StoryEditor
SplitU SRIDU

Drugi krug izvanrednih izbora za splitskog gradonačelnika riješit će dilemu: je li Đogašu kriva ‘fjaka‘ ili je nešto trulo u HDZ-u?

15. lipnja 2022. - 12:00
Tijekom kampanje nigdje se nije uočavao logo stranke, Đogaš je nastupao kao 'freelancer', ističući tu i tamo svoje zamjenike i listu, i rezultat svega bila je Đogaševa katastrofa u prvom kruguSaša Burić/Cropix

Baš me zanima prati li još tko i koliko ovaj dvojac sveučilišnih profesora koji se upinju ovih dana kako bi u drugom krugu pridobili splitske glasače u bitki za poteštata grada pod Marjanom. Ono što se odvija između dva kandidata, oba s lijevog centra, svodi se ustvari na formalnost, jer je Ivica Puljak u odnosu na Zorana Đogaša u prvom krugu stekao veliku prednost, gotovo dvostruku, tako da je teško očekivati da bi se nešto značajno moglo promijeniti u nedjelju, 10. srpnja.

Zapravo, najveći gubitnik ovih izbora je hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Nakon što prošle godine zbog afere oko doktorata u trci za gradonačelnika nije uspio čelnik splitskog ogranka stranke Vice Mihanović, koji je u drugom krugu bio kraći za oko 13 posto glasova, Plenković je odlučio da za ove izvanredne izbore protukandidat Puljku ​​bude nezavisni dr. Zoran Đogaš. U Zagreb su ga velikom vođi vodili Dragan Primorac i Dragan Ljutić i odluka je pala: Đogaš je HDZ-ov kandidat za splitskoga gradonačelnika.

Ista medalja

Međutim, nigdje se na plakatima, oglasima, društvenim mrežama... nije moglo uočiti da iza Đogaša stoji HDZ. Nigdje se nije uočavao logo stranke, Đogaš je nastupao kao "freelancer", ističući tu i tamo svoje zamjenike i listu, i rezultat svega bila je Đogaševa katastrofa u prvom krugu, Puljku je falilo tek nekoliko stotina glasova da pobijedi bez pripetavanja. Tako je to kad do jučer stranku desnog centra Plenković zaokrene za 180 stupnjeva ulijevo, i izabere kandidata koji slično diše, koliko god se trudio sebe prikazati kao nekoga tko ima drukčije svjetonazorske ideje od Puljka; oni su zapravo dva lica iste medalje.

Tolika distanciranost koju u odnosu na svoje članstvo pokazuje vodstvo HDZ-a pokazala se na ovim izborima, jer veliki broj vjerne glasačke mašinerije nije izišao na biračka mjesta, što je jedan od lidera vladajuće stranke, politički tajnik Ante Sanader pravdao fjakom. "Fjaka" je koštala HDZ jednim mjestom manje u Gradskom vijeću, osam u odnosu na devet lanjskih, dok ih je Centar pokupio punih 15 i može bez problema vladati. Ako politički tajnik kaže kako je riječ o fjaci, onda i Vice Mihanović može biti miran, krivica nije njegova, nije objektivno puno ni utjecao na kampanju.

No, HDZ bi dao sve da u drugoj utakmici Đogaš dobije Puljka, iako bi to bila Pirova pobjeda. Tako je Sanader najavio kako će drugi krug biti druga priča, no bojim se da šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a "prijeti" praznom puškom. Naime, prvi put od kada je nezavisne Hrvatske, HDZ je jedva "skrojio" vlast u Županiji, jer mu je ruke dao Domovinski pokret okrenuvši leđa ostatku oporbe. Na posljednjem stranačkom Općem saboru u Zagrebu nije se pojavilo više stotina izaslanika iz Dalmacije, ponajviše iz Splitsko-dalmatinske županije, što je očiti pokazatelj trenutnog raspoloženja u županijskom HDZ-u. Ako se ovako nastavi, i Sanaderova će pozicija nakon više godina biti dobrano uzdrmana, neće više biti one: ne trebam ja stranačke predsjednike, oni trebaju mene.

Zanimljivo je kako je podršku Đogašu Plenković dao u prvom krugu izbora, kad je došao radi ozbiljnog razloga, bilo je naime otvaranje obnovljene Istočne obale u Splitu. Sad se pojavio i u drugom krugu iz sasvim prozaičnog razloga, splitskog festivala lakih nota. Sjedili su tako Plenković i Sanader zajedno na Prokurativama, i jedino po čemu će se pamtiti taj njihov stranački happening bila je lagana sprdnja i podsmjehivanje s Mladenom Grdovićem, u trenutku kad je pjevač poznat po problemima s alkoholizmom izišao na pozornicu kako bi otpjevao svoju pjesmu, i to je učinio odlično. Stotine je komentara na Facebook stranici Slobodne Dalmacije u kojima im se odreda zamjera takvo ponašanje.

Gdje su zamjenici?

Đogaš je inače kampanju u drugom krugu započeo presicom s predsjednikom Sabora, HDZ-ovcem Gordanom Jandrokovićem, koji je u Split došao samo radi toga, bez obzira što bi za radnog vremena trebao biti na svome mjestu u Zagrebu. Pitate li se možda tko je platio troškove tog putovanja. Pa, naravno, mi, porezni obveznici. Kao što smo platili i Plenkovićev dolazak na festival, gdje je iskoristio priliku kako bi Puljka usporedio s predsjednikom Milanovićem.

Đogaševi zamjenici, inače, nisu se nešto čuli u kampanji. Na početku drugog kruga oglasila se Zrinka Mužinić Bikić, i to napadajući Most koji je prema njezinim riječima "ponudio suradnju politici koja nije u skladu s njihovim vrijednostima, birači su to prepoznali pa su sada dobar dio mandata izgubili". Izgubili su, navedimo jedan mandat, prije su imali tri, sada dva.

"Uz Most, uvjetnu podršku Centru pruža i SDP, koji je komunicirao teme o građanskom odgoju koji se želi implementirati kroz gradske kurikulume. To se već provodi kroz nacionalni kurikulum pa ne znam čemu težnja za tim. Na stranicama Grada Rijeke navodi se građanski odgoj u kojem se spominje uvođenje rodne ideologije i prava LGBTIQ osoba", poručila je Mužinić Bikić.

Gospođa Zrinka kao da je pala s Marsa, pa zaboravlja da je za uvođenje rodne ideologije na "mala vrata" u Hrvatsku najzaslužniji upravo Plenkovićev HDZ, koji je prije nekoliko godina zajedno s lijevim strankama izglasao famoznu Istanbulsku konvenciju, a nedavno je u Programskoj deklaraciji HDZ-a "pozdravio" kao obiteljske zajednice i one koje tvore LGBTIQ osobe. Na znanje gospođi Mužinić Bikić, Most nije glasovao za Istanbulsku, a u njihovom novom Programu govori se o obitelji kao zajednici muškarca i žene.

Da se razumijemo, skloniji sam Đogašu nego Puljku. Ovim sam tekstom samo htio ukazati na to kako je nešto trulo u HDZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 01:51