StoryEditorOCM
SplitUGROŽENO STOLJETNO PRAVO

Država Splićanima želi oteti ono što je njihovo još od 1312. godine!

17. prosinca 2017. - 15:54

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) zatražilo je od gradske uprave da im izda tabularnu izjavu kako bi se Republika Hrvatska uknjižila kao vlasnik većeg dijela zemljišta na Marjanu.
Državno odvjetništvo (DORH) je na inicijativu Društva "Marjan" krenulo u utvrđivanje vlasništva nad česticama u park-šumi, a nakon godinu dana je u Službu za imovinskopravne poslove u Banovini stigao njihov zahtjev da Grad preda Marjan u ruke države.
– Za nekretnine u obuhvatu park-šume Marjan koje su u zemljišnoj knjizi upisane kao šuma u vlasništvu Grada (riječ je o oko 116 hektara) Državno odvjetništvo zatražilo je od Grada tabularnu izjavu u svrhu uknjižbe prava vlasništva na Republiku Hrvatsku – potvrđuje za naš list Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva.

Sve po zakonu

– Uknjižba prava vlasništva na Grad izvršena je na temelju Vladine odluke od 24. listopada 1996. za rješavanje sporova o pravima općina, gradova i županija. Budući da su predmetne nekretnine bile u režimu društvenog vlasništva na dan 16. listopada 1990., kad je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama zakona o šumama, na temelju odredbe članka 6. ovog zakona postale su vlasništvo Republike Hrvatske – tvrdi glasnogovornica.
No, postavlja se pitanje, ako je DORH uvjeren da mu zakonski pripada simbol našega grada koji je još u Splitskom statutu iz 1312. godine bio nedvojbena imovina tadašnje komune i njezinih građana koji su sve do 20. stoljeća poklanjali svoje parcele Općini, zašto državna institucija u zemljišniku ne pokrene postupak za brisanje Grada kao vlasnika iz zemljišnih knjiga, nego traži od Banovine da joj izda izjavu kojom se odriče vlasništva na Marjanu?
U gradskoj upravi, kako smo doznali od njihovih pravnika, smatraju da DORH nije u boljem pravnom položaju od njih. Prema riječima naših sugovornika, umjesto da ide kraćim putem i zatraži brisanje Grada iz vlasničkih listova, ODO se odlučio na drugačiji postupak jer je svjestan da mu pozicija u ovoj igri nije uvjerljiva.
– Ovdje nije riječ o klasičnom društvenom vlasništvu, nego o imovini koju je Grad stekao darovnicama, prema tome ne može se primjenjivati samo Zakon o šumama, nego i Zakon o vlasništvu – napominju pravnici.
Tabularnu izjavu u ovom slučaju ne može izdati poteštat Andro Krstulović Opara, jer imovina o kojoj je riječ višestruko prelazi vrijednost od milijun kuna, pa će konačna odluka biti pred gradskim vijećnicima. Ako oni, što je prilično očekivano, odluče da Marjan neće predati u državne ruke, što onda?
– Državno odvjetništvo će u tom slučaju najvjerojatnije reagirati tužbom prema Gradu na Trgovačkom sudu – predviđaju naši sugovornici.
Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Robert Koharević nije siguran što će se dalje događati.
– Što će biti u budućnosti s pravnim statusom Marjana, u ovom trenutku nije moguće reći – smatra prvi čovjek gradske institucije.
U međuvremenu šuma se suši, velikim dijelom od starosti, ali kako su nam potvrdili stručnjaci koje smo u brojnim navratima kontaktirali za "Slobodnu", i zbog dugotrajne loše skrbi, pa je možda i važnije da se o njoj počne bolje brinuti, jer ako se to ne dogodi, tko god bude vlasnik, mogao bi opet imati Marjan kao golo brdo, kakav je nekada bio.

 

Meštrovićevim nasljednicima država vratila šumicu
Dok DORH želi šume na Marjanu pretvoriti u državne, u međuvremenu je država vratila nasljednicima našeg slavnog kipara Ivana Meštrovića u privatno vlasništvo šumicu koja je još ovog ljeta bila upisana kao društveno vlasništvo. Početkom listopada na šumicu površine 2361 četvorni metar na Kašteletu, iznad plaže na kojoj su ovih dana srušeni bespravni objekti, uknjiženi su kiparova djeca Mate i Marija, unuci Stjepan Meštrović i Olga Holmberg. U šumici je bio bespravno parkiralište, a odnedavno je to onemogućeno jer je postavljen lanac. Podsjetimo, Meštrovićevi nasljednici su na Mejama prodali očev atelje, okolno zemljište, istočni dio Kaštilca i parcelu do Galerije Meštrović, gdje je izgrađena vila Stupalo.

Opara: To je naša šuma, naš ponos i ne damo je nikome
Gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao nam je kako je protiv toga da država postane vlasnik Park-šume te da će učiniti sve da se to ne dogodi.
- To je naša šuma, koju su Splićani poklonili Gradu, a ne državi. Zbog toga sam bio u Ministarstvu poljoprivrede, gdje sam sudjelovao u javnoj raspravi povodom Zakona o šumama, te sam tražio da mi upravljamo njima. Nadamo se takvom rješenju i tu imamo potporu ministra Tolušića. Što se tiče DORH-a, s njima nisam još razgovarao, ali namjeravam. Svakako ću se boriti na svim razinama da Marjan ostane ono što i jest - u potpunosti splitski ponos i jedan od najvrijednijih identitetskih sastavnica grada kojim ne može upravljati nitko osim Splita. - zaključio je poteštat i dodao kako ne prihvaća, kako kaže, takozvane argumente onih koji su doveli do ovakve situacije. N.L.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 07:49