StoryEditorOCM
SplitTUŽBA ZBOG KOMENTARA

Društvo Marjan: ‘Opara nas tuži, a nikako da dođe na sud i kaže zašto!‘ Ovo je već šesti put da izostaje, nedolazak je opravdao pregledom u Zagrebu

Piše Ivana Perković
26. listopada 2020. - 14:56

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara ni danas se nije pojavio na ročištu u postupku koji je pokrenuo protiv Društva Marjan.

Podsjećamo, Opara je Društvo Marjan tužio "zbog iznošenja zlonamjernih i neistinitih uvreda na Facebook stranicama čime mu je povrijeđeno pravo osobnosti i narušena ugled i čast".

Odnosi se to na Facebook komentar iz 2017. godine, a od udruge kojoj je i počasni predsjednik, Krstulović Opara traži 25 tisuća kuna.

U spomenutom komentaru, Društvo Marjan reagira na tekst objavljen na portalu Novosti u kojem se problematizira glasanje za splitski GUP 2006. godine.

Tada vijećnik, a danas gradonačelnik Andro Krstulović Opara digao je ruku za prostorni plan koji područje Prve vode na Marjanu smješta u građevinsku zonu.

image
Nikola Vilić/Cropix

Ispostavilo se kasnije da njegova supruga na toj lokaciji ima komad zemlje u suvlasništvu. Društvo Marjan pozvalo je Krstulovića Oparu da ih podrži u isključenju građevinskog područja na Marjanu ili će u protivnom ostati sumnja da je svjesno digao ruku za prenamjenu.

Iako je tužbu podnio još tada, početkom 2017. godine, čini se da gradonačelniku nije "priša" da se suđenje okonča. Već šesti put nije došao na ročište. Izostanak je opravdao odlaskom u Zagreb na pregled.

Podsjećamo, nakon što se nije pojavio na četiri pripremna ročišta, glavna rasprava započela je u studenom prošle godine. Očekivao se i gradonačelnikov dolazak, no nije joj nazočio.

Novinari su ga tada "uhvatili" u Zagrebu na službenoj objavi kandidature Kolinde Grabar Kitarović. Kazao je da se našao s ministrom Olegom Butkovićem, pa je iskoristio priliku doći i na predstavljanje programa kandidatkinje za predsjednicu.

Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan kaže da, iako ima razumijevanja za njegovu zdravstvenu situaciju, koja je poznata i široj javnosti, nije mu jasno da za pregled nije znao prije.

image
Srđan Marinić
Nikola Vilić/Cropix

Tko ne dođe, bez njega se može

- Nevjerojatno je da tuži, a nikako ne dolazi reći zašto tuži. Uvredljivo je za sud i za Društvo Marjan. Vjerujem da se ne želi suočiti s pitanjima koja imamo za njega.

Želio bih da se raščisti situacija oko građevinskih područja u Park šumi Marjan, da objasni kada je i kako ta parcela na Prvoj vodi uopće ušla u građevinsko područje. Sjedio je u tom sazivu Gradskog vijeća i podigao ruku za takav prostorni plan - kazao je Marinić.

Novo ročište je zakazano za 16. prosinca uz napomenu da, ako se gradonačelnik ne pojavi, njegov iskaz se ubuduće neće uzeti u obzir, već će suđenje biti nastavljeno bez njega.

Budući da je gradonačelnik na pregledu, kontaktirati smo njegovog odvjetnika Marina Budimira koji nije želio previše komentirati ovaj slučaj.

Navodi tek da je zdravlje bitnije od bilo kakvog suđenja, a nije mu ni jasno zašto se mediji zanimaju za ovu parnicu, jer on sam je, kaže, ne smatra posebno interesantnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 11:31