StoryEditor
Splitsve što im treba

Dvojica 'hakera' dokopala se tuđe VISA kartice pa se bacili u šoping po splitskim butigama; Pokazali su se prilično skromni, evo čime su se počastili

Piše V. Urukalo
30. listopada 2019. - 13:15
kartice20708-zag

Osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine kazna je koju je zatražilo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu za 30-godišnjaka iz Lumbarde na Korčuli i 21-godišnjaka iz Zagreba i to zbog računalne prijevare.

No, krimen zbog kojeg je protiv njih podignuta optužnica nije nikakvo hakiranje računala i izvlačenje milijuna kuna s tuđih računa nego nešto puno banalnije - to što su na tuđu karticu kupovali pivo i cigarete.

ODO tereti 30-godišnjaka da je 20. kolovoza 2018. godine u Splitu u trgovini Tommy u Hrvojevoj ulici, a nakon što na neutvrđen način došao do VISA kartice u vlasništvu irskog državljanina tu istu karticu upotrijebio kao svoju i "unio ju u aparat za registraciju kartičnog plaćanja čime je unio računalni podatak" kupivši tada jedno pivo i tri kutije cigareta "Marlboro" za 90,99 kuna.

Drugog "hakera", pak, tereti se da je na isti način istog dana koristio istu karticu u istoj trgovini Tommy u Hrvojevoj ulici. Prvi je put "opeglao" Irčevu Visu kupivši dvije pive i potrošivši 13,78 kuna. Petnaestak minuta poslije došao je do "Studenca" u Hrvojevoj te na karticu uzeo tri kutije "Marlbora" vrijedne 84 kune. I naposljetku, ubrzo se opet vraća u Tommy i uzima na Irčevu karticu devet piva za 159,99 kuna.

Obojica su se na ispitivanju, nakon što su ih uhitili policajci 1. PP, branili šutnjom no obojica su snimljeni nadzornim kamerama u trenutku dok ih koriste na blagajni. 

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 14:11