StoryEditorOCM
SplitNIJE NEGO

Društvo Marjan: Grad dovodi građane u zabludu - čak 60 posto osušenih stabala na Marjanu je stradalo od potkornjaka. Što se čeka sa sječom?

Piše Ivana Perković
22. prosinca 2020. - 13:15

Grad Split je tijekom ponedjeljka izvijestio javnost o najnovijem stanju na Marjanu. Kako navode, prema četvrtom izvješću Hrvatskog šumarskog instituta (HŠI) kojeg potpisuje dr.sc. Milan Pernek, broj stabala napadnutih od strane mediteranskog potkornjaka je u odnosu na prethodne godine i dalje u padu.

- Analizama ulova u feromonskim klopkama zaključuje se kako opasnost za novu gradaciju mediteranskog potkornjaka ne postoji, a sva stabla u fazi sušenja, žute i crvene krošnje, u 2020. godini nisu napadnuta mediteranskim potkornjakom - poručili su iz Grada.

Predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić upozorava da je vijest koju je Grad objavio zavaravajuća.

- Naslov vijesti koja je objavljena na službenoj stranici Grada glasi: "Stabla na Marjanu u 2020. godini nisu napadnuta mediteranskim potkornjakom", što dovodi u zabludu građane koji nisu sami proučili izvješće Hrvatskog šumarskog instituta.

Čak 60 posto osušenih stabala je stradalo od mediteranskog potkornjaka, što znači da on i dalje jest većinski uzročnik sušenja šume.

image
Duje Klarić/Cropix

Iako su brojke tih šumskih štetnika u klopkama sada u padu, to ne znači da se mogu prema Marjanu odnositi neodgovorno. Grad Split je neprovođenjem Akcijskog plana, odnosno izostankom sječe novozaraženih stabala nakon završetka sanacije u srpnju 2019. godine, ponovo omogućio daljnje napredovanje potkornjaka, pa je porast novozaraženih stabala u razdoblju od početka ove godine do sredine listopada čak 76 posto.

Šumarski institut jasno ističe u svom izvješću da je sukladno Akcijskom planu potrebno što hitnije rušiti i propisno otklanjati zaražena stabla kako ne bi bila žarište za novu gradaciju, a Grad to ni ove godine nije napravio, čime je ponovo doveo Marjan u opasnost - napominje Marinić

Ističe da je najavljena, zakašnjela, sječa trebala biti gotova do kraja 2020., a s njom se nije ni započelo. Dr.sc. Pernek u izvješću također upozorava da je potrebno požuriti sa sječom, a bitno je da ona bude dovršena najkasnije do veljače 2021. godine, jer se, poznato je, u to vrijeme potkornjak budi.

Zaključak Hrvatskog šumarskog instituta o stanju na Marjanu pročitajte u prilogu, a potpuni izvještaj možete pronaći na službenoj stranici Grada.

image
Zaključak izvješća Hrvatskog šumarskog instituta
HŠI
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 11:30