StoryEditor
SplitPOJASNIO OKOLNOSTI

Dr. Marko Mimica iz KBC Split: ‘Imamo razumijevanja za trudnice koje idu na kiretažu, ali mogućnosti anesteziološke službe su ograničene‘

26. kolovoza 2021. - 17:07

Nakon objave priče o 35-godišnjakinji iz Splita koja je u KBC Split imala kiretažu zbog smrti oba ploda u blizanačkoj trudnoći, za koju smatra da je neopravdano dugo čekala na termin, dobili smo i pojašnjenje iz bolnice. Napominjemo kako su podaci o pacijentici poznati redakciji te ih nismo iznosili u javnost, a bolnici smo poslali upit bez osobnih podataka.

- S obzirom na to da podaci o pacijentici nisu poznati nisam u mogućnosti provjeriti njihovu točnost, pa prosuđujem samo na osnovi onog što je napisano u tekstu. Iz napisanog mogu zaključiti da nije bilo indikacija za hitnu skrb i bolničko liječenje.

Osoblje Klinike za ženske bolesti i porode redovito skrbi o svim pacijenticama sa sumnjom na bolest Covid-19, a u našoj hitnoj ambulanti su liječnici na raspolaganju 24 sata na dan. Iz napisanog je također razvidno da je pacijentica bila zbrinuta odmah kad je to zahtijevalo njeno kliničko stanje, a sve je proteklo bez komplikacija i pacijentica je tako puštena kući.

Prema svemu navedenom postupak bolničkog osoblja u Klinici za ženske bolesti i porode bio je profesionalan i stručan. Slažem se da su trudnice s ugroženom trudnoćom posebno osjetljiva skupina, koje zaslužuju sve moguće poštovanje i empatiju.

Sa svojim ću suradnicima stoga i dalje raditi da svim našim trudnicama i pacijenticama dajemo najbolju moguću stručnu skrb - naveo je u svom prvom odgovoru predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split prof. dr. sc. Marko Mimica.

Osim vezano za navedeni slučaj, u međuvremenu smo pitali za još jednu sličnu situaciju u kojoj je također pacijentica bila ogorčena jer je čekala na kiretažu duže nego li je, prema njenoj procjeni, bilo potrebno.

image
Paun Paunović/Ilustracija/Cropix

Problematizirali smo činjenicu da pacijentice moraju prije kiretaže provesti pretrage što ih dodatno opterećuje zbog administrativnih prohtjeva i organizacije termina te često u konačnici potraže rješenje u privatnim poliklinikama.

Nakon našeg drugog upita o takvim situacijama, predstojnik Klinike nam je još detaljnije pojasnio način rada i probleme s kojima se susreću.

- Na kiretažu ili medikamentozni prekid patološke trudnoće upućujemo trudnicu kada smo potpuno sigurni u dijagnozu, a u slučaju da nismo sigurni naručujemo na kontrolu kod nas, ili kod njenog odabranog ginekologa primarne zdravstvene zaštite. Ne upućujemo pacijentice na pregled kod privatnog ginekologa.

Za zahvat u općoj anesteziji potrebno je uraditi određene pretrage, koje nisu opsežne i u pravilu se mogu uraditi za jedan do dva dana. Uputnice izdaje ginekolog PZZ, dakle ne rade se “u svom aranžmanu“, već u skladu s trenutnom organizacijom zdravstvene zaštite u RH. U slučaju hitnog zahvata primamo pacijenticu u dnevnu bolnicu i radimo hitne pretrage koje su nužne.

Mi imamo razumijevanja za stanje u kojima se ove trudnice nalaze i nastojimo im maksimalno izaći u susret u danim okolnostima. Dnevna bolnica Klinike za ženske bolesti i porode nema mogućnosti, niti organizacijski, niti po svojim kapacitetima, raditi obradu pacijentica koje nisu hitne.

Što se tiče čekanja na zahvat u općoj anesteziji, pacijenticu koja nije hitna upisujemo u prvi slobodan termin. Broj zahvata u općoj anesteziji nam je na žalost ograničen, jer su ograničene mogućnosti anesteziološke službe, a ne nas ginekologa.

Problemi s nedostatkom anesteziološkog osoblja u KBC-u Split su poznati od ranije, a trenutno u situaciji Covid pandemije su posebno naglašeni zbog njihovog velikog angažmana u Respiracijskom centru KBC-a. Naglašavam da se svi hitni zahvati rade bez odgađanja 24 h dnevno uz maksimalni angažman cijele ginekološko-anesteziološke službe - istaknuo je predstojnik Mimica.

item - id = 1122788
related id = 0 -> 1122735
related id = 1 -> 1065037
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 02:32