StoryEditor
SplitŠIRI SE ZARAZA

Dramatičan apel iz Higijenskog: Naši epidemiolozi ne stižu na vrijeme kontaktirati sve pozitivne osobe, javite se svojim obiteljskim liječnicima

Piše PSD.
30. listopada 2020. - 12:41
Vladimir Dugandžić/Cropix/Ilustracija

Iz splitsko-dalmatinskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo prije nekoliko minuta upućen je apel građanima zbog, kako su naveli, izrazitog porasta oboljelih od COVID-19 na području srednje Dalmacije.

Dopis s Higijenskog prenosimo u cjelosti:

- Epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ulaže ogromne napore da na vrijeme obavijesti sve pozitivne osobe i prikupi podatke o njihovim kontaktima kojima je potrebno žurno odrediti mjere samoizolacije kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Nažalost, u posljednje vrijeme, zbog velikog broja pozitivnih testova, epidemiološka služba ne stiže pozvati sve pozitivne osobe na vrijeme.

Najnovijom odlukom Ministarstva zdravstva obiteljski liječnici također su ovlašteni donijeti odluke o mjerama izolacije oboljelih i samoizolacije kontakata. Stoga se mole svi naši sugrađani koji su se testirali da obvezno ostanu u kući do pristizanja rezultata testiranja.

U slučaju pozitivnog nalaza PCR testa potrebno je HITNO SE JAVTI SVOM NADLEŽNOM LIJEČNIKU OBITELJSKE MEDICINE.

Osobe s pozitivnim testom na COVID-19 obvezne su obavijestiti svoje bliske kontakte s kojima su bili zadnjih 48 sati prije pojave simptoma bolesti zbog mogućnosti prijenosa zaraze. (napomena: ako pozitivna osoba nema simptome računa se 48 sati prije testiranja).

Bliski kontakti su obvezni odmah se izolirati i nazvati svog nadležnog liječnika obiteljske medicine koji će ih evidentirati u sustav i odrediti im mjere samoizolacije.

Apeliramo na pomoć, solidarnost i odgovornost svih građana, jer se jedino tako može zaustaviti daljnje širenje epidemije.  

Zahvaljujemo svim građanima na strpljenju i dosadašnjem poštivanju preporučenih mjera za suzbijanje širenja virusa te podsjećamo na one osnove – pravilno nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičkog razmaka te učestalo pranje ruku i dezinfekciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. studeni 2020 14:02