StoryEditor
Splitupozorenje

Društvo Marjan: Priprema se novogradnja uz Marjanske skale. To je još jedan atak na park šumu

Piše PSD.
22. travnja 2014. - 11:13
Društvo Marjan upozorilo je da, prema provjerenim informacijama kojim raspolažu, "izgledno da je u pripremi novi atak na šumovite padine Marjana i to u zaštićenoj zoni "čuvenih Marjanskih skala", kako ih nazivaju konzervatori u svom rješenju o zaštiti područja uz Marjanske skale, odnosno uz Botićevo šetalište koje je projektirao slavni Petar Senjanović".

- Gradnja stambene zgrade planira se u jednom od drevnih vrtova, u tzv. tampon području, između samih skala i skladnih obiteljskih vila izgrađenih između dva svjetska rata, koje zajedno s velovaroškim pučkim kamenim kućama tvore skladnu ambijentalnu cjelinu kojom se šumoviti Marjan pruža sve do morske obale.

Bilo kakva nova izgradnja značila bi, u tom dvostruko zaštićenom području (Zona B - djelomična zaštita povijesnih struktura i preventivna zaštita Botićevih skala i područja uz Botićeve skale), poništavanje tog zelenog pojasa koji se desetljećima stvarao i štitio i koji koji tvori zelenu poveznicu Park šume Marjan s gradom. Dopuštanje izgradnje na ovoj izuzetno osjetljivoj lokaciji otvorilo bi mogućnost izgradnje na još nekoliko susjednih slobodnih zelenih površina, uz Marjanske skale sve do Židovskog groblja.

Osim što bi se tim činom počinila nepopravljiva šteta skladnoj arhitekturi skala, bespovratno bi se narušile vizure Marjana te trajno devastirao prostor koji su osmislile i očuvale do današnjih dana brojne generacije splitskih urbanista, arhitekata, konzervatora...

Pozivamo konzervatorsku službu, gradske vlasti, arhitekte i ostale uključene da spriječe devastaciju ovog povijesnog i dobro osmišljenog urbanističkog poteza u kojem se na skladan način spaja grad i perivoj, tvoreći predvorje Marjana i kvalitetni urbanizam.

Osim toga, ovaj slučaj upozorava i na činjenicu da Park šuma Marjan nema u GUP-u ucrtanu solidnu kontaktnu zonu koja bi definirala zaštitu i uređenje područja duž granice Park šume Marjan, a kojom se čuva ambijent i osobito "građevinski zanimljive" rubne parcele unutar granica Park šume Marjan.

Također pozivamo - po tko zna koji put - Ministarstvo kulture i Grad Split da prostor Varoša i Marjana uvrsti kao kontakt-zonu pod zaštitu UNESCO-a s jasno definiranim mjerama zaštite, a da se prostor Park šume Marjan trajno zaštiti kao kulturni krajolik sa zabranom izgradnje novih građevina, čime bi se valorizirao njegov značaj, a ovaj dragocjeni prostor očuvao od daljnje devastacije - upozoravahju iz Društva Marjan.

PSD

item - id = 232593
related id = 0 -> 1144522
related id = 1 -> 1144323
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2021 08:26