StoryEditor
Splitprvi nakon SAD-a

Dr. Dragan Primorac: Čini me ponosnim da smo baš u Splitu uspješno primijenili liječenje pacijenta s teškom slikom COVID-19 matičnim stanicama

Piše J. Kapor
16. svibnja 2021. - 14:15
dr. Dragan PrimoracBolnica Sv. Katarina

Izrael, Sjedinjene Države i Hrvatska prve su tri države za koje se zna da su stekle iskustvo liječenja pacijenta s teškom kliničkom slikom COVID-19 koristeći mezenhimalne matične stanice (MSCs) izdvojene iz koštane srži. U SAD takva je metoda primijenjena u Californiji, u Hrvatskoj jedino u KBC Split. Tim u Splitu je vodio prof. dr. Dragan Primorac.

Rezultati su izvrsni, pacijent se oporavio, a prikaz cijelog procesa sa svjetskom znanstvenom zajednicom podijelio je Croatian Medical Journal. 

- Istina, i čini me ponosnim da se to dogodilo u Splitu i Hrvatskoj i ovaj događaj globalno snažno pozicinira hrvatsko zdravstvo. Tim koji je skrbio o pacijentu, uključivši doc.dr. Sandu Stojanović Stipić, doc.dr. Božidara Duplančića, Dr. Milevu Frankić, prof.dr. Ivu Ivića, doc.dr. Danielu Marasović Krstulović,  djelatnike sjajne ekipe iz Jedinice za intenzivno liječenje KBC Split, Centra za transfuzijsku medicinu, te brojne druge djelatnike KBC Split na lokacijama Križine i Firule, koje je sve ovom prilikom nemoguće spomenuti pokazao odlučnost, veliko znanje i profesionalnost.  

S druge strane, kolege iz Educella, dr.sc. Marko Strbad, dr.sc. Lenart Girandon i dr.sc. Ariana Barlič, odmah su se odazvali mome pozivu, te smo zajedno odmah po laboratorijskom uzgajanju mezenhimalnih matičnih stanica sjeli u vozila i na svega nekoliko sati doputovali u Split kako bi intravenozno aplicirali mezenhimalne matične stanice. Postupak se ponavljao tri puta u periodu od osam dana. Iz Zagreba su putem suradnje s dr. Jelom Mratinovic Mikulandrom i njenim timom iz Centra za transfuzijsku medicinu bili uključeni doc.dr.sc. Irena Jukić i dr.sc. Ana Hećimović iz Hrvatskog Zavoda za transfuzijsku medicinu,  dr.sc. Beata Halassy iz Laboratorija za imunokemiju i biokemiju Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu i njihove kolege te moji asistenti dr. Vid Matišić i dr. Vilim Molnar iz Specijalne bolnice Sv. Katarina. 

Želim pohvaliti i iznimno brzu i učinkovitu reakciju ravnatelja KBC Split prof.dr. Julija Meštrovića te ministra prof.dr. Vili Beroša i njegovog tima, koji su znali da se radi o eksperimentalnom liječenju, no usprkos svemu, nakon uvida u protokol koji smo dostavili, dali su potrebne suglasnosti što je rezultiralo primjenom ovog postupka. Posebno sam zahvalan obitelji našeg pacijenta koja je imala povjerenje u novi pristup liječenju, a činjenica da se pacijent gotovo u potpunosti opravio, ispunjava me velikom srećom i zadovoljstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 16:50