StoryEditor
Splitiznenada je podivljao

Drama na Križinama: pacijent u stanju delirija usred noći napao medicinsku sestru i porazbijao respiratore i monitore; Bolnica je u pomoć pozvala policiju

Piše Ivica Marković, Vladimir Urukalo
20. ožujka 2019. - 11:06

Četrdesetdevetogodišnji pacijent, u stanju delirija uvjetovanog bolešću, sinoć je napravio nered na Jedinici intenzivnog liječenja (JIL) KBC-a Split na Križinama.

Uzevši stalak za infuziju, počeo je razbijati stvari i opremu na JIL-u, a lakše je ozlijedio i jednu medicinsku sestru. Kako doznajemo, od opreme je uništio dva respiratora i monitora.

"Drama" na JIL-u se odvijala negdje oko pola noći, a bolničko osoblje je policiju pozvalo, odmah nakon što su započele nemile scene.

- Moram istaknuti da je policija došla u bolnicu u rekordnom vremenu i da su reagirali promptno. Uz asistenciju policijskih službenika, koji su pacijenta pridržavali da ne napravi još veću štetu ili da ne ozlijedi još koju medicinsku sestru ili liječnika, medicinsko osoblje je pacijentu dalo sredstvo za umirenje, nakon čega se situacija primirila. Naglašavam, da ni u jednom trenutku niti jedan od ostalih pacijenata koji su hospitalizirani na JIL-u Križina, nije bio ugrožen - rekao nam je prof. dr. Nenad Karanović, predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenja KBC-a Split.

Inače, stanje delirija ili akutnog sumračnog stanja kod pacijenta može biti uvjetovano nekim metaboličkim pojavama, alkoholom, drogom, nespavanjem ili čak dugim ležanjem u bolnici. U takvom stanju čovjek, odnosno pacijent nije svjestan svojih postupaka, agresivan je i nenadano "podivlja". Naime, delirij nije moguće predvidjeti, pa i posljedice mogu biti jako teške, kako za samog pacijenta tako i za bolničko osoblje. U takvim stanjima, gotovo uvijek je potrebna asistencija policije, jer takvom pacijentu koji je u deliriju medicinsko osoblje se ne može približiti, pa je potrebna pomoć onih koji su za to obučeni.

U cijelom ovom nesretnom događaju, sreća je bila u tome da se incident dogodio u JIL-u gdje su medicinske sestre i liječnici uz pacijente 24 sata, odnosno oni nikada nisu bez nadzora. Da se ovakav incident dogodio na nekom od "običnih" bolničkih odjela, gdje po noći radi jedna ili maksimalno dvije medicinske sestre na 30-tak pacijenata drama bi zasigurno bila veća i tko zna kako bi se sve skupa završilo.

Eto, i ovaj najnoviji događaj jasno pokazuje s kakvim se slučajevima, povremeno moraju susretati liječnici i medicinske sestre i jasno ukazuje da se radi o vrlo zahtjevnom i teškom poslu.

 

#KRIŽINE# JIL# PACIJENT PODIVLJAO# DELIRIJ

Izdvojeno

04. srpanj 2020 04:52