StoryEditor
Splitna 70.000 kvadrata

Ekskluzivno predstavljamo budući kompleks ‘Prometa‘ na Dračevcu: danas derutna bivša vojarna, a sutra ‘svemirski brod‘ za autobuse!

4. svibnja 2021. - 21:48

Dovršeno je idejno rješenje "Prometova" garažno-servisnog kompleksa na Dračevcu, čija je procijenjena vrijednost oko 50 milijuna eura.

Ekskluzivno vam predstavljamo kako bi trebao izgledati kompleks koji će se smjestiti na sjeveroistočnom dijelu bivše vojarne, odmah uz postojeću brzu cestu Split - Klis.

Miroslav Delić, direktor "Prometa", rekao je da su trenutno u fazi ishođenja lokacijske dozvole te izrade projektnog zadatka za izradu glavnog i izvedbenog projekta, a proteklih osam mjeseci radilo se na pripremi dokumentacije za preseljenje garažno-servisnog kompleksa na novu lokaciju na Dračevcu.

- Aktivnosti i radnje za navedeni projekt izgradnje novog kompleksa smo intenzivirali u jesen prošle godine, kada smo potpisali ugovor s Gradom o našem preuzimanju svih prava i obveza vezanih za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Mogu reći da je uloženo dosta truda i znanja u dosadašnju izradu potrebne dokumentacije jer je trebalo razraditi mnogobrojne tehničke i operativne detalje - rekao je čelni čovjek tvrtke javnog gradskog prijevoznika.

Kompleks bi se trebao smjestiti na građevinskoj čestici površine 30.000 metara četvornih. Osim nulte razine, predviđene su i dvije podzemne etaže, a ukupna korisna površina budućeg kompleksa je otprilike 70.000 kvadrata.

image
Promet Split

Sve što autobusu treba...

Delić je objasnio da bi se na razini prizemlja nalazio ulazni dio, prometni uredi, stanica za tehnički pregled, postaje za punjenja različitim vrstama goriva, servis za pregled vozila i manje popravke, radionice za održavanje i popravak autobusa, lakirnica, posebne radionice za popravak plinskih i električnih autobusa, prostori za Upravu i druge zaposlenike…

Ukupna kvadratura navedenih objekata na nadzemnom dijelu kompleksa iznosi 19.200 metara četvornih. Cijeli sustav je, dodao je, složen tako da prati tehnološki proces, i to od povratka autobusa s vožnje i ulaska u kompleks pa do ponovne spremnosti za novu vožnju.

- U podzemnom dijelu kompleksa, na dvije etaže, predviđeno je 35.000 kvadrata korisne površine - na prvoj podzemnoj etaži predviđena je samo garaža, odnosno parking za autobuse, dok bi se na drugoj etaži dio koristio za parking autobusa, a dio za parking osobnih automobila. Ukupni kapacitet podzemnih garaža predviđen je za parkiranje oko 190 autobusa te oko 400 osobnih automobila - otkrio je Delić.

image
Promet Split

Zanimljivo je naglasiti da je predviđena instalacija fotonaponske elektrane te da svi objekti u navedenom kompleksu budu prekriveni solarima. Proizvedena energija bila bi dostatna, ne samo za potrebe funkcioniranja budućeg kompleksa, nego i za napajanje budućih električnih autobusa.

Moguća nadogradnja

- Također, u pripremi dokumentacije ispunjen je i još jedan zahtjev Grada da se sukladno DPU zone Dračevac osiguraju infrastrukturne pretpostavke kako bi se eventualno, sukladno potrebi, mogao dograditi dio za moguće preseljenje Prometne policije, tvrtke "Split parking" te Centra za upravljanje prometom.

Iako smo do sada već odradili zahtjevan dio posla, trebamo biti svjesni da nas u budućnosti čeka još puno aktivnosti te da će biti potrebno nekoliko godina kako bismo odradili posao, kako na pripremi potrebne dokumentacije, tako i na gradnji samog kompleksa - naglasio je Delić.

image
Promet Split

Napomenuo je da bi prema okvirnim procjenama stručnjaka za pripremu i gradnju navedenog kompleksa bilo potrebno oko 50 milijuna eura, ali dodaje da će nastojati i za ovaj projekt, ako ne sva sredstva, onda najveći dio financija osigurati preko bespovratnih EU sredstava.

- U tom cilju smo već odradili nekoliko sastanaka s nadležnim institucijama te za sada imamo pozitivne povratne informacije, a mislim da nije potrebno naglašavati da bi izgradnja ovakvog modernog i funkcionalnog kompleksa bila na ponos i našoj tvrtki i svim suvlasnicima na čelu s Gradom Splitom - rekao je čelni čovjek "Prometa".

Garaža u Hercegovačkoj izgrađena prije 60 godina


Delić podsjeća na to da postojeći garažno-servisni kompleks, izgrađen prije 60 godina, sve teže zadovoljava njihove minimalne potrebe u tehničkom, operativnom i organizacijskom smislu, dok dodatni problem za njihovo funkcioniranje predstavlja i sama lokacija jer je područje Kopilice sada praktički centar grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. kolovoz 2021 15:41