StoryEditor
SplitGRAD PREDLAŽE

Držanje kokošiju i druge živine dozvoljeno na rubnim dijelovima Splita, ali ne bilo kako: vlasnicima koji muče životinje i ne čiste za njima idu kazne

Piše Nikolina Lulić
29. listopada 2020. - 14:34
Joško Šupić/Cropix

Vlasnici domaćih životinja na području grada dobit će prvi dokument koji regulira uvjete i načine njihovog držanja, što do sada nije bio slučaj.

Naime, upravo je na web stranicama Grada u tijeku savjetovanje vezano za prijedlog nacrta Odluke o uvjetima i načinu držanja domaćih životinja na području Grada Splita koje traje do 19. studenog.

Ovdje se, da razjasnimo, ne radi o kućnim ljubimcima već o životinjama koje se uzgajaju radi proizvodnje hrane te u druge gospodarske svrhe, kao što su kokoši, zečevi, krave, svinje, koze, magarci...

Na području svih splitskih gradskih kotareva zabranjeno je držanje domaćih životinja osim na područjima mjesnih odbora Kamen, Žrnovnica, Srinjine, Donje Sitno, Gornje Sitno, s tim da se stanovnici moraju pridržavati zakona i spomenute odluke.

Što se tiče uvjeta njihovog držanja, u prijedlogu odluke je navedeno kako posjednik domaće životinje mora držati na ograđenom zemljištu.

image
Jakov Prkić/Cropix

U tom smislu posjednik životinje dužan im je izgraditi i održavati nastambu, osigurati hranu, vodu i prostor, omogućiti kretanje, ali i onemogućiti bijeg te spriječiti širenje neugodnih mirisa i buke za okolicu. Također je dužan životinjski otpad redovito čistiti.

Domaće životinje mogu boraviti na ispaši na poljoprivrednim i šumskim površinama koje su u vlasništvu ili zakupu, te pod nadzorom posjednika životinje.

Držanje i kretanje domaćih životinja zabranjeno je na javnim površinama, u zaštitnom pojasu javnih cesta, te na zaštićenom području oko izvorišta pitke vode.

Što se tiče ostalih objekata, u prijedlogu odluke stoji kako je kretanje živine zabranjeno u pojasu oko groblja na udaljenosti manjoj od 100 metara, isto kao i od objekata javnog sadržaja, objekata u kojima se obavlja ugostiteljska ili turistička djelatnost te objekata kulturne baštine.

Domaće životinje na području Grada Splita mogu se kretati prometnicama samo pod nadzorom posjednika, s tim da Grad isključuje odgovornost za štetu koju prouzroče.

image
Jakov Prkić/Cropix

Posjednik je, spomenimo i to, s prometnice dužan očistiti izmet.

Zabranjeno je napuštanje životinje, njihovo zlostavljanje, organiziranje borb i sudjelovanje u njima, kao i ostavljanje lešina i njihovih dijelova na javnim površinama, a posebice u kontejnerima za komunalni otpad.

Nadzor nad provedbom ove Odluke obavlja sanitarna i veterinarska inspekcija, a prema svojim nadležnostima i komunalni redar.

Domaće životinje koje se drže protivno odredbama ove Odluke uklanjati će se rješenjem navedenih inspekcijskih tijela o trošku posjednika.

Novčanom kaznom u visi od 2000 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja postupi protivno odredbama ove Odluke, a s 3000 kuna pravna osoba.

image
Tomislav Krišto/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. veljača 2021 01:41