StoryEditor
SplitKONFERENCIJA U LORI

Dr. Julije Meštrović predstavio milijunski vrijedan Objedinjeni hitni bolnički prijem: Ovo je projekt generacije i povijesni dan za Split

Piše Ivica Marković
16. listopada 2020. - 15:38
Saša Burić/Cropix

U Domu Hrvatske mornarice u Lori održana je početna konferencija "Pripreme strateških projekata Kliničkog bolničkog centra Split" i svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) KBC Split".

Projekt OHBP-a na čijem se razvijanju započelo u doba vladavine prof. dr. sc. Kolje Poljaka, bivšeg ravnatelja KBC-a Split, kada je bila prezentirana i izložba idejnih projekata novog OHBP-a prvotno je bio zamišljen na mjestu današnjeg Plućnog odjela.

Međutim, promjenom političke vlasti u RH i dolaskom na čelo bolnice prof. dr. sc. Ive Jurića, krenulo se od početka i novi OHBP je zamišljen kao nastavak postojeće glavne zgrade bolnice na Firulama. No, nenadanom smrću ravnatelja Jurića projekt nastavlja voditi prof. dr. sc. Julije Meštrović, njegov tadašnji zamjenik, a sada ravnatelj bolnice.

Tako je jučer nove projekte i predstavio sam ravnatelj Meštrović, kojemu se treba priznati danonoćni rad na projektu OHBP-a, kao i na ostalim kapitalnim objektima splitske bolnice.

Ravnatelj Meštrović sa svojim najbližim suradnicima već dvije godine neumorno radi i "sanja" novi OHBP, a taj njegov san je postao java.

image
Saša Burić/Cropix

Ako ove kapitalne projekte ravnatelj Meštrović ostvari do kraja svoga mandata, bit će zasigurno upisan zlatnim slovima u splitsko zdravstvo, kao "najbolji ravnatelj KBC-a Split", jer se radi o "projektima generacije", kako je Meštrović sam naglasio. "Projekti generacije" će KBC Split postaviti kao još jaču i bolju zdravstvenu ustanovu na zdravstvenoj karti svijeta.

- Ovo je zaista povijesni trenutak za sve u Splitu. Splitski KBC ima potencijal kakvog nema ni jedna zdravstvena ustanova u ovom dijelu svijeta. Mi smo nastavna baza Medicinskog fakulteta, a splitski KBC "pokriva" 20 posto hrvatskog stanovništva, odnosno u ljetnim mjesecima skrbi za oko 1,5 milijuna ljudi. U bolnici imamo 19 hitnih prijama i jasna vam je potreba za ovim OHBP-om, istaknuo je ravnatelj Meštrović.

U tom novom OHBP-u, koji će se nalaziti u produžetku glavne zgrade bolnice na Firulama bit će Centar za akutnu medicinu, na drugom katu operacijski blok, na trećem katu bit će anestezija i intenzivno liječenje, a na četvrtom katu bit će nova dječja intenzivna njega.

- Kardiologija će preseliti na pulmologiju, gdje će biti i ostvarena i povezanost prije bolničke i bolničke hitne medicine, jer će u zgradi pulmologije svoje mjesto dobiti i Zavod za Hitnu medicinu SDŽ.

Za OHBP sredstva su u visini od 70 milijuna kuna osigurana, a od toga je 39 milijuna kuna dala Vlada RH, dok je 31 milijun kuna iz EU fondova. Početak rada na novom OHBP-u bit će u studenome ove godine, radit će se u dvije faze, a očekivani završetak 2022. godine, rekao je Meštrović.

Regionalni transfuzijski centar

Osim ovoga splitsko zdravstvo će dobiti i Regionalni transfuzijski centar.

- On će se, kao što se zna, nalaziti na Križinama, a vrijednost izgradnje je 54 milijuna kuna, od čega 32 milijuna od EU-a, ITU-a, i Grada Splita, a 22 milijuna daje ministarstvo zdravstva. Početak radova bit će također u studenome ove godine.

KBC Split je dobio i novi kirurški blok i to prvi puta nakon 45 godina, a on se nalazi na prvom katu Firula, gdje su bile bivše operacijske dvorane Klinike za ginekologiju i čije će otvaranje biti u studenome ove godine. Gradit će se u krugu KBC-a Split na Firulama i nova zgrade Poliklinike s velikom podzemnom garažom.

Za novu Polikliniku i za Centar za akutnu medicinu dobili smo sredstva za Tehničku pomoć od EU-a, u iznosu od 17,5 milijuna kuna. Treći projekt odnosi se na znanost i liječenje, a radi se o Istraživačkom medicinskom centru, za koji je potpisan memorandum Medicinskog fakulteta i KBC-a Split, uz podršku Grada Splita i Županije, zaključio je prof. dr. sc. Julije Meštrović.

image
Saša Burić/Cropix

Osim njega pozdravne govore i podršku splitskoj bolnici uz potvrdu da se radi o "projektu generacije" dali su Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik, Blaženko Boban, župan SDŽ, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU (SAFU) i Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.

U Split je bio najavljen i dolazak ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša, koji je opravdao svoj nedolazak, zbog trenutačne situacije s koronavirusom u Hrvatskoj.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ravnatelj Meštrović, ravnatelj Petric i ministrica Tramišak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. listopad 2020 15:39