uslugu u poslovnici. Temeljem propisa Banka je za sve jednokratne platne transakcije u obvezi provesti identifikaciju klijenata neovisno o iznosu transakcije tako da se klijentu koji ima važeću identifikacijsku ispravu nema osnove uskratiti provođenje transakcije. Ako je klijent imao ispravu, kao što navodi, onda nije bilo nikakvog razloga da se transakcija ne provede. Provjerili smo s poslovnicom i potvrdili su nam da transakciju mjenjačnice redovno provode svim klijentima - stoji u njihovom odgovoru, iako ni čitatelji, ni mi na ovakvu praksu nismo naišli.

Ne preostaje nam ništa drugo zaključiti nego da je panika zbog epidemije dovela do gluhih telefona.
Solinjani, ali i Kaštelani i Trogirani, upozoravaju kako uvelike ovise o Splitu, te kako ih ovakva situacija i neusklađena bankarska praksa stavlja u težak i neravnopravan položaj.

Usmjerili su našu pažnju i na neprikladno iskorištavanje situacije vezano uz mijenjanje valuta. Dok je krajem prošlog tjedna u bankama tečaj bio 7.5, negdje čak i 7.6, u malim privatnim mjenjačnicama, koje zbog skraćenog radnog vremena bankarskih poslovnica, itekako profitiraju, tečaj je bio 7,03. Čitatelj iz Trogira, svjedoči nam kako je u svome gradu, zbog novonastalih okolnosti, bio primoran 200 eura promijeniti za 1406 kuna, što smatra pravom pljačkom.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 17:22