StoryEditor
Splitsplitski parlament

‘Parkovi i nasadi‘ od idućeg ljeta preuzimaju tržnice od privatne firme. Neće biti kioska oko stadiona na Poljudu, to je pod koncesijom ‘Hajduka‘

Piše Ana Franić; Milena Budimir
18. prosinca 2020. - 16:48
Saša Burić/Cropix

16:50 - Velikim pljeskom su se gradski vijećnici oprostili od dugogodišnje tajnice Blaženke Tolić, koja nakon 41 godinu rada odlazi u zasluženu mirovinu!

Kada sam 1979 počela raditi bila sam tajnica Poglavarstva, nikad nisam imala problema s nikim, s radošću sam dolazila raditi, s tugom odlazim - kazala je u suzama.

16:47 - Gradsko vijeće se jednoglasno protivi otvaranju automatkluba, na adresi Put Radoševca 55, a zbog neposredne blizine OŠ Trstenik.

16:44 - Prijedlog o pokretanju postupka za provođenje projektnog natječaja za izradu umjetničkog rješenja za spomenik Ivanu Pavlu II prošao je sa 20 vijećničkih glasova za i petero suzdržanih. Potrebu za objašnjem svoje odluke imao je Goran Kotur, kazavši kako je suzdržan, jer:

– Spomeniku da, ali lokaciji ne, kazao je.

POdsjećamo, predloženo je da se kip Ivana Pavla II nađe pred crkvom svetoga Frane. I Marijana Puljak je bila protiv lokacije, što je potaklo Martina Pauka da reagira kazavši:

Stvarno me začudilo što se vi protivite!

Puljak mu je na to replicirala kako je upravo ona kao tadašnja predsjednica kotara Žnjan uputila zahtjev gradu da se postavi spomenik:

Pa se vi čudite i dalje, rekla mu je.

16:18 - Kako ne bi pomislili da splitsko Gradsko vijeće ništa nije voljno kupiti – moramo vas izvijestiti kako su jednoglasno odlučili dati svoju potporu kupnji poslovnog prostora u poslovnoj zgradi Vrboran u Splitu, na adresi Kila 1. Riječ je o POS-ovim zgradama, gdje bi na nešto više od 165 četvornih metara svoje mjesto trebao naći Gradski kotar Mejaši. Cijena kvadrata je 1.561,50 eura.

16:12 - Jasminka Babić je od strane Gradskog vijeća imenovana za ravnateljicu Galerije umjetnina.

16:10 - Jednoglasno su vijećnici odlučili kako Grad Split odbija svoje pravo prvokupa kulturnog dobra, odnosno više nekretnina, koliko smo mogli primjetiti – redom u strogom centru grada. Riječ je tako bila o odustajanju od kupnje stana u zgradi na Trgu Republike 1. Na Prokurativama. Idući je bio u Marmontovoj 6 i 8, potom stan na prvom katu, površine 88,47 m2, na Pisturi, onda nešto sitno kvadrata u Dioklecijanovoj 1.

Nije se odlučilo kupiti niti poslovni prostor u prizemlju u Svačićevoj 1/A, a niti višesobni stan na prvom katu u zgradi u Hrvojevoj 6. E, taj je posebno bio zanimljiv, jer kako je kazao vijećnik Prkić stan je vlasništvo “Hipposa”. Zanimljivo, ali procjenom vrijednosti te tvrtke – koja je prezenirana upravo Gradskom vijeću – ova nekretnina nije bila uopće uvrštena.

Potom se Grad odrekao prava prvokupa dvosobnog stana Iza lože 4, još jednog manjeg u Matošićevoj 4, ali i dvoetažnog poslovnog prostora - trgovine, ukupne površine 455,11 m2, položenog u zgradi na Trgu Republike 1.

15:46 - Prijedlog Odluke o visini turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke na području grada Splita za 2022. godinu predstavila je Ela Žižić, pročelnica Službe za gospodarstvo, obrtništvo i turizam. Kazala je kako na ovaj način prikupljena sredstva ulaze direktno u proračun, s tim da 55 posto iznosa ide gradu, a ostatak Županiji.

Dao Bog da naplatimo koju kunu dogodine – kazao je Tonći Blažević, dodavši kako je na Gradu da regulira broj kruzera koji nam dolaze.

Ove godine 500 putnika je bilo u gradu s kruzera, neusporedivo sa lanjskih 360 tisuća – sjetno je primjetio Goran Kotur.

15:23 - Dimnjačarska koncesija na našem području je problem već godinama. Riječ je o zanatu koji je deficitaran, pa je jako teško naći ikoga ko je voljan njime se baviti. Ovoga puta je Gradsko vijeće odobrilo tri dimnjačarske koncesije na našem području, za Dimnjačarski obrt "Kamin" iz Podstrane, Dimnjačarski obrt "Kodimont" iz Splita i Trgovačkom društvu "Razglednica". Vijećnici su se složili kako ne bi bilo zgorega razmisliti o davanju eventualne stipendije – onome tko odluči školovati se za ovo zanimanje.

Raspravljalo se o prijedlogu zaključka o određivanju iznosa najamnine za korisnike soba u zgradi na adresi Vukovarska 81 u Splitu. Riječ je o takozvanom Brodosplitovu hotelu za samce. Površina soba u tom objektu je oko 13 četvornih metara, a određena im je cijena najamnine od sto kuna mjesečno. Korisnici bi ih smjeli koristiti idućih deset godina. Podsjećamo, tu zgradu je država dala Gradu na upravljanje prije par godina.

15:10 - Damir Ordulj je predstavio prijedlog izmjena i dopuna Plana rasporeda kioska, štandova i pokretnih naprava u Gradu Splitu, kazavši kako se to radi zbog revidiranja plana, a nakon javnog savjetovanja i obrađenih prijedloga i primjedbi. Nove lokacije, kazao je, nisu planirane. Došlo je do promjena, recimo na Domagojevoj obali, gdje se još uvijek ne zna ko je stvarno nadležan za taj prostor.

Ni sud nije siguran je li riječ o "općenarodnoj imovini" i/ili pomorskom dobru, pa će o tom obuhvatu državne ceste skrbiti Hrvatske ceste ili Lučka uprava, a sasvim sigurno neće Grad.

Svi kiosci koji su planirani oko stadiona, brišu se iz plana. To je pod koncesijom Hajduka i grad nema ingerenciju – kazao je Ordulj i dodao kako se više ne upravlja niti sa infopunktovima na Rivi, jer njima gospodari Lučka uprava.

Vijećnik Jakov Prkić je tražio da se iz dokumenta izbace riječi "grupiranje kioska", jer, kako je kazao "imamo ih na svakom kantunu, di god se okreneš tu je kiosk". No, njegov amandman nije usvojen, za razliku od ove točke dnevnog reda.

14:55 - Prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Korešnice 2, nakon što ga je predstavio Boris Marelja, iz Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, naveo je Gorana Kotura (SDP) na komentar:

Svi smo svjesni činjenice kako na tom prostoru nije rješena infrastruktura, a i sam je dokument izrađen loše, kazao je.

Iznenađenje. Jednoglasno je usvojen prijedlog.

13:40 - Bez rasprave je prošao i Prijedlog odluke o oslobađanju plaćanja komunale naknade za subjekte kojima je zabranjen rad odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od 27. studenog 2020. godine., kao i prijedlog zaključka o umanjenju zakupnine za korištenje skloništa u miru za razdoblje od 1. listopada 2020. godine do 31. ožujka 2021. godine.

Kao paket mjera pomoći predstavljen je i Prijedlog zaključka o umanjenju plaćanja zakupnine za štekate na javnim površinama.

Vijećnici Stanišić, Kotur i Zoričić su predložili kako bi ovaj prijedlog trebao uključivati štandove i kioske, što je u konačnici i usvojeno, kao i cijeli zaključak.

Glatko je prošao i zaključak o djelomičnom oslobađanju plaćanja zakupnine za poslovne prostore i naknade za plodouživanje od 1. listopada 2020. do 31. ožujka 2021. godine. 

13:14 - Pročelnik Ordulj je kazao kako svi imaju isti cilj, a to je bolje upravljanje tržnicom.

- Slažem se da upravljanje tržnicama ne smije biti nerješiv problem. Nakon 20 godina Grad je pokazao spremnost da preuzme odgovornost za tržnice i ribarnice. Duboko smo uvjereni da će naša firma tim dobro upravljati, rekao je pročelnik Ordulj.

Za riječ se javio i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

- Grad 20 godina ne upravlja svojim tržnicama, 20 godina Grad ne ulaže u tržnice jer s njima ne upravlja. Točno je da zaostajemo 20 godina. Zašto? Nije kriv "Hippos" nego ugovori koji su potpisani od strane Grada i "Hipposa" u kojima nije bilo jasno što tražimo od koncesionara.

Ovom odlukom koju ćete danas donijeti ispravlja se pogreška koja je trajala 20 godina. Pandemija nas je zaustavila i zbog toga smo predložili produženje od šest mjeseci, da hladne glave, bez predizborne kampanje, donesemo kvalitetnu odluku. Nakon 20 godina preuzimamo stvari u svoje ruke. Gradska tvrtka dokida koncesiju i može ozbiljno, na transparentan način i uz javnu nabavu, uz kontrolu gradskih vijećnika, razviti taj neobičan kompleks od interesa za naše građane, kazao je Krstulović Opara.

Nakon dopune Prkićevog amandmana, da se preuzme minimalan broj potrebnih zaposlenih, a maksimalno 34, jednoglasno je odlučeno da tvrtka "Parkovi i nasadi" od 1. srpnja 2021. godine preuzimaju tržnice.

12:35 - Jelenu Kovačić u ime Kluba vijećnika MOST-a je zanimalo zašto nema podataka o broju, kvalifikaciji i strukturi zaposlenih te zbog čega nije napravljena dubinska analiza.

- Nadam se da je pročelnik dao dobru informaciju i da će se zaposliti samo ljudi koji su neophodni, premda mi je žao da nije raspisan javni natječaj. Iz bruto bilance je vidljivo da rashod za zaposlene iznosi 4,8 milijuna kuna, na mjesečnoj razini to ispada oko 11,764 kuna bruto. Ja ne znam je li direktor ili savjetnik imao bruto plaću od 30 tisuća kuna, ali ovo je prosjek i nešto više iz bilješki uz financijska izvješća nije vidljivo, kazala je Kovačić.

Dodala je kako je hitno potrebna tematska sjednica gdje će Parkovi predstaviti svoju viziju.

- Osnujte Odbor za podizanje kvalitete tržnica u Splitu, uključite sve zainteresirane, pa imamo samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji 12 tisuća OPG-ova, imamo ljude koji rade na tim tržnicama, poslušajmo njih. Tražili smo osnivanje mikro tržnica u svim kotarevima, omogućite svim OPG-ovima da plasiraju svoje proizvode, podignimo to sve na veću razinu...

Zašto ne bi stanovnici Žnjana, Trstenika, Mejaša, Kmana i svi ostali mogli imati mogućnost kupovine sezonskih proizvoda, ako već nemaju tržnicu? Taj sklopivi štand košta sedam tisuća kuna. Grad bi od toga imao višestruku korist, uprihodio bi dodatna sredstva, omogućio bi OPG-ovcu da plasira svoj proizvod, a kupcu da kupi direkt od proizvođača. Ne čekajte zadnji tren, ne dovodite nas ponovno pred gotov čin bez mogućnosti da se nešto kvalitetno napravi, Split pripada svim građanima, poručila je MOST-ovka.

12:07 - Vijećnicima je predstavljen prijedlog odluke vezan za obavljanje komunalne djelatnosti javnih tržnica na malo na području grada Splita kojom 1. srpnja 2021. godine sve prelazi na "Parkove i nasade".

Prkić se javio u ime Kluba vijećnika ex Pametno i kazao kako pročelnik Ordulj "u ovom trenutku vadi vruće krumpire iz pećnice za nekog drugog".

Istaknuo je kako je dobra stvar što nije kupljen "Hippos" te se tako uštedjelo 6,6 milijuna kuna, ali je ponovio kako se o ovom trebalo razmišljati i odlučivati ranije, a ne u zadnji tren.

Ante Zoričić (Popravi grad) replicirao je Prkiću i kazao da "svi u životu imaju zvijezde voditelje".

- Po pitanju poštenja meni je zvijezda vodilja Jakov Prkić. Kada sam neki dan pročitao njegovu izjavu da će ovo podržati, onda je to čisto i ne ulaziš duboko u materiju. Ja sam se prevario, nisam duboko ušao u materiju i sad je Jakov protiv toga.

Zanima me što se promijenilo u ova tri dana da ste od izjava da ćete podržati ovo došli do toga da šaljete pozdrav ljudima na daljinu i kažete da neće podržati, pitao je Zoričić Prkića.

image
Ante Zoričić (desno) poručio je Prkiću: Vi znate da sam to napravio u samoobrani i da je DORH proveo istragu i da su ustanovili da nisam kriv...
Nikola Vilić/Cropix

Prkić mu je na to odgovorio:

- Malo sam u strahu odgovoriti kolegi Zoričiću jer njemu nije problem potegnut pištolj i pucati, kazao je Prkić na što je Zoričić tražio povredu poslovnika.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić je upozorio Prkića kako nije korektno da govori da će netko na njega pucati, pogotovo sada kada je novi potpredsjednik.

Zoričić je odgovorio da je Prkić ovih izjavama pokazao svoje pravo lice i tražio je povredu poslovnika.

– Vi znate da sam to napravio u samoobrani i da je DORH proveo istragu i da su ustanovili da nisam kriv. Vi ponovno ovdje to spominjete, poručio mu je Zoričić.

11:22 - Pročelnik upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Damir Ordulj predstavio je prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti za kreditno zaduženje trgovačkom društvu "Vodovod i kanalizacija" s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) od 30 milijuna eura.

Riječ je o izmjeni već donesene odluke, koja je na kraju i usvojena.

Na red je došao i Prijedlog odluke o produljenju roka davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti tržnica na malo na području grada Splita predstavio je pročelnik Ordulj. Ovom odlukom se "Tržnicama Hippos"  želi produljiti koncesija na šest mjeseci do isteka roka davanja koncesije.

Za raspravu se javio vijećnik Prkić.

- Vi tvrdite da ste u veljači ove godine pokrenuli postupak koncesije.  Gdje je to izašlo? – pitao je Prkić te dodao kako misli "da se ovdje pokušava loviti u mutnom i to nije u redu".

-Grad Split to nije napravio, slobodno mi stavite dokaze na stol i ja ću vam se javno ispričati. Sad muljate ne bi li "Hipposu" dali dodatnih šest mjeseci, potom ćemo zbrinuti njihove djelatnike u "Parkovima i nasadima", kazao je Prkić.

Marijana Puljak (Centar) je istaknula kako su ova točka i iduća "još jedan od primjera kako se nagrađuju ljudi koji su bliski oltaru i koji 20 godina uništavaju gradske resurse".

image
Igor Stanišić je ukorio Marijanu Puljak: Mislim da kako vi razgovarate nije razina gradskog vijeća tim više što nas predstavljate i u Saboru RH
Duje Klarić/Cropix

- Evo kako je zatvoren puni krug i kako su se ljudi vratili na mjesto zločina. Bivši direktori gradskih tržnica osnivaju privatnu tvrtku „Tržnice Hippos“ koja je 2000. dobila koncesiju za upravljanje tržnicama. Sve puleni stranke na vlasti. Kerum tu koncesiju produljuje 2010. na novih 10 godina, krivotvoreći odluke gradskog vijeća i omogućuje istoj tvrtki da nastavi upravljati gradskim resursima, kazala je Puljak.

Dodala je kako su svo vrijeme tržnice u totalnom neredu, štandovi se gomilaju, ne ulaže se i ne održava.

- Sve skupa je prljavo, neuredno i na razini 18.-og stoljeća. Nitko iz Grada ne postavlja pitanja niti traži od koncesionara da digne lijenu stražnjicu. I kako se nagradi ljude koji taj nered stvaraju i održavaju? Sjedne se s Kerumom i dogovori da 34 zaposlenika privatne tvrtke, koja je tako „divno“ upravljala tržnicama, prijeđu u gradsku tvrtku pod Kerumovom šapom, Parkovi i nasadi. Ovo sve skupa je jedna prevara građanima i njima ostaje jedan veliki šipak, poručila je Puljak.

Vijećnika Branimira Urlića zanima tko su zaposlenici iz "Tržnica Hippos" odnosno njih 35 koji su doveli tržnice u ovo stanje, a Puljak je na to dodala te želi znati je li bilo zapošljavanja u "Tržnicama Hippos" u zadnjih šest mjeseci kada se shvatilo što će se dogoditi.

Igor Stanišić (HGS), predsjednik Gradskog vijeća je Marijani Puljak poručio da svojim rječnikom u izlaganju prelazi granicu dobrog ukusa.

- Mislim da kako vi razgovarate nije razina gradskog vijeća tim više što nas predstavljate i u Saboru RH, kazao joj je Stanišić.

Goran Kotur (SDP) je poručio kako je "ovo što se danas predlaže protuzakonito".

- Pored svega toga, kakav je dalje plan? Što će se događati sa "Hipposom" i "Parkovima i nasadim". Jel ovo dobro za grad Split? Ovo šta smo dobili u obrazloženju ne drži vodu, kazao je Kotur.

Prijedlog Odluke o produljenju koncesije "Tržnicama Hippos" je usvojen.

10:55 - Nakon petominutne pauze, u ime Kluba vijećnika ex Pametno govorio je Prkić.

- Bi li netko u ovoj prostoriji bio spreman privatno biti sudužnik na ovakvo zaduživanje, vjerojatno ne bi nitko. Tko će kontrolirati hoće li se novac potrošiti na ove projekta? - pitao je Prkić.

Dodao je kako će se vjerojatno s ovim novcem plaćati neki drugi troškovi, a "navedeni projekti će se nastaviti sufinancirati s novcem iz budućih proračuna".

- Licemjerno je glasati za ovakav prijedlog zaduživanja, poručio je Prkić.

Prijedlog Odluke o zaduživanju je usvojen.

image
Jučer se sjednica dobro odužila
Saša Burić/Cropix

10:30 - Na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije započeo je drugi dan 41. sjednice Gradskog vijeća Grada Splita. Podsjetimo, jučer je nakon dvanaestosatnog vijećanja na samom kraju sjednice usvojen gradski proračun od 1,3 milijarde kuna. Prva točka dnevnog reda je Prijedlog Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Splita za 2021. godinu, koji je i bez rasprave usvojen.

Prijedlog Odluke o zaduživanju Grada Splita predstavila je Olenka Dadić, ovlaštena pročelnica Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling.

Riječ je o zaduživanju od 90 milijuna kuna, a rok otplate je 10 godina.

Dogradnja i nadogradnja DV "Ružmarin", dogradnja OŠ Kamen-Šine, energetska obnova OŠ Pojišan i DV "Latica", uređenje Žnjanskog platoa, hospicij sestara Matošić, garaža u Vrazovoj ulici, uređenje prostora Centar za autizam, Put iza nove bolnice s priključkom samo su neki od kapitalnih projekata čije je financiranje planirano iz kredita.

Gradski vijećnik Jakov Prkić je na početku istaknuo kako bi u "ovoj odluci bi bilo osnovno da je priložen prijedlog ugovor o kreditu s bankom, a to nije napravljeno".

- Ovdje je nabacano pet, šest, deset projekata bez da smo iti jednog obrazložili. Primjerice, Grad Dubrovnik je u slučaju zaduživanja napravio obrazloženje na 270 stranica gdje su detaljno objašnjenje sve stavke svakog projekta, što se napravilo, što se planira, koliko je utrošeno i koliko još treba. Mi ovdje ne znamo ništa. Imamo projekte koji su već u tijeku i za koje bi trebali znati koliko smo novca do sada potrošili i koliko je još potrebno, kazao je Prkić.

Dodao je kako je "presmiješno da drugi grad po veličini u Hrvatskoj ima ovakvo obrazloženje".

- Ovakva odluka je neprihvatljiva, poručio je Prkić.

Vijećnica Aida Batarelo (SDP) se složila kako nedostaje prijedlog ugovora s bankom.

- Nabacane su cifre bez ikakvog obrazloženja. Neki od ovih projekata su već u tijeku i postoje ugovori za njih, a to nije predloženo u ovom materijalu. Ovo je jako loše za grad Split, kazala je Batarelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2021 21:59