StoryEditor
SplitPRIOPĆENJE S POVODOM

Dr. Markić (SDP) upozorava: U zagrebačkim vrtićima jedan logoped ‘pokriva‘ potrebe 500 mališana, a u splitskim 1000! A jezičnih poremećaja sve je više

13. listopada 2020. - 15:37
Dr. Markić i logopedinja MatulićSDP Split

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o razvojno jezičnom poremećaju koji se obilježava ovog petka, priopćenje javnosti poslao je prof. dr. Joško Markić, član predsjedništva SDP Split i gradski vijećnik.

- Treba shvatiti ozbiljno porast broja djece s teškoćama u komunikaciji i razvojno-jezičnim poremećajima jer te poteškoće mogu povećati rizik od slabijeg uspjeha u školi, nezaposlenosti i manjka samopouzdanja u odrasloj dobi. Također, u približno dvije trećine djece s trajnim jezičnim poremećajem dolazi do promjena u ponašanju pa su učestalije agresivna ili se povlače u sebe. Kod tinejdžera je dva i pol puta veća vjerojatnost simptoma depresije.

Stoga je potrebna rana intervencija, no ponekad je put do tražene stručne podrške dug i iscrpljujući. Logopedi koji rade u sustavima zdravstva, socijalne skrbi te odgoja i obrazovanja preopterećeni su brojem djece s teškoćama, a liste čekanja za terapiju se penju i do godine dana - navodi dr. Markić ukazujući kako je na skoro 5 tisuća djece upisane u gradske vrtiće u Splitu, zaposleno tek 5 stručnih suradnika logopeda, a samo jedna ustanova ima vlastiti kabinet.

- Imajući u vidu da skoro svako treće dijete ima neki oblik jezično-govorne teškoće, iznimno je važno u gradskim vrtićima, kao i u privatnim i vjerskim vrtićima koji skrbe za dodatnih 1500 djece, čim prije ojačati ovaj segment - naglašava.

Danijela Matulić, magistra logopedije, objašnjava kako se porast broja djece s teškoćama vezuje uz češće korištenje mobilnih uređaja, videoigara i televizije tijekom ranog razvoja kao i sve većim brojem neurorizične djece u kojih je veća pojavnost razvojnih poteškoća

- Na Zavodu za zapošljavanje trenutno nema niti jednog nezaposlenog logopeda u našoj županiji. Većina ih radi u Zagrebu zbog većeg broja ponuđenih radnih mjesta. U Zagrebu, u prosjeku, na jednog logopeda u predškolskim ustanovama dolazi otprilike 500 djece, a što je dvostruko manje nego u našem gradu.

Stipendijama, stimuliranjem mladih i otvaranjem novih radnih mjesta moramo potaknuti da se mladi stručnjaci nakon školovanja vraćaju u svoje lokalne sredine. Nedostupnost logopedskih usluga dovodi do tihe privatizacije ovog segmenta zdravstva i velikog troška obiteljima jer su cijene rada u privatnom tretmanu i po 200 kn po satu - kazala je Matulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. siječanj 2021 15:26