StoryEditorOCM
SplitISKUSTVA IZ SUSJEDSTVA

Država je zainteresirana samo za milijune od marjanske šume

13. ožujka 2016. - 09:40
Žestoka bitka vodi se za marjansku borovinu Duje Klarić/EPH

Dospije li Marjan u državne ruke, trebao bi dobiti novac za biološku obnovu šuma.

Prema podacima iz Ministarstva poljoprivrede, zelene zone na području naše županije dobivaju oko 10 posto ukupnog iznosa iz nacionalnog fonda za općekorisne funkcije šuma. Naša park-šuma morala bi se izboriti za svoj dio financijskog kolača, koji je za prošlu godinu iznosio 13,5 milijuna kuna za šumarije Split, Sinj, Makarska, Brač i Hvar.

Međutim, područje park-šume Marjan ne obuhvaća samo šumsko područje. Prof. dr. Šime Meštrović, izrađivač dvaju šumarskih planova za Marjan iz 1970. i 1990. godine, kazao nam je kako je, po njegovu istraživanju iz 1989. – neposredno prije negoli je obavljena pretvorba društvenog vlasništva u državno – Marjan imao 174 hektara šume i 57 hektara parkova, Botanički vrt je zauzimao 30 hektara, Zoološki vrt nešto više od devet, a ostali javni gradski sadržaji oko 30 hektara.  Od tada se zeleni prostor proširio, osobito po južnim padinama.

No, zasad je jedino sigurno da država Gradu neće oduzeti ozelenjenu Vilu "Dalmaciju".

– Općinsko državno odvjetništvo provodi obradu vezano uz parcele unutar park-šume, ali ta nekretnina nije obuhvaćena ovom obradom, jer je Vila "Dalmacija" u isključivom vlasništvu Grada – potvrdila nam je Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva.

Dok već nekoliko dana čekamo odgovor gradonačelnika Ive Baldasara o budućnosti Marjana, o sličnim slučajevima na njegovu području upitali smo Tončija Bilića, makarskoga gradonačelnika. Lokalna vlast pod Biokovom pokrenula je postupak za povrat vlasništva nad park-šumom Peškera na koju se upisala država.

Makarani nisu osjetili ulaganje državnog novca u šumu, nego je Grad plaćao Hrvatskim šumama korištenje rekreacijskog područja i prosljeđivao im novac od iznajmljivanja kioska i štandova u toj zoni.

– Država se upisala gdje god je bilo i jednog bora, čak i na plaži u središtu grada. Smatram da parkovne dijelove poput Sustipana i Zvončaca, koji se nalaze u izgrađenom području, država ne bi trebala uzimati Splitu. Dobili smo od Ministarstva poljoprivrede pravomoćno rješenje da park-šuma kojom upravljaju Hrvatske šume nije šumsko gospodarstvo.

Od DUUDI-ja čekamo povrat već godinu dana. Jedan od naših najvećih dobitaka jest činjenica da Hrvatskim šumama više ne moramo plaćati oko 1,3 milijuna kuna za korištenje tog prostora. Oni su svakako mogli poduzeti više, jer mi smo uklanjali osušena stabla, a u zadnje dvije godine smo posadili više od 50 borova – tvrdi Bilić.


'Već gospodarimo park-šumom'

Upitali smo Hrvatske šume što će učiniti bude li Marjan u državnom vlasništvu. Iz njihove direkcije su poručili kako su "već uključeni u gospodarenje splitskom park-šumom". Podsjetimo, gradska Javna ustanova i njezin ravnatelj su prekršajno kažnjeni zbog neovlaštenog obavljanja šumarskih djelatnosti, nakon čega je sklopljen ugovor s tom državnom tvrtkom.


KOLIKO I KOME?

13,5 milijuna kuna su iz nacionalnog šumskog fonda 2015. dobile šumarije u našoj županiji

10 posto ukupnoga lanjskog namjenskog iznosa usmjereno je u šume srednje Dalmacije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 09:20