StoryEditorOCM
SplitPRIORITETI

Društvo Marjan ima rješenje za problem upravljanja plažama: ‘Nek se Prva voda zove Lukobran lučice Špinut!‘

Piše Split SD
7. veljače 2023. - 16:41

Na društvenim je mrežama "Društvo Marjan" obajvilo sve primjedbe i prijedloge koje su dali na budući Plan upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Splita. Primjedbe su, ustvrdili su pri tom, u skladu s Kodeksom za Marjan iz 2013.

Najviše je reakcija među Splićanima izazvao prijedlog dan za lokaciju plaže "Prva voda". Neki su "zavarili od smija", drugi se baš ražestili, a trećima je sve to skupa bilo "samo" tužno... Citiramo.

- Predlažemo izmjenu naziva lokacije Prva voda u Lukobran lučice Špinut - odlučni su u Društvu Marjan.

Pa potom dodaju kako se protive postavljanju dva kioska za ugostiteljstvo i jednog modula određenog za ulogu spremišta, pa na tom mjestu predlažu tek jedan kiosk za ugostiteljstvo do 12 četvornih metara površine, bez pripadajuće terase.

- Predlažemo da se na zapadnom dijelu betonskog platoa lukobrana postojeći prilaz u more prilagodi osobama s invaliditetom te da se osigura prilaz vozilima isključivo za OSI. Predlažemo sadnju visoke vegetacije (sadnju stabala) na nasutom, šljunčanom dijelu plaže - vele u Društvu.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Predložili su i da se u Plan redovnog upravljanja pomorskim dobrom uvrsti kako se prilikom zahvata na plažama koje su unutar obuhvata zaštićenog dijela prirode Park šuma Marjan te unutar kulturno-povijesnih cjelina Kulturni krajolik poluotoka Marjan i Kulturno-povijesne cjeline Meje (plaže Kaštelet, Kašjuni, Prva voda i Jadran) potrebno pridržavati odredbi Zakona o zaštiti prirode i Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

- Da se na plažama Kaštelet, Kašjuni, Prva voda i Jadran potrebno pridržavati odredbi Zakona o zaštiti prirode za čiji nadzor su nadležni čuvari prirode Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan - kažu.

Za lokaciju plaže Kašjuni usprotivili su se postavljanju dvaju modula za ugostiteljstvo i jednom za spremište, pa kao i na Prvoj vodi, traže da se postavi tek jedan uz pripadajuću mu terasu od 60 kvadrata.

Slično je i s plažom Kaštelet, dok su se na plaži Jadran usprotivili postavljanju dvaju šatora za masažu.

Uostalom, pročitajte sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 01:44