StoryEditorOCM
SplitMato Franković

Dubrovački gradonačelnik na predavanju splitskim studentima: Spremni smo Splitu pomoći u razvoju održivog turizma

Piše Jadran Kapor
28. studenog 2023. - 15:56

Dubrovnik nije otok i spreman je pomoći Splitu u razvoju kontroliranog i održivog turizma - rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković u utorak studentima Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Na poziv profesora Ante Mandića s katedre za turizam i gospodarstvo, Franković je studentima turizma, 4. i 5. godine, više od sat i pol govorio o tome kako je od grada kojeg su svjetski turistički časopisi 2017. godine preporučIvali izbjegavati, danas postao šampiona turizma.

Vodećim svjetskim medijima Dubrovnik je nakon samo 6 godina danas služi primjer održivog turizma. Dubrovački gradonačelnik predstavio je splitskim studentima projekt Respect the City kroz koji je različitim alatima postigao se turizmom upravlja, umjesto da se on događa slučajno i razvija stihijski.

image
 

Božidar Vukičević/Cropix

- Drago mi je da sam upravo u Splitu mogao pokazati realne primjere u praksi kako se može, kada za ti postoji politička odlučnost, preuzetu odgovornost i uspješno upravljati destinacijom. Split je Grad kojem se na žalost turizam događa sam od sebe. Spremni smo mu pomoći svojim iskustvom i kako bi održivost na jednaki način krasila Split kao što krasi i današnji Dubrovnik - rekao je Franković.

Dubrovnik je turizam podijelio u tri segmenta, turizam s brodova na kružnim putovanjima, jednodnevne izlete i stacionarni, pa je svaki od njih uređivao zasebno, objasnio je Franković, ističući da je upravljanje, a ne zabrane, ključ uspjeha kojim je Grad, prema međunarodnim ocjenama, ispunio 86 posto kriterija održivog turizma. Studente ja također zanimalo kako limitiranje glazbe u javnom prostoru odrazilo na sezonu. Franković je rekao da su tijekom godine zaprimljene samo tri primjedbe zbog buke, a sezona nikad nije bila uspješnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. veljača 2024 21:59