StoryEditorOCM
SplitKRONOLOGIJA APSURDA

Drama oko Puljkovog plaćanja kazni za Vilu Dalmaciju se mogla izbjeći. Grad je trebao učiniti samo jednu stvar

Piše Sandi Vidulić
4. travnja 2023. - 21:19

Kompleks Vila Dalmacija privukao je pažnju medija zbog novčanih kazni koje od Državnog inspektorata gradonačelniku Ivici Puljku stižu gotovo u tjednom ritmu.

No, malo je poznato da je čitav taj kompleks na septičkim jamama. Vila u kojoj se skupo naplaćuje elitni boravak, i služi kao rezidencijalni objekt za državničke poslove, a u njoj su boravili Tito, Churchill, Tuđman, Milošević, Izetbegović... zapravo nema komunalne kanalizacije.

Dapače, izgleda kako je sve što je turistička i politička elita tamo popila i pojela – odlazilo u more!

– Kompleks objekata Vile Dalmacija nije spojen na sustav javne odvodnje. Fekalna kanalizacija objekata riješena je pojedinačnim septičkim jamama za pojedini objekt te preljevima dalje prema sabirnoj jami.

Na terenu su zatečena pojedina sabirna okna fekalne kanalizacije te septičke jame nakon kojih se cijevi kanalizacije nastavljaju do sabirne jame te dalje do postojeće crpne stanice gdje se tlačna fekalna kanalizacija vodi izvan predmetnog obuhvata te dalje ispušta u more – stoji u glavnom projektu iz 2018. godine koji je izradila tvrtka “Polinom”, a po kojem je trebalo izvesti radove na rekonstrukciji vodovoda, fekalne kanalizacije i hidrantske mreže.

image
Duje Klarić/Cropix

Štoviše, u glavnom projektu iz 2018. stoji kako se preko kompleksa Vile Dalmacije izlijevaju u more oborinske vode sa Šetališta Ivana Meštrovića. Naime, oborinskom kanalizacijom usmjerene su do tamošnjeg ispusta u more. Na taj sustav spojen je i incidentni preljev postojeće fekalne crpne stanice Meje. Povrh svega, napominje se da su “postojeće septičke jame u dotrajalom stanju i postoji velika vjerojatnost da su propusne”.

– Dotrajalost postojećeg sustava kanalizacije kao i neadekvatno pročišćavanje te ispust u more doveli su do potrebe projektiranja novog sustava fekalne kanalizacije – navodi se u glavnom projektu po kojem se kompleks Vile Dalmacije trebalo spojiti na kanalizacijski sustav koji se nalazi u prometnici Šetalište Ivana Meštrovića. Međutim, stvari su pošle naopako.

image
Paun Paunović/Cropix

Najprije se u međuvremenu 2019. izmijenio Zakon o gradnji, a dok su dobivena sredstva za početak radova više se nije moglo raditi prema prijašnjim uvjetima kad je trebalo manje potvrda za glavni projekt. Neke od potvrda nisu bile dobivene, kao ona od Županije i konzervatora.

Nelegalni radovi

Prijava za nelegalne radove, za koje je odobren početak građenja 30. listopada 2021. godine, došla je od Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan.

Nakon što je inspekcija postavila znak zabrane radova u veljači 2022., voditelj kompleksa Vila Dalmacija Marin Urlić u izjavi za "Slobodnu Dalmaciju" od 6. travnja kazao je kako se moraju snaći za turističku sezonu kako ne bi riskirali tužbe onih koji čekaju po dvije ili tri godine na termin.

– Snaći ćemo se tako da ćemo postaviti cijevi koje imamo natrag u zemlju, da imamo osnovnu kanalizaciju pa da možemo funkcionirati s minimalnim tehničkim uvjetima.

image

Nekadašnja rezidencija u p. Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Stavit ćemo spremnik za kanalizaciju koji ćemo prazniti kako bismo mogli odraditi dogovorene ugovore unatrag dvije ili tri godine koji čekaju na određene datume – najavio je Urlić samo dva dana prije nego što je Puljak podnio ostavku na mjesto gradonačelnika.

Ovaj potez kasnije je branio Damir Ordulj, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo. Izjavio je inspekciji da su bili prisiljeni postaviti “39 metara kanalizacijskih cijevi i spojiti ih na privremenu sabirnu jamu da bi barem jedan sanitarni čvor bio u funkciji”. Obrazložio je da je Vila Dalmacija rezidencijalni objekt i da moraju ugostiti članove državnog vrha kad se ukaže potreba.

Odgovarajući ovih dana na novinarska pitanja Puljak je rekao da ne zna što će biti od turističke sezone s Vilom Dalmacijom ako se ukloni septička jama, što bar načelno ostavlja pitanje je li mu ipak bilo poznato da se na ovakav način privremeno “riješio” taj problem.

Je li se moglo izbjeći?

Ukratko, nakon što je inspekcija zabranila radove u veljači 2022. godine, dio cijevi je ostavljen u zemlji, a tank je stavljen u građevnu jamu za crpnu stanicu i sve se zatrpalo.

Ali, onda je u veljači 2023. došla u kontrolu građevinska inspekcija i nastao je problem. To je ta famozna nelegalna rekonstrukcija za koju se tereti Puljka, a on prebacuje krivnju na bivšu Vladinu povjerenicu Mirnu Vežu jer, kaže, ona je u materijalima za primopredaju napisala da je sve vraćeno u prvobitno stanje.

Međutim, sve se moglo izbjeći, a Puljak ništa ne bi morao platiti, da je Grad izdao samome sebi građevinsku dozvolu u roku od šest mjeseci od rješenja koje je 6. travnja 2022. izdala građevinska inspekcija. Naime, zakon dozvoljava takvu mogućnost i nju se spominje u rješenju kojim se kažnjava Puljka za bespravnu gradnju.

No, piše da je Grad podnio zahtjev za građevinskom dozvolom, ali je nije ishodio u tom roku. Dapače, već godinu dana od tada Grad nije u stanju dobiti građevinsku dozvolu za projekt kojim bi se osigurala kanalizacija i hidrantska mreža.

Uskoro bi Puljak trebao dobiti novu kaznu od Državnog inspektorata. Naime, jedna kazna od 100 tisuća kuna bila je zbog bespravne gradnje koja je nastavljena nakon veljače 2022. (to je improvizirana septička jama s tankom i cijevima koje nisu izvađene).

Druga kazna od 100 tisuća kuna je išla zato što to nije uklonjeno. No, zakon kaže da je to prva od ukupno tri novčane kazne koje idu za neuklanjanje, prije nego što Državni inspektorat dovede tvrtku koja će o trošku investitora ukloniti nelegalnu gradnju.

Iz Državnog inspektorata su nam odgovorili kako se rješenja inspektorata međusobno ne sukobljavaju, kako tvrdi Puljak kad kaže da će se naći u prekršaju ako postupi po jednom od njih.

image
Jakov Prkić/Cropix

– Od osnutka Državnog inspektorata 1. travnja 2019. godine inspekcije Državnog inspektorata postupale su prema: jednom županu, 14 gradonačelnika, sedam načelnika, 11 općina i 10 gradova, pri čemu je izdano 50 kazni (zbog povrede propisa u području građenja izrečeno je 11 kazni), koji su postupili sukladno zaprimljenom rješenju – tvrde iz Državnog inspektorata i napominju kako su zgroženi istupima Puljka.

I dok traje ovo međusobno optuživanje, doznali smo da proces izrade dokumentacije kasni zbog različitih tumačenja oko procedure od strane Grada i Županije koja je dva puta odbijala izdati posebne uvjete.

Pokušali smo provjeriti informacije u Županiji, odakle smo od nadležne pročelnice Marije Vuković dobili kratak odgovor da je Grad 17. siječnja 2023. podnio zahtjev na koji su oni 1. veljače dali posebne uvjete prema odredbama Zakona o zaštiti prirode.

– Nakon izrade glavnog projekta, imenovano tijelo Grad Splita dužno je isti dostaviti ovom Upravnom tijelu radi izdavanja potvrde na isti – poručila je županijska pročelnica Vuković.

image

Marija Vuković

Duje Klarić/Cropix

Novi propisi

Pokušali smo doznati od pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Tea Vojkovića tko je odgovoran što godinu dana nema kompletne dokumentacije pa nije izdana građevinska dozvola, ali nismo dobili odgovore.

Umjesto Vojkovića, javili su se iz Ureda Grada, nakon deset dana. Napomenuli su kako Grad želi da se uredi kompleks Vila Dalmacija, ali ništa nisu rekli o tome zašto se nije do sada dobilo građevinsku dozvolu za vodovod, kanalizaciju i hidrantsku mrežu.

– Na trećoj e-konferenciji, uz sva druga javnopravna tijela, Splitsko-dalmatinska županija izdala je Posebne uvjete zaštite prirode te je u veljači 2023. počela prilagodba glavnog projekta izdanim uvjetima i novim propisima.

image
Nikola Vilić/Cropix

Posebni uvjeti utvrđeni su prema priloženoj obavijesti 8. veljače, a zahtjev je podnesen 17. siječnja 2023. dakle u vrlo kratkom roku – navode iz Ureda Grada i dodaju kako će se “odmah po izradi glavnog projekta podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole”.

Ukratko, ono što bi u civiliziranom svijetu bilo odavno riješeno – pitanje kanalizacije – pretvorilo se u politički cirkus. Državni inspektorat na čelu s HDZ-ovim “čovjekom za sva vremena” Andrijom Mikulićem ažurno izriče kazne Puljku, kao da je ova septička jama glavna bespravna gradnja u Splitu, dok s druge strane Puljak od toga ima nacionalnu promociju koja i nije tako skupa kad se gleda koliko koštaju kampanje za parlamentarne izbore. 

image

Glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić
 

Goran Šebelić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 22:29