StoryEditorOCM
SplitNi pasa

Došao je i taj dan! Split je nakon ‘mravinjaka‘ postao grad duhova, svi su stavili ključ u bravu. Pogledajte ovu tugu

Piše Božidar Lončar
1. studenog 2023. - 13:13

Grad duhova. Tako se može opisati centar Splita 1. studenoga, koji se uzima kao kraj sezone. Od Marmontove do ulica u palači jedva da smo vidjeli ikoga. Osim što nema ljudi, sve se veći broj objekata, od njih 88 u povijesnoj jezgri i 68 u kontakt-zoni, što su podaci Jelene Tabak, predsjednice Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK-u, od kolovoza, sada zatvara.

Točnije, svaki drugi objekt u centru već je zatvoren. Iznenađujući je to podatak koji je s nama podijelio predsjednik Ceha ugostitelja pri Udruženju obrtnika Split Vicko Majić.

image

Tako prikladno

Saša Burić/Cropix
image

A do jučer niste mogli proći

Saša Burić/Cropix

– Svaki drugi kafić ili restoran u centru grada zatvoren je nakon sezone. Izvan centra grada, mislim da nijedan neće zatvoriti – rekao nam je Vicko Majić, vlasnik restorana "Đir" na Gripama. 

Iznenadili rujan i listopad

Oni koji još rade mogli bi uskoro zatvoriti. Klub "305" kod Marmontove zatvorit će za 10 do 15 dana. Kažu nam kako će dobiti dio plaće i onda se vraćaju u treći mjesec. Prije toga ide uređivanje prostora. Isto nam je rekla djelatnica slastičarnice "aRoma". 

Objekti kao što su "Corto Maltese", "Bokeria", "Charlie‘s Bar" radit će tijekom cijele godine. U "Bokeriji" su nam djelatnice rekle kako je sada dobro, ali da su za vrijeme sezone bile "na rubu". Sezona nije bila neka, ali iznenadili su rujan i listopad. Nije tako samo u "Bokeriji", nego u cijelom Splitu, rekao je Vicko Majić:

image

Ni njoj nema tko praviti društvo

Saša Burić/Cropix

– Imali smo mali podbačaj u predsezoni, šesti i sedmi mjesec ugostitelji nisu bili zadovoljni, bio je manjak gostiju i jako loša potrošnja. Dolazili su mladi koji nisu trošili. U posezoni, devetom mjesecu, bilo je bolje.

Tome u prilog nije išla ni činjenica što su ukinuta "1103 sjedeća mjesta u povijesnoj jezgri pa su ljudi jeli na ulici", kako je slikovito objasnila na sjednici Gradskog vijeća 10. kolovoza Jelena Tabak.

Zalogajnica "DeListeš" zatvorena je do prosinca, objekt u vlasništvu "Charlie‘s Bara" od rujna već. Prostori u palači putem do Peristila su zatvoreni, stavljena je cerada bez ikakvih natpisa ili objašnjenja. Na mjestu "Semafora" uklonjena je terasa, suncobrani su skupljeni, a stolice vezane. Isto je i s "No stressom", koji je zatvoren zbog godišnjeg odmora. Do kada, ne znamo. 

image

Ovakvi natpisi skoro su pa pravilo

Saša Burić/Cropix
image

Puste su kale, razmilili se turisti...

Saša Burić/Cropix

Drukčije izvan centra

Na "Pjaci" ostali objekti rade i ima nešto "svita". Prošao je i neki turistički vodič s jednim do nekoliko gostiju, ali kraj sezone se vidi. Oko Matejuške bi trebalo ostati raditi, no povijesna jezgra će gotovo sigurno postati grad duhova. 

Oni koji rade izvan centra sigurno neće zatvarati objekte, ali sve je teže preživljavanje jer cijene nisu kao u centru i živi se od domaćih gostiju, kaže nam Vicko Majić.

– Izvan centra je drugi tip rada. U centru grada zatvaraju lokali koji ne mogu živjeti od domaćih. Dok traje, traje, i stavi se ključ u bravu. Uskoro će doći Advent i Nova godina, čuvaju se novci za iduću sezonu – rekao je vlasnik "Đira" Vicko Majić.

Još malo pa u centru više neće biti nikoga. Ovo malo stanara što je ostalo sada će predahnuti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. veljača 2024 13:18