StoryEditor
SplitPAZITE SEBE I DRUGE

Ekipe Hitne pomoći ne staju: Od kad je upeklo zovu nas non-stop za sve živo! Zove jedan da brzo dođemo jer 'čovik leži u parku'. Mi došli, a ovaj odmara, nije mu ništa... A stranci? Oni su još gori!

27. lipnja 2019. - 16:16

Split u ovim trenucima mjeri 34 stupnja u hladu, a temperatura se na asfaltu penje i deset stupnjeva više. Vruće je za poludit, ali ne drže se, po običaju, svi onih zlatnih pravila o neizlaženju ako ne baš ne moraju od 10 do 17 sati.

Plaže su prepune i u podne, strancima očito nitko nije objasnio da ne moraju baš svaki trenutak svoga odmora provesti vanka, a pojedine umirovljenike nitko ne može uvjeriti da im nije najpametnije voziti se u gradskim autobusima po najvećem zvizdanu. Njima je, jasno, uvijek negdje "priša".

Sve to i još u kombinaciji s famoznim spajanjem praznika (od Tijelova, preko Dana državnosti pa do narednog vikenda i eto ti, brat- bratu pravi godišnji od 11 dana) stvorilo je ovih dana pravo opsadno stanje na Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, odnosno na Hitnoj pomoći.

 

 

Naime, i dobar dio liječnika obiteljske medicine i ostalih "medicinara" koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti su također "pospajali" praznike, pa su svi putevi vodili u Spinčićevu 1, odnosno na Hitnu pomoć. Kad nitko ne radi, Hitna radi i tu činjenicu svi koriste, pa dolaze i zbog najbenignijih tegoba i na taj način oduzimaju ekipama Hitne dragocjeno vrijeme za prave hitne slučajeve...

- Od jutros nam je relativno mirno, ali protekli dani su bili čista katastrofa! Nismo stajali od posla, ali najtragičnije je što su nas ljudi zvali i kad treba i kad ne treba. Od kada svi imaju mobitel uza se telefoni na centrali nam ne prestaju zvoniti. A zovu nas zbog svega što im padne na pamet- kaže nam dežurni liječnik na splitskoj Hitnoj pomoći.

Evo, primjerice, dobili su nekidan poziv i čovjek je prijavio da "netko leži tu u parku" i da hitno dođu.

- Uputimo ga da provjeri što mu je, a on će "ja sam svoje obavio...". I onda mi izađemo na teren, a taj koji leži u parku nas u čudu pita šta smo došli, da je on samo odmarao... A u međuivremenu netko kome stvarno pomoć treba mora čekati- frustriran je naš sugovornik s Hitne pomoći.

Govori da su nebrojeno puta apelirali na građane da nije svaka situacija za hitnu pomoć, da paze sebe i druge, da za početak provjere što je osobi, a tek onda zovu Hitnu, ali uzalud. Što je sa strancima?

- A stranci su još gori od naših. Zbog svakakvih budalaština zovu- kazao nam je dežurni liječnik i brzo se pozdravio s nama, jer mu je u međuvremenu zazvonio telefon. Nadamo se da je ovoga puta zvao netko s dobrim razlogom. 

Izdvojeno

27. srpanj 2020 05:33