StoryEditor
SplitMUČNE SCENE

Ilegalni kiosk u centru Splita ‘pao‘ nakon što je policija privela četvero ljudi i uklonila četiri vozila koja su ometala uklanjanje objekta. Evo detalja

Piše GABRIJELA RADANOVIĆ
5. listopada 2021. - 09:40

Oko deset sati ujutro uklonjen je ilegalni kiosk kod splitske Turističke palače i to nakon što su policajci priveli četiri osobe povezane s vlasnikom objekta i prethodno uklonili četiri parkirana automobila koji su trebali spriječiti uklanjanje trafike. Scene su bile mučne.

RANIJE:

Još jedno dramaturški obojeno jutro u Splitu: mjesto radnje Riva, od ranog jutra gradske službe pokušavaju ukloniti ilegalni kiosk kod Turističke palače vlasnika Darija Alujevića. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Policija je izvukla dva muškarca i ženu iz ilegalnog kioska, pretpostavljamo članove obitelji Alujevića, koji su sve napravili kako bi opstruirali uklanjanje kioska. Naknadnu su priveli još jednu ženu

Oko njega su jutros bila četiri auta parkirana tako da spriječe uklanjanje kioska, a onda su došli vatroglasci, pauk služba i interneventna policvija. Nakon toga su pomaknuti automobili.

Na terenu je Bojan Ivošević i komunalni redari. Po nalogu Grada je kiosk je trebao biti uklonjen danas.

- Ta trafika sprječava dovršetak ovog dijela Rive od 2016. godine. Ona je tu ilegalno, bez ijednog papira, nikome ništa ne plaća. Stoji u prostoru i vremenu bez da ijedna inspekcija, ijedno tijelo, reagira prema njoj. Prva i glavna odgovorna osoba koja je trebala svih ovih godina reagirati je zaposlenik Lučke kapetanije, čiji je ured pokraj nas i koji pet godina ne postupa na pomorskom dobru. Znači, pet godina Lučka kapetanija dozvoljava bezakonje ispred njihovog ureda- kazao je dogradonačelnik Bojan Ivošević, te nastavio:

image
Drama na Rivi
Gabrijela Radanović

- Gospodin jutros je oko kućice parkirao kombije i dolazimo do sulude situacije da kako je na nogostupu i ugašen, onda ga mogu ga samo kazniti. Kada ga pauk hoće pomaknut, onda ulaze u auto i pale ga. Onda policija kaže da ga može samo kazniti i da mu ne može narediti da se makne. Dolazimo do toga da sa zakonima, a mnogi su dali svoje živote da bi imali uređen sustav, nitko u ovoj državi ne može uvesti red. Nitko nije u stanju natjerati sustav da radi, nitko ne smatra da ima ovlasti nad nečim što je očito nezakonito, što pet punih godina potpuno nezakonito u centru Splita sprječava dovršetak Rive.

-Tako da građani, kada vam inače službenici daju naredbu da uklonite vozilo jer ste nepropisno parkirali, ovdje možete vidjeti da nitko ne mora slušati policiju, ni vatrogasce, ni jednu državnu ili gradsku instituciju, jer tko god hoće može raditi što hoće. Možete izgraditi 3 bespravna objekta na Marjanu, možete se gore baviti s 2 ilegalne djelatnosti, možete imati bespravni kiosk u centru grada na Rivi, možete imati ilegalnu djelatnost u tom kiosku... Mislim da država nekim ljudima ni ne treba, neki se vrlo dobro snalaze u anarhiji i koriste sve rupe našeg sustava -  rekao je dogradonačelnik i naglasio:

image
Na terenu je Bojan Ivošević

- Žalba ne odgađa izvršenje. U gradsku upravu nije zaprimljen još niti jedan dokument Županije. Oni su ti koji su nas naučili da dok papir nije službeno ušao u protokol je nevažeći. Imamo jedno važeće rješenje o izvršenju rješenja o uklanjanju.

A evo što je jutros rekao vlasnik ilegalnog objekta.

- Ovo je cirkus i objasnit ću građanima o čemu se tu radi. Doneseno je rješenje o uklanjanju kioska na koje je u roku uložena žalba. Prije nego što je žalbeni rok završen, doneseno je rješenje o izvršenju koje nema pravnu snagu. Ono nije izvršno zbog toga što nam nije uručeno. Znači, Grad Split je donio osnovno rješenje i na to rješenje o izvršenju uklanjanja, međutim mi ga nismo zaprimili, već nam je telefonskim putem javljeno da će se vršiti uklanjanje.

U međuvremenu, kako smo uložili žalbu, sukladno zakonu smo poslali požurnicu Splitsko-dalmatinskoj županiji, u međuvremenu je doneseno rješenje kojim se poništava rješenje Grada Splita. Grad Split je zaprimio rješenje koje poništava njegovo rješenje, te je Grad Split dužan donijeti rješenje o obustavi izvršenja. To je zakonita procedura koju bi trebalo poštivati - rekao je Darijo Alujević.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Odlazi kiosk...
Gabrijela Radanović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 14:44