StoryEditor
SplitŽUSTRA NAPLATA

Dugujete za komunalije? Platite tijekom sljedećih 15 dana ili vam Banovina šalje ovrhu

15. listopada 2019. - 11:12

Iz Banovine je jučer odaslan poziv građanima i poslovnim subjektima koji po bilo kojoj osnovi ne podmiruju uredno svoje obveze prema Gradu Splitu, da to učine tijekom sljedećih 15 dana.

Poziv se odnosi na neplatiše čiji je dug napravljen do 30. lipnja 2019. godine. U gradskoj upravi su očito krenuli žustro u naplatu svojih potraživanja obrazlažući to činjenicom da je "uredno podmirivanje obveza društveno odgovorno ponašanje i preduvjet za provedbu programa i projekata Grada Splita...".

Kako bilo, iz Banovine uskoro kreću sa slanjem ovrha svojim dužnicima i za neplaćene obveze u tekućoj godini, pa na ovaj način građane i poslovne subjekte mole da to izbjegnu, odnosno da što prije podmire svoje financijske obveze. Zanimalo nas je kako korisnici mogu provjeriti eventualno dugovanje prema Gradu, naime, čak se i urednim platišama može dogoditi da zametnu, primjerice, koju uplatnicu za komunalnu naknadu, pa im se na tu nepodmirenu obvezu još nagomilaju zatezne kamate i slično.

U većini slučajeva, uz uplatnice za predstojeće obračunsko razdoblje, građanima koji imaju evidentiran dug stiže i pripadajuća opomena, no ako su je iz Banovine zaboravili poslati, trenutni iznos svojeg dugovanja mogu saznati od djelatnika u Upravnom odjelu za financijsko upravljanje i kontroling, i to na brojeve telefona 310-191, 310-485, 310-187, 310-179, 310-033 ili, pak, slanjem upita na adresu elektroničke pošte: financije@split.hr.

Zanimalo nas je koliki je uopće ukupan trenutačni dug građana i poslovnih subjekata prema Gradu, no iz Banovine spomenuti odgovor do zaključenja ovog broja našeg lista nismo dobili. Rečeno nam je kako zbog obrade i provedbe knjiženja, taj podatak mogu imati tek sutra...

Nadležne u gradskom Odjelu za financijsko upravljanje i kontroling pitali smo i mogu li građani eventualno biti u preplati kad su u pitanju komunalna naknada i druge obveze prema Gradu, pa smo dobili odgovor kako je i to, naravno, moguće. Informacije o eventualnoj preplati, dobit će na istim mjestima kao i one o dugovanju.

– Ako se utvrdi da postoji pretplata na bilo kojem gradskom prihodu, građanin ima pravo odlučiti hoćemo li novac koji je preplaćen vratiti na njegov račun ili ćemo "zatvoriti" njegove buduće obveze – objašnjavaju nam iz gradskog Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 12:41