StoryEditorOCM
Splitpobuna na sućidru

Dr. Bandalo-Žepčević godinama ima titulu najbolje splitske liječnice, ali u Domu zdravlja je tjeraju u mirovinu: ‘Pacijenti me mole da ostanem, potpisuju peticiju...‘

Piše Antea Burazin
14. siječnja 2022. - 17:08

Dr. Jadranka Bandalo-Žebčević, jedina je liječnica obiteljske medicine u Splitu koja je šest godina zaredom okrunjena titulom najbolje u svom poslu. Iza nje je 41 godina i pet mjeseci rada, a svoj posao obavlja s velikom strašću i predanošću, a to su tijekom svih ovih godina osjetili i njezini pacijenti. Tako ju je njih 2150, kada je došlo vrijeme da ode u mirovinu, molilo da ostane još koju godinicu. Dr. Bandalo-Žebčević tako je i učinila, no naišla je na prijepor i neslaganje splitskog Doma zdravlja u kojem je zaposlena kao privatnik koji ima ugovor s HZZO-om.

- Navršila sam 65 godina u kolovozu 2021. i po toj logici trebala sam ići u mirovinu, međutim moji pacijenti su me molili, to je čudo jedno bilo, da ostanem još malo, pa sam zatražila od Ministarstva produljenje ugovora o radu. Prvo su mi ugovor produžili do 30. studenoga, a zatim sam opet zatražila produljenje, pa su ga produžili do 31. prosinca 2022. godine. Dom zdravlja u kojem radim, nije bio zadovoljan s time jer su oni očigledno očekivali da ću se ja umiroviti, pa su stoga zatražili mišljenje HZZO-a o mom produljivanju ugovora– prepričava nam dr. Bandalo-Žebčević i otvoreno otkriva kako smatra da je Domu zdravlja jedini cilj da je stave u položaj "ad acta”.

- Gledajte, oni preispituju odluku Ministarstva o produljenju moga ugovora. To se tako ne radi, sve imam uredno u papirima – nastavlja.

image
Saša Burić/Cropix

Ambulanta Doma zdravlja na Sućidru u svibnju prošle godine počela se renovirati, pa se stoga sva njegova medicinska postava privremeno preselila u ambulantu na Mertojaku. Nakon završetka radova na prvom katu, na kojem je radila ova splitska liječnica, svi su se na svoja radna mjesta vratili, osim nje.

- U moje su prostorije doveli djelatnicu iz Doma zdravlja s gornjeg kata – objašnjava nam zašto se jedina nije vratila na svoje staro radno mjesto i naglašava kako za to nije dobila nikakvo pismeno ni usmeno obrazloženje.

Situacija se zahuktala baš jučer, kada joj je na vrata ordinacije na Mertojaku, na adresi Doverska 2, pokucala inspekcija HZZO-a pod sumnjom da ne radi osobno u svojoj ordinaciji jer je zaposlila mladu kolegicu te na taj način krši Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

image
Sasa Buric/Cropix

- Što da čovjek na to kaže? Oni nekoga zaposle na mome radnom mjestu, i onda tvrde da sam ja nekoga postavila tu? Pa ovo je smiješno – smije se liječnica i ne vjeruje kako je moguće da ona koja radi kao privatnik zaposli djelatnika Doma zdravlja.

- Cijela situacija je jedan veliki kupus, evo vam ovdje napismeno sve – pokazuje nam svu papirologiju koju se trudimo što brže pregledati, jer čekaonica vrvi nestrpljivim pacijentima.

Tu je sve, crno na bijelo, Rješenje Ministarstva zdravstva o produljenju ugovora do 31. prosinca 2022. godine na adresi Sućidar 79 na kojoj ova liječnica, trenutno, ne obavlja svoj posao. Zašto još uvijek nije vraćena na svoje prijašnje radno mjesto, provjerili smo s ravnateljem Doma zdravlja, dr. Markom Rađom.

- Gospođa je imala 64 i pol godine kada se prostor krenuo renovirati. Njoj je ugovor o najmu trajao do 65 godine. Dom zdravlja je odlučio da ugovor želi dati mladoj specijalizantici jer trebamo poticati mlade ljude da rade, a ne da odlaze. Gospođi je 65 godina i smatramo da je vrijeme za mirovinu – rezolutno će Rađa.

Na naš upit o tome da je Ministarstvo kao krovna organizacija u zdravstvu ipak donijelo rješenje o radnom statusu gospođe, Rađa odgovara kako „Ministarstvo ne može narediti tko će raditi u Domu zdravlja i tko će biti u najmu prostora. Dali smo prostor u redovan najam mladoj specijalizantici. Jednostavno kolegici dr. Bandalo-Žebčević ne želimo obnoviti ugovor – još odlučnije nam kazuje prvi čovjek Doma.

image
Sasa Buric/Cropix

Ova liječnica neće tek tako posustati, a bome neće ni njeni pacijenti koji u nedjelju od devet do podne ispred Župe svetog Andrije na Sućidru organiziraju potpisivanje peticije za njen povratak u svoj nekadašnji radni prostor, za koje uostalom ima i Rješenje od Ministarstva da u njemu posluje do kraja ove godine. Prikupljanje potpisa krenulo je tek danas, a ona nam već uzbuđeno pokazuje popis na kojem je za sada njih 95 koji su odlučili dati podršku ovoj liječnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 07:00