StoryEditorOCM
SplitIDE NABOLJE

Dosta vam je bure? Evo prognoze meteorologa o tome koliko će hladnoća potrajati i što nas čeka idućeg vikenda...

Piše Joško Dadić
6. veljače 2023. - 16:46

Još tri dana bure pa ćemo odahnuti. Potvrdio nam je to Jurica Miljak, dugogodišnji meteorolog – prognostičar Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a Split.

– Sad smo pod anticiklonalnim utjecajem s europskoga kopna, što je dovelo do stabilizacije vremena, ali i pritjecanja hladnijeg zraka sa sjevera, odnosno bure. U danima pred nama zadržat će se bura, koja će tijekom utorka biti nešto slabija, ali onda će u srijedu pojačati. Definitivno će oslabjeti u četvrtak – kazao nam je meteorolog Jurica Miljak.

U drugom dijelu tjedna i hladnoća će popustiti te će temperature postupno rasti. Što je s oborinama?

– Oborine ne očekujemo u dogledno vrijeme, barem tjedan dana, a oni koji vole sunčano vrijeme, bez oborina, doći će na svoje. Naime, ovih dana imat ćemo dosta sunca, a onda slijedi i zatopljenje u drugom dijelu tjedna – govori nam naš sugovornik.

Znači, ne očekujemo škuru buru?

– Ne očekuju se oborine jer nemaju iz čega padati, pa tako ne očekujemo ni škuru buru – kaže nam Jurica Miljak.

Podsjetimo, ciklonalna, škura ili mračna bura nastaje kad se ciklona premješta duž Jadrana prema jugoistoku. Tada jugo, koje je puhalo na prednjoj strani ciklone, prelazi u buru kako ciklona dalje napreduje prema jugoistoku, a bura se postupno širi sa sjeverne obale Jadrana prema jugu. Temperatura se snižava, a zimi ponekad nakon kiše pada i snijeg. Dakle, zasad ne treba očekivati ciklonalnu buru, koja nastaje i kad se ciklona nalazi u Tirenskom moru.

– Svladali smo najhladniji val. Još je rano i nepouzdano govoriti o kraju zime, pa vidimo koji je datum, ali sigurno je da zasad nema nekih jačih prodora sa sjevera – zaključio je meteorolog Jurica Miljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 02:13