StoryEditorOCM
SplitNEVIĐENO

Ekipa splitskih ‘lumena‘ izračunala točan položaj 1125 zvijezda neba iznad Splita na Božić u tri ujutro! I onda su to nebo pomoću LED-ica ‘preslikali‘ poviše jaslica u Crkvi sv. Frane. Evo kako su to napravili

Piše Maja Vejić
24. prosinca 2021. - 08:51

Božićno razdoblje vrijeme je kada sve dodatno zasvijetli i dobije posebni čar, od pravih lampica, do onog nekog specifičnog svjetlucanja koje se "osjeti u zraku".

A ove godine građani mogu uživati i u uistinu jedinstvenom i čarobnom treperenju svjetla, vrlo neobičnom "komadu neba" postavljenom uz tradicionalne jaslice u klaustru sv. Frane na Rivi.

Ovo nebo možemo zahvaliti Duji Giljanoviću, doktorandu fizike elementarnih čestica na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu te École polytechnique u Parizu, te Toniju Konsi i njihovom timu, kojima se nikako ne sviđa to što zbog svjetlosnog onečišćenja i vremenskih uvjeta nad Splitom baš i ne možemo vidjeti zvjezdano nebo.

Zato su ga oni, barem dijelom, odlučili "spustiti" i nad jaslice postaviti točan prikaz onoga što će nam se nad glavama odvijati na Božić.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Od samog početka projekta imam istu želju. Svi smo doživjeli, ili ćemo doživjeti, onaj jedan trenutak u prostoru i vremenu za koji bi htjeli da traje vječno. Moja je želja prenijeti tu emociju u zvjezdano nebo koje je tada bilo iznad vas i vratiti vam taj trenutak.

Danas živimo u užurbanom svijetu u kojem imamo sve manje vremena za sebe. Ipak, kad se čovjek nađe ispod tamnog zvjezdanog neba sve stane. Gledate u to mnoštvo točkica naspram kojih ste vi samo neznatno zrnce prašine koje na ovoj plavoj lopti juri kroz svemir.

U tom trenutku razmišljate o svom mjestu u ovom svemiru. Razmišljate o svojim željama, postupcima te bliskim i dragim ljudima. Svojim radom želim približiti svima tamno noćno nebo i vratiti im razlog da zastanu barem na kratko – rekao nam je Giljanović.

Vjerna replika

To "nebo" je zapravo pano širine četiri i visine gotovo dva metra i vjerojatno najvjernija replika zvjezdanog neba na svijetu. Kako bi dobio zaista vjernu repliku, Duje je okupio tim elektrotehničara, programera, fizičara i dizajnera.

U prvom koraku su izračunali točan položaj 1125 zvijezda zapadnog neba iznad Splita na dan Božića u tri sata iza ponoći. Nakon toga su na predviđenim mjestima laserskom preciznošću napravili sitne rupice u pleksiglasu.

image
Duje Giljanović, Ana-Marija Sabljo i Toni Konsa 
Joško Ponoš/Cropix

Sljedeći korak je bio postavljanje 1125 LED dioda iza pleksiglasa kako bi se dobili točkasti izvori svjetlosti što zvijezde, za nas na Zemlji, i jesu. To je omogućilo da nebo vrlo realistično izgleda, uz sve zvjezdano treperenje.

- Kada gledamo zvijezde na nebu, vidimo da su neke bijele, neke žućkaste, a neke su, pak, crvene ili plave. Boja zvijezde ovisi o njenoj površinskoj temperaturi, pa su tako plave zvijezde one s najvišom površinskom temperaturom koja može preći i 30.000 Celzijevih stupnjeva.

Nešto manju površinsku temperaturu, oko 7000 - 10.000 stupnjeva, imaju bijele zvijezde. Slijede ih žute zvijezde, među koje spada i naše Sunce, s površinskom temperaturom od približno 6500 Celzijevih stupnjeva.

Najhladnije zvijezde koje vidimo su narančaste s površinskom temperaturom od približno 4000 ctupnjeva i crvene s površinskom temperaturom nižom od 3500 stupnjeva.

Sve ovo je uzeto u obzir pri odabiru boja LED dioda, tako da svaka zvijezda na replici neba ima točno odgovarajuću boju. Uz ovo, promatranjem noćnog neba zaključujemo i da nisu sve zvijezde jednako sjajne. Sjaj zvijezde, za promatrače na Zemlji, može ovisiti o mnogo faktora.

Prvi faktor je takozvana apsolutna magnituda zvijezde koja govori koliko bi zvijezda bila sjajna da ju promatramo s udaljenosti od 32.6 svjetlosnih godina – pojasnio nam je dodatno Giljanović.

- Drugi faktor koji utječe na percipirani sjaj zvijezde je njena udaljenost od Zemlje. Što je zvijezda bliže to je, naravno, sjajnija. Sjaj zvijezde za promatrača sa Zemlje opisan je takozvanom prividnom magnitudom.

Ovo je također uzeto u obzir na replici neba iznad jaslica u klaustoru, pa je i sjaj svake LED diode pažljivo odabran.

Osim boje i sjaja, prilikom gledanja u zvijezde zapažamo i da neke točkice trepere više, neke manje, a neke ne trepere uopće, odnosno, zvijezde trepere, a planeti ne – pojasnio nam je i treperenje te kako su i zašto postavljanje različite lampice.

Prva verzija je doma

A da bismo se u svim tim "točkicama" lakše snašli, uz jaslice je postavljen i plan zvjezdanog neba na kojem su označena neka zviježđa i zvijezde.

Na pitanje otkud uopće cijela ideja, Duje se smije.

- Prije par godina moj ćaća je doma radio svoje fantastične jaslice, i nad tim fantastičnim jaslicama je imao ne baš toliko fantastično nebo. Ja sam ga kao fizičar naravno zezao da ima grozno nebo, rekao sam mu da ne može tu imati nešto što nema veze sa životom.

On je na to rekao "e pa dobro, napravi ti bolje". Rekoh, dobro, i tako smo počeli planirati. Prvu verziju smo napravili za sebe doma još prošle godine.

Ana Bedalov, koja već godinama radi jaslice tu me na to pitala mogu li tako nešto napraviti za Sv.Franu. Doma sam imao 230 zvijezda, ovdje ih evo imamo 1125.

Pitali smo ga ima li ih sigurno toliko.

- Što se mene tiče, možemo stavit fotelju tu i odradit brojanje, ionako mogu satima gledati u to – dodaje.

Za broj ćemo mu vjerovati na riječ, no slažemo se s idejom fotelje, jer u ovo nebo se zaista može gledati satima.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Možda ako nagovorimo cijeli grad da u isto vrijeme ne plati struju, pa da se svima isključi paralelno, možda bismo mogli i vidjeti ovakvo nebo nad gradom uživo – šali se dalje.

A saznajemo i da je ovo samo prvi, doslovno sjajni korak ovog projekta, kojeg planiraju s vremenom širiti. Ipak, radi se o jedinstvenom projektu, koji, koliko saznajemo, ne postoji nigdje.

Uglavnom se radi o planetarijima i takvim prikazima, dok ovakav detaljan prikaz još nitko nije radio.

- S Dujom sam počeo još od prošle godine razvijati ideju, kao tehnička potpora, imam dosta iskustva u industrijskom dijelu priče. Pomogao sam i u samoj izradi elektroničkih dijelova. Bavio sam se većinom i budućim aspektima toga – dao nam je i mali "teaser" za budućnost Toni Konsa, razvojni inženjer u robotici.

- Sati rada su se akumulirali u lijepu sumu, a bilo je tu i kilo lema – smije se.

Odradili odličan posao

- Ali bilo je stvarno ugodno ovo raditi, osim možda konzultacija preko Teamsa, jer sam veći dio vremena bio u Londonu gdje radim. Tek sam prije par dana i ja vidio uživo sve i ne mogu prestati gledati. Doduše, imam ja tu s inženjerske strane milijun komentara, ali dobro – šali se još malo Toni, iako ne krije ni ponos ni oduševljenje finalnim proizvodom.

- Ja sam sudjelovala u tehničkom dijelu najviše. Inače sam završila nastavnički smjer fizike i informatike pa u budućnosti ću pomoći i s programiranjem – kaže nam suučesnica u projektu Ana-Marija Sabljo.

- Doveli smo ovo gotovo do savršenstva, uopće nisam mogla zamisliti da će ovako izgledati, preponosna sam. A kad vidimo reakcije drugih, znamo da smo odradili odličan posao - dodaje.

U odličnom poslu ekipe, koji upotpunjava odličan posao koji je kao i prošlih godina s jaslicama odradila Ana Bedalov, možete do daljnjeg uživati u klaustoru, a mi vam samo još možemo preporučiti da tamo odete predvečer i kada niste u žurbi.

Jer, očekujte biti očarani i izgubiti se u mislima, negdje između tih 1125 lampica našeg malog, privatnog dijela neba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 06:10