StoryEditorOCM
SplitSPROVODA ĆE BITI

Drago Lelas: ‘Zbog nesretnog spleta okolnosti zapelo je s pogrebom beskućnika Jeremije, ovo se prvi put dogodilo‘! Poklopila su se dva problema, na kraju je ipak sve riješeno...

Piše Maja Vejić
18. siječnja 2022. - 14:29

Prije skoro mjesec dana rastužila nas je vijest o smrti beskućnika Dragana Jeremića. No krenuo je blagdanski period, pretpostavili smo da se njegova tužna priča završila.

No, onda nas je, tjednima nakon njegove smrti, neugodno iznenadila i rastužila još jedna vijest - on još nije pokopan.

Na tu nesretnu činjenicu uputila nas je Facebook grupa putem koje su građani počeli sami skupljati sredstva za njegov pogreb. Gdje je zapelo, kakva je procedura kada dođe do smrti nekog od beskućnika i zašto je do ove situacije došlo, pitali smo Dragu Lelasa, predsjednika udruge MoSt.

- Eh, ovo je stvarno tužna priča i nesretan splet okolnosti. Prvi put se dogodilo da je ovako zapelo, godinama već pokapamo svakog beskućnika koji umre, trudimo se da se to što humanije obavi – kaže nam Lelas.

- I prvo želim reći da se rješava i to, i zahvaliti i Facebook grupi koja je dodatno pogurala cijelu stvar. Primarno se ovdje radilo o dva problema koji su se poklopili.

image
Tom Dubravec/Cropix

Prvi je taj da ukoliko pokojnik ima živuće članove obitelji, oni su ti koji trebaju potpisati smrtni list. Pokojni Dragan ima živu majku, do koje je nažalost bilo teško doći i ni ona nije odmah znala za njegovu smrt. Kad smo uspjeli doći do nje, riješen je taj dio problema.

Drugi problem je nastao zbog ove nesretne korona situacije koja sve dodatno otežava, jer je velik broj djelatnika Lovrinca bio bolestan. Na kraju je, eto, grupa naših sugrađana preuzela inicijativu, sudjeluje i fra Jozo Čirko koji i inače nama puno pomaže zajedno s dominikancima, a koliko znam pokrit će i Grad dio troškova – dodaje.

To su nam potvrdili iz Grada, odnosno naveli su kako će "Grad u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb putem nadležnog Upravnog odjela, sudjelovati u podmirenju troškova".

Lelas dalje navodi kako Dragan, nažalost, nije bio dio sustava socijalne skrbi.

- Iako smo mu mi godinama nudili pomoć, on ju je odbijao, osim povremene direktne pomoći u obliku hrane ili takvih nekakvih potrepština.

Mi se u udruzi naravno trudimo pomagati beskućnicima koliko god možemo, neovisno o tome jesu li dio sustava ili ne, jer ljudi su ljudi, i uvijek nešto iskombiniramo, naročito u slučajevima smrti. No, svakako je lakše kada su dio sustava, jer onda Grad i Centar za socijalnu skrb preuzimaju.

image
Jakov Prkić/Cropix

Također, što se tiče tog smrtnog lista koji je isto bio prepreka, mi često i to preuzmemo, potpišemo ukoliko nema rodbine, no kada je netko izvan sustava, stvari se kompliciraju.

Nije tu čak ni administracija kriva, koliko god mi svi često znamo kriviti administraciju, ovdje se radi o vrlo osjetljivim situacijama, i stvarno je inače i dobra suradnja, i svi se trudimo da se ovakvi slučajevi brzo i bezbolno riješe, no evo, sad je zapelo primarno zbog spleta okolnosti – objasnio nam je Lelas.

- Ovo što se dogodilo je izniman slučaj, no drago mi je i da su naši građani malo pogurali situaciju i pokazali dobru volju da se nesretnog čovjeka napokon pokopa. Pogreb bi se trebao održati u petak, fra Jozo Čirko bi trebao voditi obred, koliko za sada znam – rekao nam je za kraj Lelas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 07:59