StoryEditor
Splitvratit će se

Došli su u Split studirati iz Kazahstana, Portugala i Češke, fakultetima su jako zadovoljni, ali nekim stvarima baš i ne: ‘Gdje vam je noćni život?‘

17. veljače 2020. - 12:34
‘Čuli smo da je vaš FESB snažan fakultet pa smo htjeli doći i iskusiti to’, ističu Shamil i DimashVladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Mi smo milenijci, lako se uklapamo bilo gdje – kaže Dimash Toktarov iz Kazahstana, jedan od četvero studenata koji su u sklopu programa “Erasmus” jedan semestar svog obrazovanja odlučili provesti - u Splitu.

S 21-godišnjim Dimashom, njegovim vršnjakom i sunarodnjakom Shamilom Tursynbayevom, Andreiaom Rodrigues (22) iz Portugala i Tomášem Táborskýjem (23) iz Češke susreli smo se na Rivi na kojoj se sada već osjećaju kao pravi “domaći svit”. Budući da se uskoro vraćaju svojim domovima i matičnim fakultetima, proveli smo jedan dan s ovom veselom ekipom, doznali koje su im omiljene lokacije pod Marjanom, kako su zadovoljni studentskim životom i zašto su za svoj boravak odabrali baš naš grad.

– Zbog “Igre prijestolja”! – spremno će Shamil.

– Veliki sam fan ove serije, uopće nisam znao puno o Splitu, ali kad sam saznao da se “Game of thrones” ovdje snimao, odmah sam odlučio doći – veselo će “privremeni” student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB).

– Čuli smo da je vaš FESB snažan fakultet pa smo htjeli doći i iskusiti to – naglašava Dimash i dodaje kako s njima studira još jedan kolega iz Kazahstana, a sva trojica zajedno žive u podstanarskom stanu upravo kao i Andreia koja dijeli životni prostor s još tri sunarodnjakinje.

Za razliku od momaka iz srednjoazijske države, Split za nju, kako kaže, nije bio prvi izbor. Htjela je s dvije najbolje prijateljice studirati u Pragu, ali njih dvije su “upale”, a ona nije.

– Split je izgledao prekrasno i rekla sam zašto ne, htjela sam iskusiti nešto novo – prisjeća se Andreia.

Balkane moj

Tomáš je točno znao što želi.

– Ovo je moj drugi boravak na Erasmusu. Prvi je bio u Bugarskoj. Za mene je Hrvatska malo jeftinija od Češke tako da je to jedan od razloga, a osim toga, jako volim balkanske zemlje. Nikada prije nisam bio u Hrvatskoj. Znam da puno ljudi iz Češke dolazi ovdje preko praznika, ali ja nisam nikad i htio sam doći ovdje izvan turističke sezone – kaže nam student koji je za svoj smještaj odabrao dom “Bruno Bušić” u Spinutu.

Iako Dimash i Shamil studiraju na FESB-u, a Andreia i Tomáš na Ekonomskom fakultetu, ova četvorka se poznaje, uglavnom zahvaljujući zabavama, kako onima koje organizira Erasmus Student Network (ESN), volonterska organizacija koja pomaže inozemnim studentima, tako i onima koje oni organiziraju sami. Zanimalo nas je kako to “erasmusovci” provode vikende u Splitu.

– Sve počinje stvarno rano. Ovdje se izlazi oko deset sati navečer, a kući se vraća oko dva ujutro – pomalo će začuđeno Andreia koja dodaje kako je u Portugalu situacija drukčija.

image
'Split je izgledao prekrasno i rekla sam zašto ne, htjela sam iskusiti nešto novo', prisjeća se Andreia
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Ostaje se, naime, vani do kasnijih jutarnjih sati, baš kao i u Kazahstanu, potvrđuju nam Shamil i Dimash. Primjećuje i da u Splitu tijekom zime nema bogatog noćnog života s obzirom da je riječ o turističkom gradu, ali to ih nije omelo da uživaju u svom iskustvu.

Klubovi “305 A.D.”, “Vanilla” i “Central” našli su se na vrhu njihove liste baš kao i “Zenta” te “Academia Club Ghetto” u kojima ESN organizira internacionalna druženja. Tomáš naglašava da voli i “Kocku” dok Dimash i Shamil rado odlaze u “Quasimodo”.

Ipak, jedan tip klubova izbjegavaju.

– Turbofolk je prelud za mene – iskreno će Tomáš koji je tijekom boravka u Splitu usvojio i izraz “pomalo” koji - pomalo- postaje njegov životni moto.

Kazahtstanci se ovom načinu života nisu trebali puno prilagođavati, iskreno će.

– Znate…Vi volite uživati, baš kao i mi. Nije vam rad uvijek na prvom mjestu – smije se Dimash.

Skupo gorivo

Zanimalo nas je je li ih nešto neugodno iznenadilo u Splitu, a odgovori su bili zaista različiti – Dimash i Shamil nisu očekivali tako malo parkirališnih mjesta i visoke cijene goriva dok je Andreiu zateklo siromaštvo, odnosno prizori “kopanja” po kontejnerima. Ipak, puno je više onih pozitivnih strana:

– Gotovo svi govore engleski, možete pitati za smjer ili bilo što. Čak i ako ne znaju dovoljno dobro jezik, pokušat će pomoći.
Zanimljivo je da su ostali pomalo iznenađeni i Jadranom jer, kako kažu, još je čišći nego što su očekivali. Tomáš se pohvalio i da se okupao u prosincu, a redovito uživa i u vježbanju na Marjanu.

image
'Svakako ću ponovno posjetiti grad, uživati kao turist', kaže Tomáš
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Na splitsku svakodnevicu nije im se bilo teško priviknuti iako su neke običaje ipak morali promijeniti.

– Život u Splitu je potpuno drukčiji. Ovdje prestaju posluživati kavu nakon 21 sat, a u Portugalu je možete dobiti bilo kada – kaže Andreia dok dvojac iz Kazahstana kaže kako im je neobično naše dugo ispijanje kave.

– Ovdje možete sjediti i pričati satima, nismo navinuli na to u Kazahstanu. Mi sjednemo, naručimo nešto za jesti ili piti, pojedemo i odemo. Ako ćemo sjediti dulje onda nam treba nargila – smiju se momci.

Na pitanje kako provode onaj ozbiljniji dio “Erasmusa”, odnosno gdje uče i posjećuju li knjižnice spremno nam odgovaraju kako tu nema razlike u odnosu na navike u rodnim zemljama. Uče u stanu, odnosno studentskom domu, a ponekad zbog toga i odbijaju pozive za izlazak.

Kako je poznato, pripremanje ispita i hrana idu ruku po ruku, ali čini se kako je upravo prehrana bila aspekt koji je pomalo razočaralo naše sugovornike.

– Većina restorana poslužuje burgere, tjesteninu, lazanje... Općenito ima dosta fast foodova u gradu. To je u redu na početku, ali poslije vam dosadi – ističe Andreia koja se zbog toga okrenula kuhanju.

Dotaknuli smo se i šopinga, ali tu pretjeranih razlika nema. Odlaze u trgovačke centre i kupuju uglavnom iste marke kakve nose i inače. Ponekad znaju malo pretjerati s kupovinom pa tako Andreia trenutačno muku muči s ograničenom prtljagom, a taj je scenarij, vjerujemo, poznat većini bivših “Erasmus” studenata.

Na pitanje planiraju li se jednom vratiti u Split, već imaju prilično spremne odgovore. Andreia možda već ovog ljeta dođe raditi sezonski na našu obalu, Tomáš i Dimash će se svakako ponovno posjetiti Split, makar turistički, dok Shamil u planu ima nešto veću investiciju:

– Volio bih kupiti stan! 

item - id = 1004153
related id = 0 -> 1003458
related id = 1 -> 1003094
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2021 06:00