StoryEditor
SplitNe stihiji

Dosta je više scena razuzdanih turista u našem gradu - trebamo razvijati i druge grane turizma: više komunalnih redara u ulicama je nužno

Piše A.B.
22. lipnja 2022. - 11:52

O turizmu, koji je ove godine u naš grad, među ostalim, donio nerede i ometanje javnoga reda i mira, progovorio je i Davor Matijević, SDP-ov gradonačelnički kandidat. Podršku u promoviranju održivog turizma dao mu je i Arsen Bauk, saborski zastupnik iz SDP-a.

image
Nikola Vilić/Cropix

-Turizam da, ali ne stihijski, kako se sada odvija. Postali smo destinacija koja privlači party  turiste. Ultra nam je donijela i dosta dobroga, promidžbu u svijetu kakvu nismo imali. No, ono što je nužno je razvijati i druge grane turizma, primjerice kongresni, zdravstveni, kulturni, zdravstveni.

image
Nikola Vilić/Cropix

Ove scene koje se trenutno događaju u Splitu treba sankcionirati, trebamo imati više komunalnih redara koji će ih kontrolirati, a s druge strane trebamo se nametnuti kao destinacija koja će više privlačiti drugačiji tip turista - rekao je Matijević.

Osvrnuo se i na druge lokacije pogodne za razvoj turizma, osim stare gradske jezgre.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Ono što mi je žao je kada pričamo o turizmu stalno spominjemo samo staru gradsku jezgru, ali imamo dijelove grada koji imaju strahovito veliki potencijal. Recimo, Slatine, malo ribarsko mjesto, a iznenadio me podatak da imaju dvjesto tisuća noćenja godišnje, tu su i Sitno Gornje i Donje i Žrnovnica gdje se može razvijati i sportski turizam - istaknuo je te dodao kako ovakav turizam ne možemo tek tako promijeniti u naredne tri godine.

- Trebamo početi zajedno sa strukom razmatrati druge opcije razvoja turizma, da vidimo u kojem ćemo smjeru mijenjati i grad ali i oblikovati turizam koji se odvija u Splitu. Da bismo imali druge vrste turizma potrebno je u to prvo ulagati, ali ne može se dogoditi nekakva drugačija vrsta turzima ako prvo ne počnemo razmatrati druge opcije i o njima razgovarati - tvrdi splitski SDP-ovac koji je potom dao kritiku i činjenici da nam turistička sezona traje do polovine listopada.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Bio sam u zabludi jer sam mislio da nakon listopada više nema toliko aviona, no ono što je nama potrebno su manifestacije koje bi privukle goste i nakon ljetne sezone. Pričamo o turizmu i ovisimo o turizmu, a sezona nam traje pet mjeseci, nismo u stanju produžiti sezonu makar do siječnja. Važno je imati i advent koji neće biti ovakav kakav je bio do sada. Treba taj period od polovine listopada do prosinca obogatiti manifestacijama, a nakon tgoa slijedi advent koji bi trebao zadržati pozornost na Splitu makar do siječnja - Matijevićeva je vizija razvoja turizma u našem gradu.

Problem razularenih turista, koji vidno narušavaju kvalitetu života u gradu, riješio bi kaznama.

- Kada turisti dođu treba im objasniti kakve su kazne, a one su po meni jedine moguće rješenje. Volio bih vidjeti te koji svašta rade po našoj kulturnoj baštini, da to rade u nekim drugim zemljama. Tako se neće tamo ponašati jer znaju da će biti kažnjeni, a ovdje si mogu priuštiti to - poručuje i nadodaje kako se ne treba libiti kazniti one koji narušavaju našu privatnost i kulturnu baštinu.

image 

Saša Burić/Cropix

Bauk je dodatno naglasio važnost razvijanja održivoga turizma.

- Sve se češće spominje izraz održivi turizam, to je nešto što bi trebalo definirati kako živjeti od turizma, ali ne način da utječe na svakodnevni život grada i stanovnika. Kažemo "da" turizmu, kao i životu od turizma, ali također i da se onim građanima koji ne žive od turizma osigura normalan život i rad tijekom sezone. Tijekom sezone drago nam je što imamo češće linije za trajekte, ali nije nam drago što se povise cijene karata. To je sve ono o čemu će buduća gradska vlast morati voditi računa - naveo je saborski zastupnik iz redova SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2022 16:10