StoryEditorOCM
Splitnaprid naši!

Državne nagrade za znanost dobilo četvero Splićana, među njima je po dvoje profesora Medicinskog fakulteta i FESB-a. Jedan od laureata je ‘ponavljač‘!

Piše Diana Barbarić
23. studenog 2022. - 15:15

Državne nagrade za znanost za 2021. godinu dobilo četvero znanstvenika sa Sveučilišta u Splitu, a među njima je po dvoje profesora Medicinskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Odlučio je tako Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost na čelu s Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora.

Nagradu za životno djelo iz područja biomedicine i zdravstva dobio je prof.dr. Željko Dujić s Medicinskog fakulteta. Prof. dr. Sandro Nižetić s FESB-a dobitnik je godišnje nagrade za znanost iz područja tehničkih znanosti, dok je prof.dr. Ivana Novak Nakir s Medicinskog fakulteta dobitnice godišnje nagrade iz područja biomedicine i zdravstva. Kuriozitet je da je profesor Nižetić već po drugi put dobitnik ove nagrade!

Dr. sc. Anna Šušnjara s FESB-a je, pak, dobitnica u kategoriji Godišnje nagrade za znanstvene novake u području tehničkih znanosti.

Medicinari

Glavni znanstveni interes profesora Željka Dujića je humana fiziologija u području utjecaja okoliša na ljudsko tijelo (hipoksija, hiperoksija, hiperkapnija, hiperbarija, SCUBA i ronjenje na dah, tjelovježba...).

Objavio je više od 180 radova u vodećim međunarodnim časopisima i spada među najcitiranije znanstvenike iz fiziologije ronjenja. Njegov znanstveni doprinos odnosi se na sljedećih šest područja istraživanja humane fiziologije:  utjecaj slezene pri dugotrajnom zadržavanju daha prilikom ronjenja te pri aktivaciji simpatičkoga živčanog sustava; karakterizacija simpatičkih neurona tijekom dugotrajnog zadržavanja daha u vrhunskih ronilaca na dah i bolesnika sa zatajenjem srca; cerebrovaskularne adaptacije tijekom ekstremne hipoksije; utjecaj nevoljnih kontrakcija respiracijskih mišića na povećanje perfuzije mozga u ekstremnoj hipoksiji; pojava asimptomatskih patofizioloških promjena u funkciji endotela većih arterija, srca i pojave edema pluća nakon SCUBA ronjenja; novačenje intrapulmonalnih šantova nakon SCUBA ronjenja i pojava arterijalizacije venskih plinskih mjehurića s opasnošću od embolizacije vitalnih organa.

Svoja bazična otkrića uspješno je primijenio u kliničkoj praksi u bolesnika sa zatajenjem srca, hipertenzijom, kroničnom plućnom bolešću, moždanim udarom, tetraplegijom te opstruktivnom apnejom u snu. Profesor Željko Dujić jedan je od najpoznatijih hrvatskih fiziologa i priznati stručnjak. Ništa manje nije vrijedan i njegov doprinos međunarodnoj afirmaciji Medicinskog fakulteta i cijelog Sveučilišta u Splitu.

Njegova kolegica prof. dr. Ivana Novak Nakir, redovita profesorica Medicinskog fakulteta, međunarodno je prepoznata znanstvenica u području autofagije. U 2021. godini objavila je dva znanstvena rada od kojih je jedan originalni znanstveni rad u kojemu se prikazuje otkriće uloge receptora BNIP3L/NIX u procesu uklanjanja mitohondrija, a drugi je pregledni rad kojim se predstavljaju dosadašnje spoznaje o ulozi spomenutog receptora u mitofagiji. Ti radovi dio su višegodišnjega predanog istraživanja procesa autofagije kao staničnog mehanizma diferencijacije, održavanja metaboličkog zdravlja, uklanjanja tumorskih stanica, ograničavanja upalnog procesa, prevencije neurodegeneracije i općenito procesa koji usporavaju starenje i pojavu bolesti. Međunarodna prepoznatljivost dosadašnjih istraživanja ogleda se u broju citata te u činjenici da je prof. dr. Ivana Novak Nakir jedna od autorica smjernica za analizu autofagije.

image

Ivana Novak Nakir

Tom Dubravec/Cropix

FESB-ovci

Prof. dr. Sandro Nižetić imao je značajna znanstvena dostignuća posebno u području korištenja alternativnih izvora energije temeljenih na obnovljivim izvorima, energetske učinkovitosti, razvoja novih hibridnih energetskih sustava visoke učinkovitosti te unaprjeđenja energetskih tehnologija. U 2021. godini objavio je 34 znanstvena rada, od čega je 31 rad indeksiran u bazi Web od Science. Posebno se istaknuo objavom cjeline od devet znanstvenih radova tijekom 2021. godine vezanih uz projekt Hrvatske zaklade za znanost „Pametne hibridne tehnike hlađenja silicijskih fotonaponskih panela“, čiji je voditelj. Također, profesor Sandro Nižetić jedan je od najcitiranijih hrvatskih znanstvenika u području tehničkih znanosti. U svim radovima evidentna je uspješna suradnja s velikim brojem istraživača sa sveučilišta iz Europe i svijeta. Izvrsnost u znanstvenoj produkciji potvrđuju i podaci da je urednik triju uglednih međunarodnih znanstvenih časopisa A kategorije.

image

Sandro Nižetić

Joško Šupić/Cropix

Dr. sc. Anna Šušnjara zavrijedila je ovo priznanje zbog značajnog znanstvenog dostignuća na novom pravcu istraživanja u području bioelektromagnetizma i razvoja stohastičko-determinističkih modela, omogućujući tako određivanje intervala pouzdanosti za veličine koje standardizacijska tijela navode kao temeljna ograničenja i referentne razine u elektromagnetskoj dozimetriji, čime je pokazala originalnost, relevantnost i aktualnost, a rezultate je objavila u nekoliko kvalitetnih znanstvenih radova koji u potpunosti ispunjavaju kriterije znanstvene izvrsnosti. U 2021. objavila je šest radova u časopisima s međunarodnom recenzijom s visokim faktorom utjecaja, od čega tri rada kao glavna autorica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 00:22