StoryEditor
SplitČuvaj energiju, čuvaj i živce

Dvostruko povećana pričuva u splitskoj zgradi, dio stanara zgrožen: 'Mnogi ne mogu platiti pa im stižu ovrhe. Puno je staroga svita koji potpišu što god im ponudiš...'

Piše Ana Franić
15. listopada 2019. - 12:56

Povećanje izdataka u bilo koje svrhe u današnjem svijetu niti jedan građanin ne dočeka raširenih ruku, ali nekada nam ne preostaje ništa drugo nego platiti. Povećanje pričuve u splitskoj zgradi na adresi Stepinčeva 32 nije prihvaćeno od strane svih stanara, ali većina je donijela odluku i sada im svima dolaze veći računi za pričuvu.

- Pričuva je duplo podignuta u lipnju 2018. godine na osnovi izglasavanja više od 50 posto suvlasnika, jer se kao htjelo akumulirati novac na računu zgrade za energetsku obnovu i sada iznosi od 300 do 400 kuna mjesečno. Oni koji nisu pristali na to nisu imali izbora jer je većina odlučila o povećanju pričuve - govori nam jedan od stanara zgrade u Stepinčevoj, pitajući kako je moguće da se diže pričuva za nešto što se ne zna kada će se dogoditi i koliko će uopće koštati.

- Nadam se samo da će se transparentno predočiti iznosi za eventualno dizanje kredita i za cijenu troškova. Povećanje pričuve mnogima ne ide na ruku jer ga ne mogu platiti pa im stižu ovrhe. U našoj zgradi mnogo je staroga svita koji potpišu što god im ponudiš, a nemaju pojma o čemu se radi. Sada je situacija da predstavnik stanara želi promijeniti upravitelja skupljajući potpise umjesto da sazove sastanak i na taj način raspravi sa svima. Od njega se ne može dobiti uvid u troškove i natječaje koje je zgrada provela birajući sanaciju krova, ugradnju vodomjera i saniranje kanala za oborinske vode oko zgrade - objašnjava stanar.

Što se točno događa, pitali smo i tvrtku "Upravitelj" koja vodi zgradu u Stepinčevoj.

- Na zahtjev predstavnika stanara, odnosno suvlasnika, održan je sastanak na temu mogućnosti energetske obnove. Svi suvlasnici dobili su detaljan opis i način funkcioniranja vezano uz energetsku obnovu, kao i financijski plan koliko bi to otprilike koštalo - objašnjava nam Katarina Vukadin Cvitković iz pravne službe tvrtke "Upravitelj".

- Većina suvlasnika je radi akumulacije novca na računu već sada donijela odluku o povećanju pričuve kako bi im poslije, kada i ako dođe do energetske obnove, bilo lakše. Na ovaj način prikupit će se određena svota i ako odluče dignuti kredit, riječ bi bila o manjem iznosu, rata bi bila manja, kao i vremenski okvir otplate. Energetska obnova dugoročni je cilj suvlasnika. Taj iznos, ako se i ne iskoristi u te svrhe, ostaje na računu zgrade i nitko ga neće dirati i ne može se i neće koristiti bez odluke suvlasnika - zaključuje Vukadin Cvitković.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 05:29