StoryEditorOCM
SplitRAVNATELJ KBC-a

Dr. Julije Meštrović o stanju u bolnici nakon uvođenja ‘hladnog pogona‘: hitni slučajevi, trudnice i onkološki bolesnici su prioritet i nema govora o tome da ih se ne bi zbrinulo

Piše Maja Vejić
12. studenog 2021. - 18:11

Ovog tjedna najavljen je "hladni pogon" za KBC Split zbog naglog porasta broja zaraženih Covidom-19 i broja hospitaliziranih pacijenata, što je uzrokovalo dodatno opterećenje bolnice. Što to znači i za pacijente i za rad samog KBC-a pitali smo ravnatelja bolnice dr. Julija Meštrovića.

Dr. Meštrović odmah je naglasio zabrinjavajuću činjenicu – u samo deset dana udvostručio se broj zaraženih pacijenata, što ne bi samo po sebi bilo toliki problem, da se nije udvostručio i broj hospitaliziranih pacijenata i pacijenata na respiratorima.

image
Vojko Bašić/Cropix

Naglasio je da se u bolnice više ne primaju pacijenti s blagim simptomima, nego samo oni kojima treba kisik ili respirator, a to su u pravilu pacijenti s teškom kliničkom slikom ili životno ugroženi pacijenti kojima je potrebna stalna dodatna skrb.

- Njega COVID pacijenata nije zahtjevnija samo u smislu stalnog nadzora, nego uključuje i dodatnu edukaciju osoblja. Primarno se o njima skrbe liječnici intenzivisti (90 posto anesteziolozi) i sestre s odjela za intenzivno liječenje, u pravilu anesteziološke sestre i tehničari. Njihov broj je ograničen, što znači da zbog ovog angažmana nisu u stanju obavljati poslove koje inače obavljaju, a to su primarno operacijski zahvati - pojašnjava ravnatelj.

Unatoč preusmjeravanju kadra ambulante uredno rade, jednako kao i sve neoperativne djelatnosti. Dakle za odlaske na naručene ambulantne preglede trenutno još nema straha i pregledi se obavljaju po planu. Također je naglasio da su hitni slučajevi, trudnice i onkološki bolesnici prioritet i da nema razgovora o tom da ih se ne bi zbrinulo, na koji god način je potreban.

Ono što se odgađa su svi oni operativni zahvati koji nisu hitni. No ni to nije striktno, nego se operacijski program svakodnevno prilagođava stvarnom stanju. Glavni faktor je osoblje, pa se mogućnost provođenja elektivnih zahvata smanjuje zbog porasta hospitalizacija na COVID odjelu, a od četvrtka je ta mogućnost značajno smanjena.

image
Saša Burić/Cropix

- Stanje u petak ujutro u bolnici je bilo 161 COVID pozitivan pacijent, od čega 38 na respiratoru, a svi ostali na kisiku. Na respiratoru je i šest pacijenata koji su došli do tog da su negativni na samu infekciju, ali im je respirator i dalje potreban kao posljedica upale pluća uzrokovane zarazom. Taj pacijent više ne boravi među zaraženima nego u nekoj drugoj jedinici intenzivnog liječenja, ali i dalje traje njegovo liječenje, i svejedno treba stalnu skrb - kazuje nam dr. Meštrović, te pojašnjava kako je 161 bolesnik ekvivalent tri popunjene klinike. Još preciznije, to je broj bolesnika za puna tri odjela za intenzivno liječenje.

A to znači da te tri klinike ne mogu raditi ništa drugo. Respiratori su potrebni i za druge intervencije, pa je opterećenje puno veće nego se na prvu čini kada se čuje broj.

Od početka pandemije COVID odjeli dodatno su prilagođeni i opremljeni kisikom i drugim plinovima. Ugrađeno je 3,8 kilometara cijevi za provod plinova da bi se bolesnike moglo opskrbiti kisikom koji im je primarni lijek. Prostora treba sve više pa se trenutno planira širenje COVID odjela i na dodatni kat.

Od nedjelje bi pacijenti s urologije i plastične kirurgije trebali biti prebačeni na druge odjele da bi u taj prostor mogli biti primljeni COVID pacijenti, a u rješavanju stacionarnih kapaciteta puno je pomogla i dnevna bolnica.

- Organizacija je dobra, iako pod vremenskim pritiskom, sve izmjene i prilagodbe provode se planski. Ipak, resursi su ograničeni. Situacija je manje kritična nego je bila prošlu zimu, građani ne moraju brinuti ni oko opskrbljenosti drugim materijalima, a osigurane su i zalihe lijekova, krvi i ostalih nužnih potrepština - veli ravnatelj KBC-a Split.

Što se tiče ljudskih resursa, iako ih je malo, dr. Meštrović ima samo riječi hvale. Timovi su dobro uigrani, organizacija dobro funkcionira, odlična je i suradnja i sa samim pacijentima.

image
Saša Burić/Cropix

S obzirom na trenutne trendove, pitali smo ga i o procijepljenosti osoblja. Kaže nam da je u sustavu imunost (stečena bilo preboljenjem, bilo cijepljenjem) preko 90 posto, odnosno više od 95 posto među liječnicima i više od 92 posto kod radno aktivnih medicinskih sestara. Upućuje nas i na to da je procijepljenost među onim liječnicima koji su stručno najrelevantniji (infektolozi) gotovo stopostotna, a da malo opada tek u drugim specijalizacijama.

Što se procijepljenosti općenito tiče, dr. Meštrović nam prezentira brojeve. Od 1. srpnja, dakle u četvrtom valu pandemije, od svih hospitaliziranih pacijenata bilo je samo 15 posto cijepljenih, a među pacijentima na respiratoru bilo je 13 posto cijepljenih. Iz toga je već vidljivo da je primarna svrha cijepljenja smanjenje rizika komplikacija u slučaju zaraze, a to, osim što znači lakše prebolijevanje, znači i smanjenje opterećenja bolnica. Stoga još jednom apelira na građane da se cijepe, jer iako je bolnica spremna i iako je osoblje spremno boriti se "ako treba, do zadnjeg", resursi nisu vječni i samo uz suradnju možemo spriječiti preopterećenje. Cijepljenje također smanjuje i mogućnosti mutacije virusa, što nam je svima u interesu.

Kao dodatan poticaj navodi i to da, iako razumije strah od posljedica i nuspojava, u KBC Split barem, još uvijek nije bilo intervencija i zbrinjavanja pacijenata zbog posljedica cijepljenja.

Za kraj nam kaže da ne rade procjene jer se ionako prilagođavaju stanju kakvo god bilo.

- Mi ćemo izginut radeći za naše sugrađane ako treba, prilagođavati, reorganizirati, do zadnjeg, građani nek se ne brinu. Ali bilo bi dobro da se u što većem broju cijepe jer dovode sustav pred izazove koji bi mogli biti nerješivi - kaže nam, naglašavajući da je ipak optimističan da zajedničkim trudom i suradnjom možemo proći i kroz ovaj trenutni izazov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 10:56