StoryEditor
SplitBORBA PROTIV KORONE

Dr. Karin: Od 29. studenog kreće drive in testiranje u natkrivenom prostoru trajektne luke. Najzaraženija je radna populacija od 30 do 49 godina

Piše PSD.
23. studenog 2020. - 12:46
Tom Dubravec/Cropix

Gostujući u HRT-ovoj emisiji ‘U mreži prvog’ Željka Karin ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo potvrdila je kako je i Splitsko dalmatinska županija započela s validacijom i nabavom brzih antigenih testova, koji će biti namijenjeni samo određenim institucijama i kolektivima.

Brzi antigenski test namjenjen je isključivo bolesnicima s izraženim simptomima unutar pet dana od njihovog početka. U Splitsko-dalmatinskoj županiji naglasak i dalje ostaje na provođenju standardnih PCR testiranja kojima obrade onoliko koliko im pošalje opća medicina i epidemiološka služba, kazala je šefica 'Higijenskog'. 

Komentirajući činjencu da su brojni oboljeli proteklih dana stajali u kilometarskim redovima čekajući testiranje, pojasnila je da je testiranju pristupilo mnogo onih koji nisu bili naručeni dok obiteljski liječnici pacijente po narudžbi razvrstavaju po skupinama, izbjegavajući dulje čekanje i kontakte.

- Od 29. studenog krećemo s drive-in testiranjem u splitskoj trajektnoj luci u natkrivenom prostoru kojem će pješice moći pristupiti i osobe bez automobila. Spremni smo za zimu - zaključila je ravnateljica NZJZ-a u razgovoru za HRT.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Govoreći o trendovima koje primjećuje kod zaraženih posljednjih desetak dana, Karin je kazala kako je najizraženija radna populacija, od 30 do 49 godina, a sve je veći broj zaraženih u mlađim dobnim skupinama što je sigurno vezano uz cirkulaciju virusa, posebice u srednjim školama.

Prvi je s uvođenjem brzih testova započeo Grad Zagreb koji je danas započeo testiranja na 12 lokacija. Ministarstvo Zdravstva validiralo je testove i već napravilo 2000 testova koji su se pokazali 90 posto osjetljivim.

Rezultat je poznat kroz 15 minuta, a na mail testiranog stižu za pola sata. Ako je nalaz negativan, nakon dva dana testiranje se ponavlja.

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. veljača 2021 13:41